Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Na vodi: Sva protočnost i bistrina života

Na vodi: Sva protočnost i bistrina života

Mnogi filmofili i zaljubljenici u film često su mi znali predbacivati kako je domaća kinematografija odavno pala na koljena, dotakla dno i mulj iz kojeg će se teško izvući. Rekao bih im kako je to možda bio slučaj tamo ratnih i poratnih 90-ih i kako se zna dogoditi da nam nasušno nedostaje ideje i kvalitete, no isto tako im i uporno ponavljam da smo ostali konstantni u stvaranju odličnih dokumentaraca.

Problem se nažalost javlja po pitanju njihove gledanosti, tj. pristupačnosti. Gdje ih uopće gledati? Na TV-u ih ili ne prikažu ili 'uvale' u neke nezahvalne termine, a komercijalna kina ih zaobilaze u širokom luku.

Srećom, u našem gradu je startala 'Kino Zona', mjesto gdje se svi nepravedno zapostavljeni biseri konačno mogu otkriti svekolikom pučanstvu. Prije negoli vas nagovorim na gledanje, dužan sam vam napisati riječ-dvije o samoj radnji.

Prateći priče nekoliko protagonista, film portretira Sisak, nekoć značajan industrijski grad smješten na tri rijeke. Saznajemo tako mnogo o bolnoj prošlosti, nenadanim prijateljstvima, osobnim tragedijama i neizvjesnoj budućnosti…

Na vodi (2018)

Režija: Goran Dević

Žanr: dokumentarni

Trajanje: 79 min.

Eto ga, ultrakratki, ali i sasvim dovoljni sinopsis filma koji na prvu možda i ne govori mnogo, no svakako dovoljno. Autor filma (inače rodom iz Siska) rijeku je upotrijebio kao savršenu metaforu ljudske prolaznosti, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nekima ona služi kao mjesto za razonodu i rekreaciju, drugima pak kao izvor života i bijeg od iskvarenog života.

Upoznajemo tako životopisne likove koji nam pred očima polako otvaraju svoje duše, pričaju o traumama, odnosima i suživotu, ali isto tako i otkrivaju mnogo o samoj ljudskoj naravi. Samozatajni, ozljedama deformirani Rambo ne govori mnogo, ali kad nešto na kraju izgovora, to vam se duboko usađuje u svijest. Njegovo lice skriva bol i razočarenja, ne toliko od same deformacije već izdaje ideala za kojih se borio. Poziva racionalno na mir i suživot, priznanje zločina koji su prešućeni.  

Tu imamo također i bivšeg radnika željezarije koji se sa sjetom prisjeća nekih boljih vremena, ali i teškog preživljavanja u sadašnjim. Njih, kao i ostale protagoniste Devićeva filma rijeka ispunjava, pruža mir i utjehu, priziva na svojevrsnu meditaciju i bijeg od okrutne stvarnosti, a nekima i otvara nove mogućnosti. Ribičija, plivanje, izvlačenje nasukanih debala drveća ili sama plovidba rijekom za njih je način života, sloboda koju drugdje ne pronalaze.

Goran Dević je nadaleko poznat po svojem strpljivom, temeljitom i nadasve izvanrednom radu i ovdje svjedočimo jednom savršenom dokazu koji potkrjepljuje gore napisan uvod. Imamo izuzetno kvalitetan dokumentarni film, trebamo ga gledati što više, diviti se i prestati zanovijetati. Okružuju nas mnoge humane, neispričane priče koje zaslužuju pozornost i svojeg naratora, a Dević s ovim filmom upravo dokazuje tu moju tezu.

On The Water / Na Vodi / Trailer / 2018 from 15 Art on Vimeo.

Poput iskusnog ribiča, on je ovu priču gradio dugo (nekih 5 godina), strpljivo i pažljivo, a kao rezultat imamo jedan prekrasno režiran i snimljen film kojeg nipošto ne biste smjeli propustiti.

Ovog petka nas u 'Kneževoj palači' očekuje jedinstvena projekcija gdje ćete imati priliku i čuti samog redatelja, njegova promišljanja, porive i razloge zbog kojih voli ovaj, kod nas često podcijenjen žanr. Dakle, ne zaboravite, 27.10. u 20h u sklopu 'Kino Zone' očekuje vas još jedan skriveni biser moderne hrvatske kinematografije.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!