Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Alice and the Mayor i The County: Kad snažne i sposobne žene kolo vode

Alice and the Mayor i The County: Kad snažne i sposobne žene kolo vode

Proteklog četvrtka u Zagrebu je službeno otvoren, da parafraziram direktora festivala Borisa T. Matića, 'prvi Zagreb Film Festival u egzilu' iliti 17. izdanje spomenutog festivala.

Mnogi od vas su pretpostavljam kroz medije saznali kako su Bandić i njegova klika 'oteli' voljeno kino Europa koje je već generacijama služilo kao posljednja utvrda filmofila i svojevrsni hram ZFF-a i kako se zbog toga festival morao preseliti na druge lokacije. Matićev uvodni govor u Laubi bio je ispunjen emocijama, ali i čvrstim obećanjima kako festival svim nedaćama unatoč ide dalje.

Simbolički, za samo otvaranje odabran je francuski film naziva ''Alice i gradonačelnik'' (sve vam je valjda jasno), a zahvaljujući 'Kino Zoni' ove subote (16.11. u koncertnoj dvorani 'Kneževe Palače') ćemo ga moći pogledati i mi jer se Zadar konačno upisao na listu gradova u kojima gostuje dio programa s najnovijeg ZFF-a. Drugi naslov iz selekcije je na programu već u nedjelju, no krenimo redom.

Kad dugogodišnji gradonačelnik Lyona, Paul Théraneau, (F. Luchini) zapadne u egzistencijalnu krizu, voditeljica njegova ureda angažira mladu filozofkinju Alice (A. Demoustier) kako bi mu pisala inspirirajuće govore i tako ponovno pobudila politički žar i motivaciju koje su ga nekoć krasile.

Alice and the Mayor (2019)

Režija: Nicolas Pariser

Uloge: Fabrice Luchini, Anaïs Demoustier, Nora Hamzawi, Léonie Simaga, Antoine Reinartz, Maud Wyler…

Žanr: komedija, drama

Trajanje: 103 min.

Alice je isprva nesigurna u zadaći koja ju je zapala, no već prilikom prvog razgovora s gradonačelnikom ona ga zaintrigira i stvari se pomalo zahuktaju…

Same sličnosti između filmskog gradonačelnika Lyona i gore spomenutog Bandića baš i nema, no shvatljiv je sarkazam organizatora festivala. Ovaj zagrebački je definitivno izgubio 'busolu', ali njemu bojim se ne bi pomogla ni Alice iz 'Zemlje čudesa', a kamoli neka filozofkinja. Uglavnom, prestat ću sad s tim usporedbama i reći pokoju riječ o samom filmu.

Nicolas Pariser je redateljsko ime koje će malo kojem, pa čak i onim najtvrdokornijim filmofilima teško zazvoniti u glavi i neće probuditi nikakvu reakciju doli asocijacije na salamu popularnu među djecom, građevinskim i drugim teškim fizičkim radnicima.

To naravno i ne čudi suviše pošto taj 45-godišnji francuski redatelj za sobom ima tek nekoliko kratkih (izdvojio bi višestruko nagrađivani ''La République'') i jedan dugometražni film (''La grand jeu''). 

''Alice and the Mayor'' (izvorno, ''Alice et le maire'') je jedna simpatična dramedija koja se bori s pronalaskom formule za savršeni balans humora i drame, ali posjeduje dovoljno trenutaka koji bi vam mogli biti zanimljivi i prepoznatljivi. Situacije kakve se događaju u priči izazivaju smijeh i intelektualne dileme, no ima i puno onih koje ne vode ničem doli običnom zijevanju. 

Kriza identiteta i životne odluke sačinjavaju dramski dio priče, ali ni na koji način nisu potresne ili osobito intrigantne. Stvari donekle izvlače dosta dobri glumački angažmani veterana Fabricea Luchinija i dopadljive Anaïs Demoustier što na kraju rezultira jednim pitkim filmom kojeg ćete pogledati s lakoćom. Isto su mislili i članovi festivala u Cannesu koji su mu na kraju uručili posebno priznanje.

OCJENA: 3.5/5

Drugi pak film koji nam stiže sa ZFF-a je ipak dosta ozbiljniji, a generalno gledajući još i bolji. Riječ je o najnovijem filmu proslavljenog islandskog redatelja Grímura Hákonarsona ''The County'' iliti kod nas prevedenog kao ''Mlijeko''.

Nakon što joj suprug pogine u prometnoj nesreći, Inga (A. Hrönn Egilsdóttir) sazna kako je njihova mliječna farma u velikim dugovima za koje je odgovorna moćna korporacija koja kroz zadrugarsko djelovanje drži monopol nad cijenama sirovina i otkupa mlijeka, ucjenjuje male farmere i na kraju ih dovodi do bankrota. Isprva shrvana suprugovom smrću, Inga se ubrzo trgne i postane odlučna u borbi protiv te iste korporacije koja je itekako zaslužna za sve nedaće koje su ju pogodile…

The County (2019)

Režija: Grímur Hákonarson

Uloge: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Alfrun Rose, Hannes Óli Ágústsson...

Žanr: Drama, komedija

Trajanje: 92 min.

Ovog smo ljeta u 'Kino Zoni' imali priliku upoznati odlučnu Hallu, aktivisticu za zaštitu okoliša u krizi srednjih godina i glavnu junakinju filma ''Halla ide u Rat''. Sad smo eto dočekali i Ingu.

Za razliku od prvo spomenute, Inga nije dobro situirana i usamljena individua koja želi promijeniti svijet već vrijedna žena koja sa svojim jednako vrijednim suprugom pokušava održati njihovu mljekarsku farmu. Njoj nedostaje odmor, ali ne jadikuje već marljivo obavlja sve što treba, no sve stane onog trenutka kad joj jave kako je ostala bez voljenog supruga. 

Shrvana, Inga se povlači u sebe i ne zna što dalje činiti. No, kad otkrije kako joj je suprug zatajio neke stvari i sazna što zadruga čini malim mljekarima, u njoj se budi revolt i odlučnost da jednom za svagda raskrinka one koji ne prežu od ničega kako bi i dalje punili svoje džepove.

A vi ste mislili da svugdje izvan ove ranjene države cvjetaju ruže? Korupcija i malverzacije su prisutne u gotovo svakom kutku svijeta pa tako i Islandu i stoga slobodno možemo ustvrditi kako je ova priča napose univerzalna.

Mnogi će na prvi pogled povući paralele s McDonaghovim višestruko nagrađivanim filmom ''Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'' i mogu reći kako neće pogriješiti. Naime, riječ je o filmovima koji portretiraju odlučne žene iz ruralnih krajeva koje pogođene osobnim tragedijama kreću u borbu s korumpiranim i/ili inertnim institucijama zbog čega na kraju stječu statuse svojevrsnih legendi u svojim krajevima.

Humora ovdje ima na kapaljku i to onu mikroskopski malenu, no zato dramatike nimalo ne manjka. Glumački dio najviše leži dakako na plećima Arndís Hrönn Egilsdóttir, no ona ga odrađuje s lakoćom.

Premda u konačnici nije toliko snažan film poput njegovih višestruko nagrađivanih ''Ovnova'', Grímur Hákonarson još jednom potvrđuje kako posjeduje snažan autorski pečat i kako baš svaki njegov film valja obavezno pogledati.

Projekcija ''Mlijeka'' će se održati već dan poslije gore spomenutog ''Alice i gradonačelnik'', tj. u nedjelju 17.11. u 20 sati.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!