Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Babyteeth: Mliječni zubi koji grizu snažno i duboko

Babyteeth: Mliječni zubi koji grizu snažno i duboko

Generalno gledajući, filmove koji se tematski dotiču neizlječivih bolesti, ovisnosti, depresije pa na kraju i same smrti, nepopularno nazivamo 'crnjacima' koje ljudi manje-više izbjegavaju premda se dotiču stvari i situacija s kakvima se susrećemo gotovo redovno.

S debitantskim dugometražnim filmom izuzetno talentirane redateljice Shannon Murphy to ipak nije slučaj.

Milla (E. Scanlen) je srednjoškolka koja za razliku od svojih vršnjaka ne strahuje kako će svijet stati ako si ne nađe idealnu haljinu ili pratnju za maturalnu večer. Ne, svijet će za nju stati jer boluje od neizlječive bolesti.

Roditelji, psihijatar Henry (B. Mendelsohn) i bivša glazbenica Anna (E. Davis), s tom se spoznajom loše nose. Anna je 'nakljukana' antidepresivima koje joj pripisuje upravo njezin suprug, a on pak utjehu pokušava pronaći u njedrima novopridošle susjede, trudnice Toby (E. Barclay). 

Milla u tom okruženju tone sve dublje sve do trenutka kad na stanici upozna narkomana i propalicu Mosesa (T. Wallace). Iako je svjesna kako on nije najbolji izbor za nju, neke sitne i simpatične Mosesove geste osvoje je na prvu i dok god je u njegovom društvu, ona se osjeća bolje. Naravno, Millino mišljenje ne dijele i njezini zabrinuti roditelji, no oni su svjesni kako kćer neće gledati još dugo i pristaju na sve samo kako bi bila sretna…  

Babyteeth (2019)

Režija: Shannon Murphy

Uloge: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Ben Mendelsohn, Essie Davis, Eugene Gilfedder, Emily Barclay, Edward Lau, Michelle Lotters…

Žanr: Drama, komedija

Trajanje: 118 min.

Kako sam već spomenuo u uvodu, na prvi pogled ''Babyteeth'' je film koji će vas duboko potresti i ostaviti tužne i očajne, no, Shannon Murphy je odlučila ovoj priči (scenarij potpisuje Rita Kalnejais) pristupiti s metodom 'šaka suza, vrića smija'.

Upotrebom izrazito koloritne pozadine, efektne glazbe (među ostalima se ističe orkestralna verzija nekadašnjega hita The Stranglersa 'Golden Brown') i magnetičnom vedrinom mladih ljubavnika, njezin film vam na momente s lakoćom izvlači osmijeh na lice, a već drugi zapažate kako vam nekontrolirano cure suze u potocima.

Mnogi bi se nevješto pogubili u ovakvom materijalu, upali u crne rupe klišeja i patetike, forsirali lažne emocije, no da se to dogodilo i ovdje, vjerujte mi kako ne biste čitali ovaj osvrt. Ovdje su likovi do samog kraja satkani od krvi i mesa.

Njihove reakcije su toliko spontane i stvarne da vam se užasno brzo i lako uvuku pod kožu. Dakako, tome u korist doprinosi i činjenica kako su glumci redom fantastični.

Mladu Elizu Scnalen mnogi su mogli upoznati kroz izvanrednu mini-seriju ''Sharp Objects'' ili pak posljednju adaptaciju bezvremenskog romana ''Little Women'', no ovdje definitivno potvrđuje svoj ogroman talent i bez ikakve dileme mogu reći kako ćemo za nju u nadolazećim godinama itekako čuti.

 

Njezina Milla je djevojka koja je svjesna svoje skore smrti, ali umjesto samosažaljenja ona bira život do posljednjeg daha. Njega pak pronalazi u autodestruktivnoj osobi, Mosesu (jako dobri Toby Wallace), disfunkcionalnom mladiću koji je isprva koristi kako bi se domogao pustih medikamenata u Henryevoj ordinaciji, no kako vrijeme odmiče, on shvaća kako njegovu bol i samoću najbolje uklanja upravo ona.

Ta ljubav se ubrzo reflektira i na odnos Henrya i Anne (fantastični Ben Mendelsohn i Essie Davis) koji se nakon dugog perioda razdvojenosti ponovno zbližavaju kako bi ostali uz svoju kćer sve do posljednjeg trenutka.

Neću lagati kad kažem da me prilikom gledanja u više navrata onako 'štrecnulo u srcu' i kako su mi se do posljednjih trenutaka filma u očima nakupile prave grude suza, no nekako se poput Millinog oca uspijete sabrati, 'progutati knedlu' i pomiriti se s činjenicom kako život mora teći dalje unatoč onom vječnom pitanju: - Zašto?

''Babyteeth'' (simboličan naziv filma vam neću odgonetnuti već pustiti da ga sami dokučite) je predivan film uz kojeg ćete se nasmijati i plakati, ali ni u kojem slučaju zaboraviti cijeniti svaki trenutak kako vlastitog, tako i tuđeg života.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!