Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Woman at War: Žena, (buduća) majka, ratnica!

Woman at War: Žena, (buduća) majka, ratnica!

U ovu nedjelju bi ako se nebo smiluje trebali premijerno u sklopu Kino Zone pogledati jedan pravi nebrušeni komadić islandskog dijamanta ili bolje rečeno, vulkanskog tla.

Film koji je na poseban način objedinio klasični arthouse sa žanrom akcije i avanture, no niti to nije sve. Halla je ekoterorist, voditeljica zbora, a sudeći po posljednjim papirima iz agencije za usvajanje djece i buduća majka.

Ne želeći da nedirnuta islandska priroda postane savršena podloga za uništavanje od strane multinacionalnih korporacija i njihove nemilosrdne industrijalizacije, Halla (H. Geirharðsdóttir) kreće u misiju, rat koji će, nada se ona, osvijestiti njezine sugrađane i eventualno vladajuću garnituru.

Naoružana lukom i strijelom, praktičnim stvarčicama i čeličnom voljom, ona sustavno sabotira rad električnih dalekovoda i automatski navlači bijes vladajućih koji se pribojavaju kako bi takve učestale sabotaže mogle potjerati sve buduće inozemne investitore iz njihove zemlje. Kad nakon dugogodišnjeg čekanja dobije obavijest kako će konačno moći usvojiti dijete, Halla treba odlučiti što joj je značajnije… 

Poput Don Quijotea suočenog s vjetrenjačama, Halla prezrivo zuri u mrske dalekovode, kapitalističku prijetnju do tad nedirnutoj divljini njezina voljenog Islanda koja 'kao krv pumpa' svoju energiju u 'srce' tvorničkih pogona.

Woman at War (2018)

Režija: Benedikt Erlingsson

Uloge: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Jörundur Ragnarsson, Juan Camillo Roman Estrada, Björn Thors, Magnús Trygvason Eliassen, Omar Gudjonsson, David Thor Jonsson…

Žanr: Komedija, drama, avantura

Trajanje: 101 min.

Vješto odmjerenim hitcem strijele prebacuje preko kablova dalekovoda uže za koje je privezana sajla. Pažljivo je povlači po žica sve dok ne izazove kratki spoj. Misija je uspjela!

Nedugo potom, Halla začuje zvuk helikoptera u daljini i hitro se da u trk. Vješto se uspije skriti u pukotinama na tlu dok helikopter prelijeće teren te pomoć zatraži od seljaka (J. Sigurðarson) koji joj je u nekoj ludoj teoriji možda čak i rođak. On joj pomogne da pobjegne u grad, a policija umjesto toga uhiti nedužnog latinoameričkog turista (Juan Camillo Roman Estrada) koji se slučajno našao u blizini.I tu tek počinje ova luda vožnja!

Zašto jedna sredovječna voditeljica zbora glumi žensku verziju Ramba, pitate se? Pa,  mislim da je dovoljno da uključite svoje televizore, otvorite novine i oslušnete što se događa. Nauštrb nemarne ljudske vrste, bogati se još i više bogate, priroda nemoćno krvari, a klima je doslovce pošla kvragu.

Treba li vam još jednom obrazložiti zašto je onda Halli puknuo film? Mislim da ne. Ona nije zadovoljna recikliranjem otpada,  nekorištenjem plastičnih vrećica i glumom da će sve biti u redu. Ona je poduzela konkretnu akciju. Naravno, njezina akcija je pokrenula opasnu reakciju, no ona ne mari za tim. Barem ne dok ne dođu radosne vijesti o usvajanju djeteta.

Benedikt Erlingsson nam je servirao jednu neobičnu priču koja je istodobno duhovita, uzbudljiva i dirljiva. Njegova heroina (fantastična Halldóra Geirharðsdóttir u dvostrukoj roli - ne, neću vam reći kojoj) pokušava učiniti razliku, trgnuti ljude, no kad shvati kako politika uvijek pronalazi načine s kojim će nju ocrniti kao najmrskijeg terorista, ona ne posustaje, želi svijet učiniti boljim mjestom za svoju buduću kćer.

Svaki trenutak napetosti Erlingsson nam naglašava uporabom glazbe, ali to čini sve popularnijim probijanjem 'četvrtog zida'. Naime, njegovi muzičari se doslovce pojavljuju u kadru s našom junakinjom i ona ih je svjesna, a određenim prizorima je sa svojom ranom glazbenom najavom upozoravaju na potencijalnu opasnost. Genijalno, zar ne?

Dakako, to nije sve što nam je Erlingsson vješto 'skuhao'. Tu je i kontinuirani skeč sa sirotim turistom koji se uvijek nađe na krivom mjestu u krivo vrijeme, akcijskim prizorima bježanja pred helikopterima i dronovima i kataklizmičkim svršetkom kojim nas upozorava kako prava borba tek predstoji. I tu sad prestajem! Ne želim vam više otkrivati ostale divote koje ova priča skriva već vas pozvati da se i sami uvjerite. Ne zaboravite, Kino Zona – nedjelja (04.08.) u 21h. Vidimo se!

OCJENA 4.5/5


Reci što misliš!