Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Dune: Spektakl u svakom smislu te riječi

Dune: Spektakl u svakom smislu te riječi

Odlazak u kino predstavlja doživljaj, ritual, način apsorbiranja filmske kulture. Tamo odlazimo kako bi se zabavili, nasmijali ili rastužili, nerijetko i razočarali. No postoje i ona posebna iskustva koja nam kristalno jasno daju do znanja kako kino platno ne mogu niti će zamijeniti nikakvi high-tech televizori, laptopi, tableti ili mobiteli.

Tijekom posljednjih 20, 30 godina, takav osjećaj euforije gledanja filma u kinu prožeo me više puta, ali tek su neki ostali u posebnom, neizbrisivom sjećanju te me pritom nagnali da ponovim takvo iskustvo.  

Već po samom objavljivanju Herbertove znanstveno-fantastične knjige ''Dune'' 1965., govorkalo se kako su filmska studija zainteresirana za adaptaciju. Naravno, jako brzo je postalo jasno kako ''Dune'' nije neko lako štivo i klasična literarna razbibriga, već nešto unikatno, kompleksno, zavodljivo i moćno.

Postala je to s vremenom najprodavanija znanstveno-fantastična knjiga svih vremena, svojevrsna žanrovska 'Biblija', fenomen koji je iznjedrio more nastavaka i pokušaja adaptacije.

Mnogi su pokušali, i to ne bilo tko, već zvučna, priznata imena poput svestranog umjetnika i kultnog čileanskog filmskog autora Alejandra Jodorowskog. Onaj koji je dobio priliku, a govorim o legendarnom redatelju Davidu Lynchu, u toj se ambicioznoj ideji potpuno pogubio što je rezultiralo velikim fijaskom.

Dune (2021)

Režija: Denis Villeneuve

Uloge: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, Chang Chen, Jason Momoa, Javier Bardem, Charlotte Rampling…

Žanr: ZF

Trajanje: 156 min.

Pronašla je ''Dune'' kasnije svoj život kroz skromno budžetirane i ne osobite dobre TV varijacije, ali malotko se usudio glasno reći kako je spreman za novi filmski pokušaj. Tako je barem bilo dok se na tu odvažnu, po mnogima nemoguću misiju nije odvažio jedan od ponajboljih redatelja današnjice, proslavljeni kanadski filmaš Denis Villeneuve. Premijerno prikazana koncem ljeta na festivalu u Veneciji, toliko iščekivana filmska adaptacija od ove srijede konačno se našla i u našim kinima, a zašto ju ne smijete propustiti, pročitajte nakon kratkog opisa radnje.  

Godina je 10 191., car imperija Padishah, Shaddam IV, neočekivano vojvodi Dukeu Letu (O. Isaac) povjeri feudalnu vlast nad planetom Arrakis, znanoj i kao Dina-pješčani planet, izvoru dragocjenog 'začina', neprocjenjive tvari odgovorne za produljenje ljudskog života i međuplanetarnih putovanja.

Znajući da je Arrakisom do tad desetljećima vladao rivalski klan kuće Harkonnen, predvođen okrutnim patrijarhom, barunom Vladimirom (S. Skarsgård), Leto posumnja kako iza careve odluke stoji neki zlonamjeran razlog, no ipak pokorno prihvati datu mu zadaću. Prije preuzimanja vlasti, Leto na Arrakis uputi svojeg vjernog ratnika Duncana Idaha (J. Momoa) kako bi ostvario prvi kontakt s odmetnutim narodom 'fremenima' u nadi kako će izgraditi bolji odnos s njima. 

Vjerujući kako je njihov sin Paul (T. Chalamet) predodređen za velike stvari, majka Jessica (.R. Ferguson), Letova partnerica i nekadašnja pripadnica religioznog mističnog klana 'Bene Gesserit', odmalena ga uči vještini upotrebe 'glasa', posebnoj i razarajućoj moći. Otac Paula pak vidi kao legitimnog nasljednika i pokušava ga što ranije uključiti u političke i vladajuće aktivnosti premda ovaj još nije siguran što želi.

Dodatne konfuzije mu stvaraju učestale vizije i snovi u kojima neprestano vidi nepoznatu djevojku (Zendaya), ali i neke nemile događaje na Arrakisu. Po dolasku na taj nemilosrdan planet, Leto i njegova obitelj brzo shvaćaju kako iza careve odluke stoji dijaboličan plan i kako će Paul biti prisiljen čim prije prihvatiti svoju sudbinu…

Kad se koncem 2016. počelo pisati kako je Denis Villeneuve najizgledniji kandidat za režiju filma ''Dune'', on je oprezno izjavio kako je to dugotrajan proces i kako se ne osjeća spremnim za tako veliku zadaću. Nakon fantastičnih žanrovskih 'testova', ''Arrivala'' i nastavak kultnog ''Blade Runnera'', sumnje više nije bilo, on je TAJ!

U više navrata je naglasio kako mu je to najdraža knjiga i kako cijeli život sanja o njezinoj adaptaciji, no isto tako je i svjestan očekivanja bezbrojne vojske odanih fanova predloška i kako se ne smije poskliznuti tamo gdje i njegovi prethodnici.

Odmah je dao do znanja kako tako kompleksan i slojevit materijal zahtjeva više nastavaka i kako neće ponoviti Lynchovu pogrešku. Kvragu, pa i suludi Jodorowsky se nakon višegodišnjeg planiranja na kraju pojavio u holivudskim studijima sa scenarijem za film koji je trebao trajati 14 (!) sati. Naravno, ta priča je unatoč briljantnim idejama neslavno pala u vodu, no Villeneuve je bio spreman.

U produkciji sa studijem 'Legendary Pictures' Villeneuve je angažirao pravu malu vojsku svojih vjernih suradnika poput majstora montaže i dizajna zvuka Thea Greena i Marka Manginija, produkcijskog dizajnera Patricea Vermettea ili majstora vizualnih efekata Paula Lamberta. Jedan od ključnih faktora je bio dakako scenarij, a njega je zgotovio uz pomoć Jona Spaihtsa i veterana Erica Rotha.

Valjalo je dobro ispolirati svaki detalj, biti što vjerniji predlošku, a ta zadaća nije nimalo bila laka. Veliki broj likova, radnji i podradnji, kompleksnost karaktera i njihova evoluiranja, posebice kod Paula. I znate što? Villeneuve i suradnici su napravili opako dobar posao. Priča se prati s pozornošću, nema odvraćanja od ključnih segmenata priče, a niti nekih radikalnih ili nepotrebnih promjena.

Druga bitna stvar, bio je glumački casting. Mladi Timothée Chalamet uvjerljivo nam već godinama dokazuje kako je jedan od najvećih talenata svoje generacije i kako ima dovoljno snage i karizme iznijeti na svojim, naizgled krhkim plećima, ovako zahtjevnu ulogu.

Na trenutke bi zlobnici mogli reći kako je anemičan, emo šutljivac koji nema potrebnu energiju, no mišljenja sam kako je kontrolirano kanačizirao osjećaje i unutarnje konfilikte svojeg lika, a isto tako i njegovu evoluciju u odlučnog ratnika i vođu.

Podjednako uvjerljiva je i Rebecca Ferguson kao njegova majka, žena koja je odlučila prkositi svojem moćnom redu 'Bene Gesserit' sve kako bi usrećila svoju ljubav i suprotno pravilima rodila mu sina. Snažna, samostalna, ranjiva, ali u istoj mjeri i hrabra. Oscar Isaac, Josh Brolin, Javier Bardem i Stelan Skarsgård su još jednom potvrdili kako ne postoji uloga koju nisu sposobni iznijeti, ma koliko god atipična ili teška ona bila. Jason Momoa?

Nije mi osobno drag jer iz filma u film, serije u seriju dokazuje kako ima ograničen glumački kapacitet, no lik Duncana Idaha u njegov interpretaciji prilično je vjeran onoj u knjizi i jasno je zašto se Villeneuve odlučio baš za njega.

Treća bitna stvar uz besprijekornu produkciju i priču koja je ovaj projekt valjala dići do epskih proporcija bili su glazba i kamera, odnosno vizualni pristup. Veliki Roger Deakins morao je ovu suradnju preskočiti premda je s Villeneuovom do sad kreirao neke od krucijalnih radova u svojoj inače prebogatoj karijeri. No umjesto njega je u priču upao provjereni majstor fotografije Greig Fraser koji nas ovdje ostavlja bez daha. Glazba?

Ona je povjerena jednom od najznačajnijih živućih filmskih skladatelja, velikom Hansu Zimmeru, a on svoj posao ovdje nije uzeo zdravo za gotovo, već je stvorio jedan magnetičan spoj mistične drevne, a istovremeno i futurističke glazbe. Svaki prizor uz njegovu glazbenu podlogu dobiva posebnu dozu grandioznosti i može se otvoreno reći kako je ova adaptacija pravi melem za oči, uši, ali i dušu. Istina, isprva su me malo zasmetali opetovani prizori Paulovih vizija ili Duncanovih, u uličnom stilu od Momoe izgovorenih replika poput- Ma boy!-, no to su u konačnici sitnice. 

Villeneuve je stvorio nešto uistinu posebno, najukusnije filmsko 'predjelo' koje nam je ikad servirano pred još izazovniji nastavak. Priču koja je veća od života, filmsko iskustvo koje ćete još duuugo pamtiti.

Prije negoli donesete krivu odluku i počnete tražiti njegovu ilegalnu, blijedu kopiju za gledanje kod kuće, promislite još jednom i uputite se do kina jer sigurno nećete požaliti. Ovakvi epovi se rijetko snimaju, a uz našu podršku će nastavak biti lišen produkcijske neizvjesnosti.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!