Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

News of the World: Za dobar kaubojac daleko se čuje

News of the World: Za dobar kaubojac daleko se čuje

Nekoć omiljeni američki žanrovski pravac western kroz novi milenij se nekako 'šlepa' kroz zgusnuti kino raspored kojim već punih 20 godina dominiraju 'superjunačine', suhoparni horor i akcijski serijali, odnosno, osrednje komedije.

No unatoč godišnjem deficitu naslova iz tog izuzetnog žanra, oni sretnici koji se na kraju izbore za svoje mjesto pod suncem u pravilu ispadnu poprilično dobri.  

Prošla godina je tako iznjedrila jedan pravi indie draguljčić imena ''First Cow'' čiji osvrt ste mogli pročitati na ovim stranicama prije otprilike pola godine i koji se zasluženo našao na popisu najboljih ostvarenja, dok je drugi, također hvalevrijedan kaubojac, svoju premijeru imao na Božić što po nekom nepisanu pravilu znači kako se autori nadaju skorim nominacijama za Oskara. Da li to i zaslužuje, otkriti ću vam nakon kratkog opisa same radnje.  

Po završetku građanskog rata, bivši konfederacijski časnik, kapetan Jefferson Kyle Kidd (T. Hanks) traumatiziran ratnim strahotama i viješću o sudbini voljene supruge, odluči svoj kruh zarađivati putujući južnjačkim gradovima i selima čitajući najnovije novinske vijesti nepismenim i poslovima zauzetim radnicima, kaubojima i rudarima.

News of the World (2020)

Režija: Paul Greengrass

Uloge: Tom Hanks, Helena Zengel, Michael Covino, Fred Hechinger, Neil Sandilands, Thomas Francis Murphy, Mare Winnigham, Ray McKinnon, Bill Camp…

Žanr: Western, drama

Trajanje: 118 min.

Napuštajući jedan od gradića na svojoj ruti, Kidd u šumi pronađe napadnutu kočiju, a nedaleko od nje i linčovanog crnog muškarca koji je po nalogu vojske prevozio bijelu djevojčicu koju su nekoliko godina ranije prilikom svojeg ubilačkog pohoda oteli indijanci iz plemena Kiowa. 

Djevojčica (H. Zengel) se poslije napada na kočiju uspjela sakriti u obližnje žbunje, Kidd je pronalazi, no shvaća kako će obostrana komunikacija biti iznimno problematična jer je sirota curica suviše vremena provela u divljini s domorodcima da bi se uopće sjećala svoje obitelji, a kamoli jezika.

Ubrzo se pojavi vojna patrola koja Kiddu naloži da djevojčicu otprati do njihove utvrde gdje će se netko pobrinuti za nju. Došavši gdje mu je rečeno, ubrzo mu postaje jasno kako vlasti i ne mare osobito za njezinu sudbinu, stoga je odluči sam odvesti preživjeloj rodbini koja stanuje poprilično daleko iza divljih teritorija kojim vladaju kojekakvi razbojnici i bivši južnjački pobunjenici…  

Nastao po istoimenom romanu spisateljice Paulette Jiles, ''News of the World'' engleskog redateljskog veterana Paula Greengrassa (''Bloody Sunday'', špijunski serijal o Jasonu Bourneu, ''United 93'', ''Captain Phillips''..) atmosferom se nadovezuje na nekolicinu kaubojaca kakve smo imali prilike gledati posljednjih godina, primjerice ''Hostiles'' Scotta Coopera, ali isto tako i onih nešto staromodnijih.

Priča je ovo o čovjeku čiji je 'američki san' nestao u ratnom vihoru i koji iznova pokušava unijeti barem trunčicu svjetla u svijet ogrezao u zlu i tako isprati osjećaj krivice i gorčine koji ga izgriza.

S druge strane ove priče pak nalazimo djevojčicu Johanu, kćerku njemačkih imigranata koji su svoju budućnost pokušali izgraditi na komadiću jeftine zemlje locirane na indijanskom teritoriju. Ta, ne osobito pametna odluka pokazala se kobnom za većinu obitelji, dok je malenu Johanu od slične sudbine spasila njezina svjetla put i plava kosa koju su Kiowe smatrale nestvarno svetom.

Kad djevojčicu nakon toliko godina suživota s indijancima i prihvaćanja njihove kulture pronađu napuštenu u divljini, vlasti je generički namjeravaju vratiti ostatku rodbine ne mareći kako će i hoće li se ona znati iznova prilagoditi.  

Na njezinu sreću tu se pak pojavljuje još jedna izgubljena duša i to ona u vidu Hanksovog ratnog veterana Kidda, čovjeka koji ne želi izgubiti vjeru u ljudski rod premda je na tom, uistinu 'divljem zapadu' svakodnevno okružen kriminalom, rasizmom, netolerancijom i bezumnim nasiljem. Isprva ga moralni čin tjera na pratnju djevojčice njezinoj obitelji, no na opasnom i dugačkom putu Kidd se zbližava s njom i u njemu se budi do tad nikad ostvarena očinska figura.

Prije svega, ''News of the World'' je kaubojac koji manje-više vješto izbjegava žanrovske klišeje premda su prisutni gotovo na svakom koraku. Greengrass zanatski odrađuje svoj dio posla bez nekog većeg autorskog pečatiranja i kvaliteta samog filma izuzev interesantne priče i solidne produkcije ponajprije počiva na glumačkim izvedbama.

Hanks i ovaj put svoju rolu odigrava suvereno na prepoznatljivo autoritativan, ali istovremeno i iznimno human način kakav smo primjerice mogli vidjeti u ratnom spektaklu ''Saving Private Ryan'', dok super talentirana Helena Zengel u jednu ruku reprizira svoj nastup iz briljantne njemačke drame ''Razbijačica sustava'' (imali smo ga priliku pogledati prošlog ljeta u našoj kinoteci) gdje je fantastično odglumila zahtjevnu ulogu emocionalno nestabilne djevojčice s kojom sustav ne zna izaći na kraj. Naravno, mala Zengelica je i ovdje uvjerljiva, no strah me da je već za rana ne dopadnu stereotipne uloge.

Uglavnom, kemija između nje i Hanksa je opipljiva i emocije su izražene, a s njima film dobiva još veću težinu. Premda je riječ o poprilično dobrom filmu, nisam baš siguran da će Akademija biti tako blagonaklona i počastiti ga barem nominacijama.

Možda je moje promišljanje ishitreno, no prošle godine je bilo mnogo snažnijih naslova od ovog stoga se ne bih baš kladio u njegove šanse. Nagradama i nominacijama unatoč, ''News of the World'' je film koji ne bi trebali zaobići, osobito iz razloga jer se westerni doslovno snimaju na kapaljku, a ova kaplja glasno odzvanja.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!