Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Boss Level: Beskrajna akcija, a k tome i zafrkancija

Boss Level: Beskrajna akcija, a k tome i zafrkancija

U ova hiper stresna i neurotična vremena, zaredao sam nesvjesno s pustim osvrtima turobnih drama zaboravivši, ako ne i zanemarivši, neke kvalitetom neupitno slabije ali nasušno potrebnije razbibrige.

I dok sam koncem prošle godine grlato hvalio i branio nekadašnju mega zvijezdu Mela Gibsona za angažirani glumački comeback, ove je pak godine zaredao nekoliko ultimativnih budalaština od kojih kakvom-takvom kvalitetom svakako odskače zabavna akcijska znanstveno-fantastična crna komedija ''Boss Level''.

Doduše, Gibson je ovdje tek u sporednoj ulozi 'papirnatog zlikovca', no to samokarikiranje mu savršeno stoji. Pravi 'boss' je Frank Grillo, ali prvo pokoja riječ o samoj radnji.  

Umirovljeni vojni specijalac Roy Pulver (F. Grillo) iznova proživljava jedan te isti dan koji uvijek završava njegovom brutalnom smrću od strane nepoznatih mu plaćenika ili prilikom bježanja od istih. Svakim novim buđenjem nakon likvidacije, Roy skuplja djelić po djelić informacija koja bi ga trebala dovesti do odgovora tko ga želi ubiti i zašto se neprestano vraća iz mrtvih te ponavlja taj kobni dan? …

Naravno, to nije sve, no neću vam spojlati radnju koja ionako, ruku na srce, nije pretjerano originalna, a bogme niti pametna. Čemu onda ova preporuka? Odgovor sam vam natuknuo već u samom uvodu, ali nije problem ponoviti. Film je je*eno zabavan, a to je u ovom slučaju i više nego dovoljno. 

Boss Level (2020)

Režija: Joe Carnahan

Uloge: Frank Grillo, Mel Gibson, Naomi Watts, Michelle Yeoh, Will Sasso, Annabelle Wallis…

Žanr: Akcija, ZF, komedija

Trajanje: 100 min.

Iza cijele ideje stoji nekoć izuzetno obećavajući, ali sad već i pomalo zaboravljeni Joe Carnahan (''Narc'', ''Smokin' Aces'', ''The Grey''…) koji posljednjih 5-6 godina svoj kruh zarađuje isključivo na TV projektima.

Šteta, jer Carnahan je kroz svoje filmove često znao uspješno zakuhati savršen 'kombo' akcije i crnog humora (prije svih bi izdvojio spomenuti ''Smokin' Aces'' i zanemareni ''Strech''), no zbog nekog razloga je pao u nemilost većih produkcijskih kuća.

Dotični nam se ovaj put vraća s B filmićem koji doduše ima i više nego skroman budžet od 45 milijunčića dolara, odnosno, zvučna imena Mela Gibsona, Naomi Watts, borilačke veteranke Michelle Yeoh, odnosno, B akcijske zvijezde, karizmatičnog Franka Grilla.  

Sama priča je već dobrano prožvakani hibridni koktel filmova ''Groundhog Day'', ''Edge of Tomorrow'', ''Hardcore Henry'', ''Deadpool'' pa čak i gore spomenutog ''Smokin' Aces'', no znate što? Manjku originalnosti u priči unatoč, film je i dalje urnebesan, dinamičan i duhovit.

Akcija starta već s prvim sekundama filma i tek se u pojedinim 'corny' srcedrapajućim  prizorima uvjetno rečeno odmara, ali takve dramske pauze dobro dođu jer koliko god impresivno bile snimljene, koreografski zahtjevne i do mila Boga brutalne (o da, lete tu glave i štošta), puste scene akcije i nasilja te s vremenom umore.

Bez karizmatičnog štemera Franka Grilla (kojeg šira publika najbolje poznaje po upečatljivim epizodama u superherojskom serijalu o Kapetanu Americi) i raspoloženog Mela Gibsona (premda mu je lik uistinu nemaštovito napisan), sve navedeno ne bi uopće funkcioniralo, ali Carnahan je uvijek znao pogoditi s castingom, a ovdje to nije iznimka.

Ako volite super nabrijanu akciju s hrpom crnog humora i tonom nasilja, ''Boss Level'' je pravi izbor za ubiti nekih sat i pol i zaboraviti na svakodnevna sranja koja nas pomalo zatrpavaju i preko glave.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!

 Izdvojeno