Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Suicide Squad: Za ultimativnu zabavu nazovi Jamesa Gunna

The Suicide Squad: Za ultimativnu zabavu nazovi Jamesa Gunna

Prije točno 5 godina, svjetlo dana ili bolje rečeno kino pozornica, ugledala je nova Warner/DC akvizicija imena ''Suicide Squad''. Pod stvaralačkom palicom Zacka Snydera imali smo do tad priliku upoznati nove filmske inkarnacije Supermana i Batmana, no ovo je bilo nešto posve drugačije.

Bili su to DC negativci, i to uglavnom oni iz B lige, skupljeni u grupu očajnika vrbovanih od strane samih vlasti kako bi uništili zlo veće od njih samih. Potencijal je bio ogroman, no konačni rezultat je bio debelo ispod svih očekivanja.  

Nalikovalo je to još jednom nemaštovitom klonu 'Dvanestorice žigosanih' uz navrat-nanos zbrljani scenarij s lošim dijalozima i humorističnim dosjetkama kakve bi nadmašio čak i neki nezainteresirani tinejdžer. Svim manama unatoč, Ayerov film je ipak imao sasvim solidnu prođu u kinima i raspoloženu Margot Robbie u ulozi sumanute Harley Quinn što je bilo dovoljno za čelnike Warnera kako bi glasno razmišljali o nastavku. I 5 godina kasnije.. voilà!

Kad nakon desetljeća diktature na južnoameričkom otoku Corto Maltese na vlast stigne vojna hunta koja se zahvaljujući ranije pokrenutom tajnom projektu 'Starfish' namjerava suprotstaviti svim svojim neprijateljima i neistomišljenicima, direktorica američke vladine agencije A.R.G.U.S., Amanda Waller (V. Davis) odluči suprotstaviti spomenutoj hunti tim sastavljen od zloglasnih super zločinaca zatvorenika čiji je cilj uništenje zastrašujućeg tajnog oružja.  

The Suicide Squad (2021)

Režija: James Gunn

Uloge: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, Viola Davis, Sylvester Stallone, Peter Capaldi, David Dastmalchian, Daniela Melchior, Jai Courtney…

Žanr: Akcija, avantura, komedija

Trajanje: 132 min.

Premda se osobno strogo protivio ideji prihvaćanja liderstva samoubilačkog tima, iskusni plaćenik Robert DuBois znan i kao Deadsport (I. Elba) pritisnut ucjenama Wallerice prihvati tu nezahvalnu zadaću te uz Harley Quinn (M. Robbie), Peacemakera (J. Cena), Ricka Flaga (J. Kinnaman), Shark Kinga (S. Stallone) i još nekolicine kažnjenika krene u misiju koja će ih dovesti do sasvim neočekivanih saznanja…

Kako sam u uvodu već spomenuo, prijašnji ''Suicide Squad'' me ostavio poprilično ravnodušnim, ako ne i razočaranim, no dočim sam saznao kako je nakon višegodišnje potrage za novim redateljem (u igri su nakon Ayera bila brojna respektabilna imena poput Mela Gibsona i Gavina O'Connora) 'Warner' spretno iskoristio sukob Disney/Marvela i Jamesa Gunna i brže-bolje vrbovao potonjeg, bio sam siguran kako će ova priča biti nešto sasvim drugačije.  

Naime, Warnerovci su se konačno opametili i odriješili ruke Gunnu da s projektom čini što god poželi, a ovaj im je u startu dao do znanja kako želi R predikat za film i biranje likova koje želi iskoristiti, odnosno, po potrebi ih se riješiti. Čelnici studija su bez suvišnog premišljanja pristali na njegove uvjete i Gunn je dobio apsolutnu kontrolu nad projektom.

Scenaristički nije želio rimejkati film niti ovo učiniti njegovim službenim nastavkom premda popriličan broj likova reprizira svoje uloge, već je želio proširiti postojeću ekipu i zatim sve izvrnuti naopačke.

Na sebi svojstven, već dobrano prepoznatljiv i opće prihvaćen način, jednu sasvim trivijalnu priču scenaristički je obogatio sumanutom količinom humora i snažnom karakterizacijom likova u kojoj su čak i apsurdni likovi poput Polka-Dot Mana ili King Sharka dobili izraženu humanu liniju. Ono što Gunnovu viziju izdvaja od hrpe superjunačkih filmova jest element iznenađenja, a on je ovdje prisutan od samog početka. Ukratko, očekujte neočekivano i to uz zavidnu dozu crnog, da crnjeg ne može biti humora.

Stilski, Gunn je DC-ovo, odnosno, Snyderovo crnilo zamijenio marvelovski šarenim tonovima na gotovo identičan način kakvim je obojio svoje 'Guardianse', a nije se suviše niti odmaknuo od određenih autorskih trejdmarkova poput 'slow motion' pozerstva svojih antijunaka i brzopoteznih duhovitih replika. 

Također se nije libio angažirati svoje 'kućne' glumce poput Michaela Rookera, Nathana Filliona ili 'brace' Seana Gunna u totalno suludim cameima, odnosno, glasovni angažman  Sylvestra Stallonea koji na daleko impresivniji način parira Dieselovom Grootu u ulozi blentavog King Sharka.

Sve to dakako povlači paralele sa spomenutim 'Guardiansima', no to u ovom slučaju efektno prolazi. Ono što nije mogao činiti kod Marvela, a riječ je o nasilju, kod DC-a prolazi u potocima.  

Dakle, nasilje je grafički eksplicitno i napose brutalno i ne mogu pobjeći od kritike 'Cinestara' koje je komotno dozvolilo ocu jednog osmogodišnjaka, ako ne i mlađeg dječaka, da s njim slobodno prisustvuje ovakvoj orgiji nasilja i sočnih psovki. Da taj 'pametni' otac nije iznimka, dokazala je i manja skupina dvanaestogodišnjaka koja je bez ikakvog roditeljskog nadzora također svjedočila ovakvom celuloidnom krvoproliću. Dragi 'Cinestare', ovo ide vama na dušu!

No, ostavit ću ogorčenje po strani i vratiti se samom filmu koji je izuzetno zabavan spektakl koji s lakoćom ispire gorak okus kakav je nedavno ostavila suhoparna ''Black Widow'' i koji potvrđuje kako je Warner/DC sposoban parirati kalkulantskom Marvelu dočim dozvoli autorsku slobodu ljudima s vizijom.

Uz nešto kraće trajanje, dojam bi bio još i bolji, no unatoč sporadičnom praznom hodu, Gunn je zaslužan za jedan od najzabavnijih i najhrabrijih filmova godine i strip adaptaciju o kojoj će se još dugo pričati.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!