Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Najava filmske 2020. iliti originalnošću kontra reciklaže i nostalgije

Najava filmske 2020. iliti originalnošću kontra reciklaže i nostalgije

Da, čovjek se nije niti osvrnuo za sobom, uhvatio slobodne trenutke za gledanjem svih tih filmskih divota koje se pojave u jednoj godini i eto smo na pragu nove.

Proteklih nekoliko godina sam znao ovakve specijale razdvojiti na dva ili čak tri teksta, no kako nas već početkom siječnja u kinima očekuju neki izuzetni filmski naslovi iz 2019. (''Parazit'', ''Jo Jo Rabbit'' i sl.) koji zaslužuju poseban tretman, bit će to ovom prilikom tek jedan pozamašan tekst u kojeg ću natrpati iliti bolje rečeno nabrojati puste naslove koji nas očekuju u 2020. 

Za neke od njih još nema definiranih datuma premijere, sinopsisa radnje pa čak niti spomena o glumačkim postavama, no svejedno ću ih navesti pa ćemo s vremenom i sami saznati hoće li biti eventualno prolongirani za iduću godinu. Krenimo tradicionalno s onim najkomercijalnijim, a to su svakako superherojski i SF spektakli. 

Superjunačine će ove godine uglavnom nositi 'suknje' jer nas očekuje ne jedan već tri (!) filma u kojem kosti i khmm… mošnje lome 'one'. Nakon poprilično mlitavog financijskog, a još i više kreativnog rezultata, DC-ev ''Suicide Squad'' je brzo pao u zaborav i mnogi su taj skupi 'filmić' zapamtili ponajprije po otkačenoj Margot Robbie i njezinoj 'Harley Quinn'. I dok se novi ''Suicide Squad'' sprema za 2021. u gotovo potpuno novoj glumačkoj postavi, Harley Quinn je dobila svoju novu priliku za sjajem pa su je spojili sa ženskom ekipom okupljenom pod imenom ''Birds of Prey'' (puni naziv filma je ''Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn''). 

Uz Margott Robbie u filmu nastupaju i Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez i Bojana Novaković dok negativca tumači Ewan McGregor. Redateljskom palicom 'maše' ženska ruka Cathy Yan, a da li nas očekuje hit ili fijasko saznat ćemo već početkom veljače. S druge strane, 'Marvelovci' su konačno izvukli glave iz vlastitih dupeta pa su nakon godina fanovskog moljenja i cmoljenja odriješili kesu i financirali 'solo' film o 'Black Widow'.

Ulogu dakako reprizira Scarlett Johansson, a radnja nas vraća u vrijeme između filmova ''Captain America: Civil War'' i ''Avengers: Infinity War''. Glumačku postavu upotpunjuju sve popularnija Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour i Ray Winstone, dok će svoje uloge reprizirati i William Hurt, Jon Favreau i navodno Robert Downey Jr.

Najviše se ipak očekuje od novih avantura ''Wonder Woman'' (podnaslov ''1984'').

Nakon ultraskupog spektakla ''Batman v Superman'' koji zaradom nije uspio premašiti magičnu brojku od milijarde, a niti zadiviti veliki broj kritičara i fanova, mnogi su opravdano mislili kako DC ne može parirati zahuktalom Marvelu, no 2017. se ukazala 'ona'. ''Wonder Woman'' Patty Jenkins je zgrnula respektabilnih 820 'milijunčića' dolara, afirmirala Gal Gadot u globalnu zvijezdu i dokazala kako svijetu nasušno nedostaju superjunakinje. Bilo je tek pitanje vremena kad će se snimati nastavak i voilà!

Početkom lipnja nam se vraća 'čudo od žene', radnjom se iz Prvog svjetskog rata prebacujemo u šarolike i zabavne 80-e, režiju ponovno potpisuje Patty Jenkins, a nekim čudom se vraća i u prethodnom nastavku junački preminuli dečko Chris Pine. Prijetnju ovaj put predstavljaju Kristen Wiig kao Cheetah i Pedro Pascal kao Max Lord. Hoće li ovaj nastavak nadmašiti prethodni ili ne, vidjet ćemo kroz nekih pola godine.

Što se tiče drugih 'junačina', početkom ožujka ćemo upoznati ''Bloodshota'' kojeg glumi Vin Diesel, u travnju nam stižu (valjda) već hrpetinu puta prolongirani ''The New Mutants'', koncem srpnja ''Morbius'' s Jaredom Letom, a početkom studenog spektakl Chloé Zhao ''Eternals'' s Richardom Maddenom, Angelinom Jolie, Kitom Harringtonom, Salmom Hayek, Kumailom Nanjianijem i drugima. U prosincu bi trebao biti prikazan i ''Samaritan'' sa Sylvesterom Stalloneom, no to za sad još nije 100% potvrđeno. S ovim sam naveo sve superherojske poslastice, a sad se bacamo na SF i fantasy.

Već u veljači ćemo imati priliku pogledati novu adaptaciju SF klasika H.G. Wellsa ''The Invisible Man'' s Elisabeth Moss u glavnoj ulozi, koncem svibnja ''Artemis Fowl'' Kennetha Branagha, a zatim nam sredinom srpnja stiže spektakl Christophera Nolana ''Tenet''. Ne sumnjam kako nam Nolan i ovaj put sprema nešto posebno, no osobno s nestrpljenjem najviše iščekujem studeni kad nam u kina dolazi prvi dio filma koji će iliti srušiti sve granice do sad viđenog u žanru SF-a ili neslavno propasti. Riječ je dakako o adaptaciji 'znanstvenofantastične Biblije' Franka Herberta, ''Dune''.

Sredinom 70-ih, genijalni čileanski redatelj i umjetnik Alejandro Jodorowsky pokušao je kroz višegodišnji produkcijski pakao adaptirati Herbertovu knjigu za koju su mnogi govorili kako je jednostavno nemoguća za adaptaciju (o istom je 2013. snimljen fascinantni dokumentarac ''Jodorowsky's Dune''), no u tome je na kraju i to prilično neslavno uspio veliki David Lynch. Lynchova filmska vizija iz 1984. ima svojevrsni kultni status, no nažalost ne zbog kvalitete već suprotnog dojma.

Početkom milenija, knjiga je dočekala i svoju relativno uspješnu TV adaptaciju i to u obliku trodijelne mini-serije kuće SyFy, a 2003. je snimljen i nastavak pod imenom ''Children of Dune''. Naravno, bili su to solidni serijali, skromnog budžeta i fanovi knjige su ostali 'gladni' pravog spektakla, a njega bi nam u studenom trebao prirediti čovjek koji je itekako sposoban za takvo što. 

Riječ o briljantnom kanađaninu Denisu Villeneuveu koji je nakon maestralnog ''Arrivala'' i ništa slabijeg ''Blade Runnera 2049'' dokazao kako je sposoban za najviša žanrovska kreativna dostignuća. Srećom, Villeneuve nije toliko 'izgorio' u svojoj viziji i poput Jodorowskog naumio snimiti film dugačak 14 sati, već će to pokušati učiniti kroz dva nastavka.

O samoj radnji vjerojatno već i sami znate, a ja ću samo naglasiti kako je okupljena jedna impresivna glumačka ekipa koju među ostalima čine: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Zendaya, Jason Momoa i Javier Bardem. Spektakl nam je bez ikakve sumnje zajamčen!

Što se tiče ostalih žanrovskih naslova (a i onih iz područja fantasya), najviše se dakako očekuje od gore spomenutog Nolanovog ''Teneta'' u kojem glavne uloge tumače John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine i Kenneth Branagh, mega spektakla ''Godzilla vs. Kong'' (premijera je 20.11.), ''Infinite'' s Markom Wahlbergom, ''BIOS'' s Tomom Hanksom, ''The Tomorrow War'' s Chrisom Prattom, ''Possesor'' Brandona Cronenberga, ''Monster Hunter'' P W.S. Andersona, ''Pinnochio'' Mattea Garronea, ''The Witches'' Roberta Zemeckisa, ''Green Knight'' Davida Lowerya i brojni drugi.

Avanturu bi nam trebali priuštiti i Harrison Ford u novoj adaptaciji ''Call of the Wild'', Dwayne 'The Rock' Johnson sa ''Jungle Cruise'' i Tom Hanks u ''News of the World'', odnosno, ratnom ''Greyhound''.

Što se tiče straha, ove godine nas uz hrpu reciklaža i nastavaka očekuje i nekoliko hororaca renomiranih autora, no njih ću spomenuti na samom kraju. Već s prvim danima mjeseca siječnja u kina nam stiže još jedan rimejk japanskog sad već kultnog horora ''The Grudge'', tek tjedan dana kasnije nas očekuje povodna noćna mora u filmu ''Underwater'' sa Kirsten Stewart u glavnoj ulozi, koncem mjeseca ''The Turning'', a tu su još i ''Saint Maude'' i ''Eight for the Silver'' (sa još uvijek nedefiniranim datumom prikazivanja). 

Što se tiče rimejkova i nastavaka, željeli mi to ili ne, stižu nam novi ''Saw'' sa Samuelom L. Jacksonom, ''Candyman'', ''Purge'',''Escape Room'' i ''Halloween'', a najviše se opravdano očekuje od nastavka senzacionalnog SF horora ''A Quiet Place'' Johna Krasinskog (glumačkoj postavi se ovdje priključio Cillian Murphy), odnosno južnokorejskog ''Train to Busan'' (podnaslov ''Peninsula'').

U horor vode su se bacili i renomirani autori Scott Cooper sa svojim ''Antlersima'', Charlie Kaufman sa ''I'm Thinking of Ending Things'', odnosno majstori žanra James Wan sa ''Malignant'' i Edgar Wright sa ''Last Night in Soho''. Sve u svemu, hororaca nam neće nedostajati, a hoće li se među njima naći i neko iznimno ostvarenje kakve smo znali viđati posljednjih nekoliko godina, saznati ćemo na samom koncu godine.

Nužnu dozu uzbuđenja ćemo svakako dobiti i kroz brojne naslove akcijskog, kriminalističkog i žanra trilera, pa ćemo tako već u siječnju moći pogledati najnoviji (treći) nastavak ''Bad Boysa'' dok nam se nakon višegodišnjeg lutanja svjetovima mašte  Guy Ritchie vraća korijenima sa krimi komedijom ''The Gentlemens''. Kao i u slučaju horora, akcijski žanr će uglavnom biti obilježen brojnim nastavcima pa nas tako 'napada' (tako nam Bog pomogao) deveti (!) dio ''Fast & Furiosa'', novi ''G.I. Joe'' (podnaslov ''Ever Vigilant''), ''The Hitman's Wife Bodyguard'' (sniman i kod nas), ''Top Gun: Maverick'' (ludi Cruise ne posustaje u svojim vratolomijama), prequel ''The King's Mana'', nove/stare avanture Branaghovog Hercula Poirota u ''Death on Nile'', adaptacija popularne videoigre ''Uncharted'' sa Tomom Hollandom, filmski prequel legendarne TV serije ''The Sopranos'' koji prati uspon mladog Tonya Soprana (naziv filma je ''The Many Saints of Newark''), po prvim najavama itekako obećavajući triler ''The Woman in the Window'' sa Amy Admas i brojni drugi.

Uz spomenute ''Fast & Furious'' i ''Top Gun'', najviše se ipak očekuje od posljednjih (navodno) avantura Daniela Craiga kao vječnog agenta 007 u ''No Time To Die''.

Još 2012. po svršetku snimanja jednog od najboljih nastavaka u dugovječnom serijalu filmova o neuništivom tajnom agentu Jamesu Bondu ''Skyfall'', Daniel Craig je natuknuo kako mu je to možda i posljednji nastup u toj ulozi.

Naravno, kad je Sam Mendes pristao režirati nastavak pod imenom ''Spectre'', Craig si je prigrizao jezik i reprizirao rolu u kvalitetom nešto ipak slabijem nastavku. Dakako, već po premijeri istog, Craig je poput papagaja ponovio govor kako je to to i kako se producenti trebaju baciti u potragu za novim, mlađim Bondom, no ispostavilo se (uz najvjerojatnije astronomski isplaćen honorar) kako će ponovno utjeloviti omiljenog tajnog agenta barem još ovaj put.

Bilo je u predprodukciji ovog nastavka i velikih problema sa odabirom redatelja pošto je Sam Mendes otišao u drugom smjeru, a Danny Boyle dobio nogu tek nekoliko mjeseci prije početka snimanja, ali na kraju je posao prihvatio hvaljeni Cary Joji Fukunaga koji je tako postao prvi američki redatelj koji će režirati avanture britanskog agenta.

Sama radnja prati umirovljenog Bonda koji odluči pomoći starom CIA prijatelju Felixu Leiteru u potrazi za nestalim znanstvenikom sve kako bi se susreli s nikad većom prijetnjom (a što drugo?).

Uz Craiga svoje uloge repriziraju Jeffrey Wright, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomi Harris, Rory Kinnear i Christoph Waltz kao Ernst Stavro Blofeld dok će novog negativca utjeloviti Rami Malek, a Bondov friški ljubavni interes Ana de Armas. Da li nas očekuje avantura uz koju ćemo dostojanstveno pozdraviti Craiga ili fijasko, doznati ćemo već u prvoj polovici travnja.

Uz žanr akcije stižemo polako i do komedije i animiranog filma, a tamo nas očekuje štošta. Svijetom animiranih likova će također dominirati pusti nastavci (''Peter Rabbit 2'', ''Trolls 2'', ''The Croods 2'', ''The SpongeBob Movie'' i ''Minions: The Rise of Gru''), dugometražno oživljavanje Scooby-Doa u ''Scoob!'' i najslavnijeg mačka i miša u povijesti u kratkom i jasnom ''Tom and Jerry'', a naći će se i pokoji novitet kao ''Onward'', Pixarov ''Soul'', ''The One and Only Ivan'', ''Clifford the Big Bad Dog'', ''Raya and the Last Dragon'', odnosno, ''Bob's Burgers: The Movie''. Uz spomenuti ''Soul'', najviše se kreativno ipak očekuje od najnovijih filmova proslavljenih autora Tomma Moorea ''Wolfwalkers'' i Arija Folmana ''Where is Anne Frank''.

Što se tiče komedija i obiteljskih filmova, Disney kreće po novu milijardu (možda više, a možda i manje) sa igranom verzijom ''Mulana'', Jim Carrey će pokušati pomrsiti planove popularnom ježu ''Sonic the Hedgehogu'', Robert Downey Jr. će se predstaviti kao novi doktor ''Dollitle'', a uz treći ''Legally Blonde'', nastavci će biti obilježeni nostalgijom. Nakon duugo vremena ćemo tako dobiti treći nastavak avantura ''Billa & Teda'' (podnaslov ''Face the Music''), Eddie Murphy će se kao kralj Akeem ponovno vratiti u Ameriku u ''Coming 2 America'', dok ćemo uvid u život poslije smrti dobiti s nastavkom ''Ghostbustersa'' (podnaslov ''Afterlife'') gdje bi makar nakratko trebali ponovno vidjeti originalne likove iz prva dva nastavka.

Očekuje nas naravno i mnoštvo novih komedija gdje će se bez imalo sumnje roditi i pokoji novi hit, no sve oči filmofila biti će uprte u najnoviju majstoriju genijalnog Wesa Andersona ''The French Dispatch''.

Kako izgleda ljubavno pismo novinarstvu u fiktivnom francuskom gradu u ranom dvadesetom stoljeću saznati ćemo po premijeri samog filma, no ono što trenutno znam jest to da je Anderson okupio možda i najimpresivniju glumačku postavu koja je ikad šetala ne samo njegovim, već setovima bilo kojeg filma.

Bacite samo oko na ovaj popis: Frances McDormand, Bill Murray, Timothée Chalamet, Jeffrey Wright, Benicio Del Toro, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Kate Winslet, Elisabeth Moss, Willem Dafoe, Christoph Waltz, Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Bob Balaban, Henry Winkler, Matthieu Amalric, Rupert Friend, Griffin Dunne, itd.. Datum premijere za sad još nije objavljen, ali pretpostavljam kako će biti prikazan na nekom od A festivala ovog ljeta.

A kad već spominjem festivale, njima će zasigurno prodefilirati i požeti nagrade (uglavnom drame i kombinacije istih) možda i najbolji filmovi ove godine renomiranih autora: ''Wendy'' Benha Zeitlina, nova verzija mjuzikla ''West Side Story'' Stevena Spielberga, ''The Last Duel'' Ridleya Scotta, ''Mona Lisa and the Blood Moon'' Ane Lily Amirpour, ''The Worst Person on the World'' Joachima Triera, ''Le Prince Oublie'' Michela Hazanviciusa, ''Nr. 10'' Alexa Warmerdama, ''The Forgiven'' Johna Michaela McDonagha, ''Rebel Ridge'' Jeremya Saulniera, ''Mank'' Davida Finchera, ''Rebecca'' Bena Wheatleya, ''Mainstream'' Gie Coppole, ''Metal Head'' Dereka Cianfrancea, ''Misanthrope'' Damiana Szifrona, ''Petrov's Flu'' Kirilla Serebrennikova, ''The True American'' Pabla Larraina, ''Merrily We Roll Along'' Richarda Linklatera, redateljski debi Vigga Mortensena, gay drama ''Falling'', ''Ete 84'' Françoisa Ozona, ''Bergman Island'' Mie Hansen-Løve, ''Tesla'' Michaela Almereyde, ''On The Rocks'' Sofie Coppole, ''Titane'' Julie Ducournau, ''Tre Piani'' Nannia Morettia, gay drama ''Ammonite'' sa K. Winslet i S. Ronan, ''The Roads Not Taken'' sa Javierom Bardemom, ''Prisoners of the Ghostland'' Sion Sona, ''Fatherhood'' Paula Weitza, ''Triangle of Sadness'' Rubena Östlunda, ''The Manor'' Cristia Piua, novi film Paula Thomasa Andersona (za sad nema naslova, datuma prikazivanja niti glumačke postave), ''The Trial of the Chicago 7'' Aarona Sorkina, ''Benedetta'' Paula Verhoevena, ''Annette'' Leosa Caraxa, ''C'mon C'mon'' Mikea Millsa i brojni drugi. Naći će se tu naravno i naslovi iz 2019. koji će nakon svojeg festivalskog puta stići konačno i u kina, a među njima je i hvaljena ratna drama ''1917'' Sama Mendesa.

Nadam se kako mi nećete zamjeriti na ovom pozamašnom popisu filmova bez nekog temeljitog opisa, no vjerujem kako vam je jasno da za nešto slično nemamo niti vremena niti prostora te da ću mnogima od njih adekvatne tekstove posvetiti kad za to dođe vrijeme. Sudeći po svemu, očekuje nas još jedna izuzetno bogata filmska godina, a koliko ćemo naslova na kraju upamtiti po samoj kvaliteti, ostaje nam za otkriti.


Reci što misliš!