Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

First Love: Ljubav na Miikeov način

First Love: Ljubav na Miikeov način

Taman negdje u ovo vrijeme prije dvije godine sam vam pisao o stotom filmu (da, dobro ste pročitali) genijalnog i krajnje 'pomaknutog' japanskog redatelja Takashija Miikea i sad mu se ponovno vraćam sa zadovoljstvom.

Ovaj, uskoro šezdesetogodišnji autor dakako u međuvremenu nije mirovao već je 'izbacio' dva, reći ću lako zaboravljiva filma, ali nas je zato s trećim podsjetio kako još uvijek ima energije, volje i znanja za kreiranjem onih dobrih.

Leo (M. Kubota) je mladi talentirani boksač koji se tijekom jednog meča iznenada sruši u ringu. Naknadnim pregledom od doktora sazna kako ima tumor na glavi koji se ne može operirati i kako mu nije ostalo suviše vremena.

Lunjajući ulicama, on naleti na djevojku Otomo (N. Omori), mladu prostitutku u bijegu od korumpiranog policajca. Leo ga instinktno nokautira i potom pobjegne s djevojkom.

First Love (2019)

Režija: Takashi Miike

Uloge: Matasaka Kubota, Nao Omori, Shota Sometani, Sakurako Konishi, Becky, Takahiro Miura…

Žanr:Kriminalistički, komedija, romantični, triler

Trajanje: 108 min.

Ona mu uskoro kroz svoju tužnu priču prepriča kako radi kao prostitutka za yakuzu sve kako bi otplatila očev dug i kako u svojoj narkomanskoj apstinenciji često ima halucinacije. Leo joj odluči pomoći…

Tako ukratko otprilike zvuči priča bez nekih suvišnih spojlera, no svakako valja naglasiti kako se radnja i brojni drugi likovi kroz sam tijek filma neprestano isprepliću.

Sa 'spojlanjima' ili bez njih, sam scenarij kojeg potpisuje Miikeov česti suradnik Masaru Nakamura (zajedno su surađivali na desetak filmova) i nije osobito inspiriran ili originalan, ali je kao i takav dovoljno dobar kako bi poslužio osebujnom redatelju za njegove sulude igrarije.

Galerija ispaljenih likova, crni humor i nasilje kakvog bi se postidio i sam Tarantino odavno su trademark ovog kultnog redatelja, a kad svemu tome dodate par mladih ljubavnika i uvrnutu romansu imate pravi koktel za zabavu.

Istina, viđao je Miike i boljih dana u svojoj pretrpanoj filmografiji, no ovaj film bi mogao privući čak i one gledatelje koji preziru brutalno nasilje i popratne gadarije. Odleti tu i tamo koja glava ili ruka, no daleko je to od onih dana kad su Miikeovim filmovima tekli potoci krvi ili bi se iznutrice lijepile po ekranu.

Za zabavu su ponovno zaduženi ekscentrični likovi iz kriminalnog miljea, a prvenstveno odskaču urnebesna Becky koja tumači Julie, djevojku ubijenog dilera čiju osvetu će tražiti svim raspoloživim sredstvima (šipke, katane, štogod joj dođe pod ruku) i Yen Cheng-kuo kao jednoruki lider kineske Trijade koji bez imalo problema repetira svoju ubojitu sačmaricu.

Miike naravno koristi svaku priliku kako bi te iste kriminalce iskarikirao do boli, a istodobno i oda počast nekim glumačkim legendama poput Kena Takakure.

Na kraju balade, ''First Love'' (op.a. izvorno ''Hatsukoi'') je jedan pravi 'kupus' od filma gdje se žanrovi neprestano sudaraju, priča gubi i iznova dobiva smisao, no niti jednog trenutka se ne dosađujete. Raspoložena režija, energična glazba, uvjerljiva gluma kompletne ekipe i kakva-takva raskupusana priča čine Miikeov 103. film dobrim i pouzdanim izborom zabave u nedostatku boljeg.

Iz respekta, nategnut ću ovu ocjenu na visoku četvorku premda bi ona realnija bila nekih 3 i pol. Ako ništa drugo, uvijek se možete vratiti njegovim provjerenim klasicima ili eventualno skoknuti do Kino Zone gdje se ovu nedjelju vrti angažirana mumblecore komična drama ''Support the Girls''.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!