Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Star Wars: The Rise of Skywalker - Konačni svršetak geekovskih fantazija?

Star Wars: The Rise of Skywalker - Konačni svršetak geekovskih fantazija?

Znali su nas iz Hollywooda već više puta 'cimnuti' s onom dramatičnom najavom 'posljednji nastavak', pa bi već koju godinu kasnije niknuo još jedan, pa još jedan i još jedan ili nekakav reboot, remake i što ti ja znam već.

Kad govorimo pak o serijalu ''Star Wars'', e to je već druga priča. Priča koja je započeta sad već davne 1977. s filmom koji je promijenio sve. Uz skromni budžet, ali s brdom mašte i talenta, George Lucas je stvorio magično carstvo koje je nakon više od 4 desetljeća zahvaljujući studiju 'Disney' pojelo samo sebe. 

U kina nam je stigao deveti (!), a navodno i posljednji nastavak te dugovječne sage (spin off-ove, puste animirane serijale, stripove, knjige, igrice i ostalu tvornicu proizvoda neću niti spominjati) i valjalo je ispratiti tu priču kojoj se kao i većina starijeg gledateljstva vraćam uglavnom zbog neizlječive nostalgije. Prve kritike su poražavajuće, no da li su i opravdane obrazložit ću vam nakon ultrakratkog opisa same radnje. 

I dok Kylo Ren (A. Driver) nastoji eliminirati sve potencijalne opasnosti koje ga mogu spriječiti u ultimativnoj vlasti nad galaksijom, Rey (D. Ridley) uz poteškoće nastavlja svoj iscrpni trening za Jedija. Poe (O. Isaac) i Finn (J. Boyega) u međuvremenu pružaju otpor 'Prvom redu' i saznaju kako se sprema nešto prilično gadno…

Eto ga, obećao sam vam ultrakratki opis radnje i to obećanje ispunjavam. Naime, bilo koji opširniji pokušaj istog bio bi krcat nepopularnim 'spojlerima', a kako postoji dosta vas koji ćete se odlučiti na gledanje, ne želim vas natjerati na psovanje u ovim blagdanskim danima.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

Režija: J.J. Abrams

Uloge: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Mark Hamill, Naomi Ackie, Richard E. Grant, Anthony Daniels, Domhnall Gleeson...

Žanr: SF, fantazija, akcija

Trajanje: 142 min.

Šalu na stranu. Otišao sam u kino s ekipom bez trunčice velikih očekivanja (pogotovo nakon prvih reakcija kritike) i nakon nešto manje od dva i pol sata izišao van skoro pa zadovoljan.

Ukratko, nakon što je J.J. Abrams 2015. 'probudio silu' (po mojem skromnom, ali čvrstom mišljenju prije 'rimejkao' prvi nastavak iz 1977. negoli stvorio nešto novo) 'Disneyevi' čelnici su veselo skakutali od sreće jer su zgrnuli milijarde i njihov plan o pustim nastavcima i spin-offovima je tekao u očekivanom smjeru.

Drugi dio treće trilogije su prepustili talentiranom Rianu Johnsonu (ove godine im se zahvaljujući odličnoj razbibrigi imena ''Knives Out'' može svima nasmijati u lice), no ovaj je smiono odlučio ubaciti svoju viziju, izvrnuti i ismijati cijelu tu ikonografiju, ali je po njegovu, a prvenstveno žalost najtvrdokornijih fanova malo pretjerao. Šteta je napravljena, povjerenje fanova se počelo gubiti, a niti zarada nije bila u granicama očekivanog. Što dalje?

Sagu je trebao okončati Colin Trevorrow (''Jurassic World''), no nekako mu nije bilo svejedno preuzeti Johnsonov 'vrući krumpir' pa si je dao 'petama vjetra'. Diznijevci su bili u gadnoj frci stoga su se odlučili na zicer, vratiti čovjeka koji je učinio ono što su željeli, zgrnuo impozantne pare i zamazao fanovima oči. Abrams naravno nije odbio jer je i sam dobio dobru 'šušku', no u cijeloj toj situaciji već je svima postajalo jasno kako nas očekuje potencijalni kaos. 

To se na kraju pokazalo točnim i to prvenstveno na polju samog scenarija (bilo je tu mnoštvo draftova i prepravljanja, no u konačnici ga potpisuju sam J.J. Abrams i Chris Terrio). Naime, dobar dio radnje i smjera karakterizacije likova iz sad već ozloglašenog Johnsonovog nastavka ovdje je u potpunosti zanemaren, a odgovori koje su svi iščekivali s nestrpljenjem su ispali poprilično traljavi, ishitreni i nelogični u evidentnom neznanju boljeg okončanja priče.

Palpatine? Otkud su jbt. sad njega izvukli? Shvaćam da su željeli obrazložiti određene stvari (neću dodatno pojašnjavati jer bi vam sve spojlao), ali na kraju sve djeluje poput loše meksičke sapunice u kojoj je svako nekome nešto u rodu.

Suviše toga je ovdje načrčkano i jako vas brzo zaboli glava od tolikog broja likova i nerijetko posve apsurdnih, infantilnih i neuvjerljivo patetičnih razgovora i govorancija. Krtica u redovima neprijatelja? Auuufff, koje li je to tek loše i besmisleno rješenje.

Da, zabrljali s gadno s pričom, većinom dijaloga, nečasno/časnim ubacivanjem kadrova (oni koji su izbačeni iz prijašnjih nastavaka) s preminulom Carrie Fisher, površno ili potpuno loše obrađenim likovima Poea i Finna i tek rijetko efektnim humorom. Što onda valja, pitate se?

Paaa, gotovo svaki zajednički prizor Rey i Kyloa (poprilično dobra Daisey Ridley i izvanredni Adam Driver), brojne majstorski režirane i vizualno nenad*ebive akcijske scene i dakako, moćna Williamsova glazba.

Srećom, ovih valjanih stvari ima sasvim dovoljno da i ovakav, ishitrenim i zbrkanim scenarijem okaljan svršetak sage mogu ocijeniti boljim negoli ga većina kritike takvim doživljava. Naravno, daleko je to od onih nenadmašnih prvih dvaju nastavaka, no nije niti toliko loše, barem ne po pitanju vizualnog i zvučnog doživljaja.

Da, pojedini prizori su prizvali nostalgiju i probudili dijete u meni koje je zajapurenih usta zurilo u veliki ekran  diveći se toj filmskoj čaroliji, ali nedovoljno za svršetak kakav je cijela ova štorija zaslužila. Ponavljam, Han Solo, Luke Skywalker, princeza Leia, Chewbacca, C-3PO, R2D2, Lando i Darth Vader pamtit će se za sva vremena, dok će Kylo Rena, Rey, Finna, Poea, Snokea i generala Huxa kroz koju godinu pamtiti tek rijetki.

Priča o ''Star Warsima'' se ovdje na završava, barem ne što se tiče svijeta i likova koje je Lucas osmislio pošto je 'Disney' odnedavno startao sa svojim TV kanalom kojim trijumfalno već kroči izvanredan serijal ''The Mandalorian', a iduće godine će svoju novu priliku dobiti Ewan McGregor i njegov Obi-Wan Kenobi. Ukratko, s velikog na male ekrane iliti saga se nastavlja u malom formatu. Povratak na velike? Živi bili pa vidjeli.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!