Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

True History of the Kelly Gang - Dubokoumna potraga za muškošću

True History of the Kelly Gang - Dubokoumna potraga za muškošću

Virusno st(r)anje nas je vratilo u vlastita četiri zida i odlazak u kino dvorane je nažalost trenutno obustavljen. Sreća u nesreći jest ta što na 'majci svih mreža' lako možemo pronaći brdo filmova koje bi ionako teško pronašli svoj put do domaćih velikih platna, a svakako su vrijedni našeg vremena i pažnje.

Naravno, većina će i dalje tražiti lako zaboravljive razbibrige i toga se može pronaći koliko ti srce zaželi, no ja ću se ipak osvrnuti na jedan naslov koji traži aktivno uključenje gledatelja.

Radnja filma podijeljena je u tri poglavlja gdje prati formativne, a potom i definirajuće godine života slavnog australskog odmetnika Neda Kellya. Kao dječak, Ned (O. Schwerdt) bolno stiže do spoznaje kako mu je otac mekušac koji nije sposoban zbrinuti vlastitu mnogobrojnu obitelj i da mu je majka Ellen (E. Davis) stoga prisiljena podavati svoje tijelo za novac.

Jedna od njezinih čestih 'mušterija' je i narednik O'Neill (C. Hunnam) zbog kojeg maleni Ned za rana logično zamrzi pripadnike vlasti.

True History of the Kelly Gang (2019)

Režija: Justin Kurzel

Uloge: George MacKay, Essie Davis, Nicholas Hoult, Orlando Schwerdt, Thomasin McKenzie, Sean Keenan, Earl Cave, Charlie Hunnam, Russell Crowe..

Žanr: Biografski, kriminalistički, drama

Trajanje: 124 min.

Kad Nedov otac nesretno okonča majka obitelji Kelly pronađe surogat oca u liku ozloglašenog Harrya Powera (R. Crowe).  Ovaj pak ubrzo pod svoje uzme malenog Neda odlučan da od njega učini pravog ubojicu i razbojnika...

Ovdje ispisani kratki sinopsis tek djelomično pokriva prvo poglavlje filma oslovljeno 'dječak' koje je po mojem skromnom mišljenju definitivno i najbolji dio filma bilo da je riječ u glumačkoj ekipi koja se u njemu pojavljuje (iznimka je Essie Davis koja je u ulozi majke prisutna gotovo cijeli film) ili scenarističkom aspektu.

Ukratko, Nedove formativne godine (u njima ga tumači iznimno talentirani O. Schwerdt) su savršeno narativno posložene, napisane, režirane i snimljene i prava je šteta što se to u idućim poglavljima sve više stapa s čistim kaosom.

No, taj kaos je na simboličan način bio nužan kako bi iz pravog kuta pojasnio Nedov krvavi poziv koji mu je od samog početka nametnut kako od strane dominantne majke i same neimaštine, pa sve do odnosa autoritativne vlasti ka irskim migrantima.

Talentirani australski redatelj Justin Kurzel (''Snowtown'', ''Macbeth''..) se nakon skupocjenog posrtaja imena ''Assassin's Creed'' odlučio vratiti korijenima i dohvatiti se priče o legendarnom odmetniku Nedu Kellyu.

I dok je o spomenutom Kellyu do sad snimljen već zavidan broj filmova (među ostalima su ga tumačili Mick Jagger i Heath Ledger), Kurzel se ovdje odlučio na jedan prilično radikalan pristup njegovoj priči.

Scenarij mu je složio Shaun Grant s kojim je već surađivao na ''Snowtownu'' tek djelomično posluživši se romanom Petera Careya kao predloškom. Fokus ove priče je pak na psihološkom profiliranju mladog Kellya koji je pod utjecajem okoline i bliskih mu ljudi (osobito majke i Harrya Powera) na kraju prigrlio ideju koju su mu predodredili. 

U potrazi za vlastitom muškošću pa čak i seksualnošću, Kelly je mladić čija unutarnja borba nakon svih napora vodi ka jedinom mogućem zaključku. Kad konačno prigrli svoj urođeni instinkt on  započinje krvavi put koji je ovdje tek djelomično prikazan. Kaotično i nasilno odrastanje nisu mu pružili suviše izbora iako je nekih i bilo.

Kad god je pokušao svoj život vratiti na ispravan i dostojanstven put (rano napuštanje obitelji, a kasnije i pronalazak ljubavnog interesa koju tumači Thomasin McKenzie) Neda je sustigla prošlost i geni natopljeni krvlju.

Postoji u ovoj tek djelomično istinitoj priči mnogo poetike i propitivanja identiteta i Kurzel je kako-tako kroz fantastičnu uporabu fotografije i kamere uspio povezati djeliće, no ne i cjelinu.

Ipak, i kao takav ''True History of the Kelly Gang'' je jedan izuzetno zanimljiv i anarhičan (George MacKay više djeluje na neku buntovnu punk rock zvijezdu negoli klasičnog odmetnika) pokušaj reinvencije dobro znane legende i to svakako valja cijeniti.

Što se tiče glumačke ekipe, uz zvučna imena Charliea Hunnama i Nicholasa Houlta, odnosno, spomenutog Schwerdta i sve prisutnijeg MacKaya (''Captain Fantastic'', ''1917''..) svakako valja izdvojiti i Kurzelovu suprugu Essie Davis kao materfamilias obitelji Kelly i iznenađujuće dobrog Russella Crowea.

Film je ovo koji možda i neće zadiviti baš svakog i traži dosta od vas, no kad (ako) prigrlite njegov suludi i napose poetičan ritam svakako bi mogli pronaći dovoljno razloga za divljenjem.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!