Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

John Wick Chapter 3 - Parabellum: Samo mu dajte oružja, puuuuno oružja!

John Wick Chapter 3 - Parabellum: Samo mu dajte oružja, puuuuno oružja!

Što su za nešto starije generacije kroz 80-e i prvi dio 90-ih bili Stallone, Schwarzenegger, Chan, Willis, Lundgren, Dudikoff ili Norris, to su za milenijalce Statham, Diesel, Johnson, a Boga mi i Keanu Reeves.

Doduše, Reeves je svoj dobro utaban put kroz akcijski žanr započeo još prvom polovicom 90-ih sa žanrovskim klasicima ''Point Break'' i ''Speed'', dok je u novi milenij zakoračio kroz ulogu Nea u cyber fenomenu ''Matrix'', no što čini u svojim zrelim godinama uistinu je nešto posebno.

Vicevi o Chucku Norrisu i njegovim sposobnostima su već prepričani i vječno zaključani u škrinju sjećanja i sve mi se čini kako bi Reeves i njegov John Wick mogli postati predmet šale i divljenja za mlađe generacije. Zar je tako loš, pitate se?

Dapače, serijal sa svakim novim nastavkom podiže ljestvicu adrenalinskog ludila, no Reeves i autori serijala su sve žešće počeli naglašavati ironiju Wickova mita. Onima koji se groze nasilja i akcijskog žanra općenito, preporučam čitanje horoskopa, recepta dana ili žute štampe, a mi ostali fanatici se možemo baciti na posao.

Nakon što je na 'svetom tlu' hotela ''Continental'' likvidirao nemilosrdnog člana 'Organizacije' Santina D'Antonia, John Wick (K. Reeves) je zahvaljujući prijatelju i vlasniku spomenutog hotela Winstonu (I. McShane) dobio sat vremena fore prije negoli Organizacija službeno otvori nalog za njegovu likvidaciju.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Režija: Chad Stahelski

Uloge: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne, Mark Dacascos…

Žanr: Akcija, triler

Trajanje: 130 min.

Ne želeći dopasti šaka svojim nemilosrdnim kolegama, Wick se za pomoć obrati svojoj staroj šefici, no stvari ipak neće ići tako glatko…

U biti,  sama radnja filma ovog suludog serijala ionako nije nikad bila osobito kompleksna, originalna, a bogme niti bistra i služila je prvenstveno kao pozadina za kreiranje nekih uistinu fascinantnih koreografskih čarolija. Ako mislite tražiti logiku i realnost, okrenite se arthouse dramama i oporim krimićima jer Wick je nešto posve drugačije.

Chad Stahelski je svoj zanat prvenstveno klesao kao dubler, koredatelj i koordinator kaskadera stoga ne čudi kako itekako dobro zna kakve je sve akrobacije moguće izvesti. Naravno, te fascinantne vratolomije su sa svakim novim nastavkom postale kompleksnije, brutalnije, veće i luđe, a kako je uz rastuću vojsku fanova i zarada bila sve veća, s nestrpljenjem se iščekivalo i ovo 'poglavlje'.

Sa sve glasnijim otkucajima sata, ritam filma se ubrzava, akcija kreće i skače s lokacije na lokaciju, leševi se gomilaju, sredstva se ne biraju, kosti pucaju dok fontane krvi štrcaju iz arterija na sve strane. Kad ponestane municije i noževa, a šake postanu umorne i izranjavane, u borbi protiv brojčano nadmoćnog protivnika dobro dođe i debela knjiga, pa čak i stražnja kopita konja (da, dobro ste pročitali).

Negdje na polovici filma ritam se polako (i logično) usporava, ubacuju se neki novi i zanimljivi likovi (dojmljiva Halle Berry i njezini krvoločni psi) i onda se ponovno prebacuje u sve više brzine.

Publika (sastavljena uglavnom od tinejdžera nafilanih testosteronima) se gromoglasno smije i uživa u Wickovim nekonvencionalnim metodama likvidacija, a moje divljenje raste sa svakim novim hommageom Scottovom ''Blade Runneru'', Clouseovom ''Enter the Dragon'', Leonovom ''The Good, the Bad and the Ugly'' pa čak i Tarkovskom.

Nema što, Stahelski i ekipa dobro znaju kome valja odati počast, a u korist tome govori i angažman pomalo zaboravljene zvijezde B akcića i borilačkih filmova Marka Dacascosa (urnebesna rola) kao i Yayana Ruhiana i Cecepa Arifa Rahmana koje fanovi borilačkih filmova itekako dobro pamte iz Evansovih ''The Raid'' nastavaka.

Ima tu još koječega, od ninđa na motorima i odreda ubojica u neprobojnim oklopima pa sve do brutalnog okršaja u Casablanci, pješčanih dina i ultramodernih hodnika sa zrcalima. Ako ću već spomenuti neku manu, onda je to svakako nešto razvučena sredina filma i par nepotrebnih prizora, no to naravno ne narušava cjelokupni dojam.

Reeves je još jednom dokazao kako mu ova uloga stoji salivena kao i odijelo, a mogućnost nastavaka i građenja neke šire priče je itekako izgledna. Realno gledajući, uz Millerovog 'Maxa', Cruiseove ''Nemoguće Misije'' i Evansove spomenute ''The Raid'' nastavke, serijal o Johnu Wicku je nešto najbolje od akcije što se može pogledati na velikim ekranima.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!