Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Solo: A Star Wars Story – Solo i bez sile

Solo: A Star Wars Story – Solo i bez sile

Pola godine, toliko je prošlo otkako smo plovili 'zvjezdanom galaksijom' i eto nas opet. Prerano? Isforsirano i brzopleto? Prvi rezultati na kino blagajnama će potvrditi ovako 'svetogrdne' riječi i okorjeli fanovi ove pomalo izmrcvarene svemirske sage će se zbunjeno počeškati po glavi.

Što je kvragu pošlo po krivu? Loš glumački 'casting', zbrčkani scenarij ili ziheraški redatelj? Odgovori slijede nakon onog klasičnog –tko, kad i gdje? - sinopsisa.

Galaksijom vladaju konkurentske kriminalne organizacije, svi su nabrijani na švercanje coaxiuma – hiper goriva enormne vrijednosti, a naš mladi Han(A. Ehrenreich) pokušava pobjeći sa svojom dragom Qi'rom (E. Clarke) s 'izrabljivačkog' planeta Corellia gdje su kao i ostala djeca ulice u dikinskovskom stilu (šifra. Oliver Twist) prisiljena na krađu.

Bijeg neslavno završi za Qi'ru, dok Han izbjegne potjeru prijavivši se u program obuke za vojnog pilota Imperijalističke vojske. Nekoliko godina kasnije, Hana zatičemo u vrtlogu rata gdje igrom slučaja upozna lažnog oficira/odmetnika Tobiasa Becketta (W. Harrelson), a nedugo potom i zastrašujućeg Wookieea imena Chewbacca (J. Suotamo)…

Dakako, u svom tom kaosu (a i kasnije kroz film) među ostalim otkrijemo i kako je Han dobio prezime Solo, na koji način je upoznao Landa Calrissiana, otkud mu famozni pištolj i kako se domogao mitskog 'Millenium Falcona'.

Solo: A Star Wars Story (2018)

Režija: Ron Howard

Uloge: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Joonas Suotamo, Phoebe Waller-Bridge, Paul Bettany...

Žanr: SF, avantura, akcija

Trajanje: 135 min.

I što tu može biti loše, pitate se? Hmmm…započnimo s kronologijom događaja i prvom glasnom idejom o snimanju ovog 'spin-offa'.

Cijela ova priča o 'solo' filmu Hana Sola, zakuhana je u glavi idejnog tvorca ove neprekidne svemirske opere, Georgea Lucasa, a kad je Disneyu ustupio prava za 'pišljive' 4 milijarde 'dolarčića', ovi su ideju lakomo prigrlili. Plan je bio sljedeći.

Radit ćemo novu trilogiju i paralelno svake druge godine izbaciti po jedan spin off. Led je nakon prvog nastavka dakako probio neloši ''Rogue One: A Star Wars Story'', a nakon drugog  nastavka trilogije na red je stigao i 'pomlađeni' Han Solo. Prevelik zalogaj za lakomi studio? 

Fanovi su živčano grickali nokte iščekujući novosti o castingu, scenarističkoj ekipi i redateljskom imenu, a prvi šok im je bio upravo ovo potonje. Kad je konačno objavljeno kako će režiju preuzeti dvojac prethodno poznat po animiranim i komičnim hitovima ''Cloudy with a Chance of Meatballs'', ''The Lego Movie'' i nastavcima ''21 i 22 Jump Street'', mnogi su bili na pragu prvog infarkta. Zar će ''Solo'' biti komedija? Ne dragi moji, prava komedija je tek uslijedila. 

Nakon mukotrpne i iznimno zahtjevne potrage za glavnim glumcima (po mojem skromnom mišljenju, Alden Ehrenreich je i više nego solidan izbor), počele su nevolje na snimanju. Naime, redateljski dvojac nije osobito mario za scenarij kojeg su zajedničkim snagama složili otac i sin Kasdan, već su priču vodili drito u vode komedije i Disneyevi producenti su popi*dili.

Usred snimanja je uslijedila bolna noga u guzicu neposlušnom dvojcu i potraga za dežurnim 'uvlakačem'. Po njihovu sreću (ili ne), Ron Howard ovaj put nije odbio zov dolarčića i snimanje na zahtjev je nastavljeno. Rezultat tog produkcijskog kaosa je tu! Kritika je podijeljena, dobar broj fanova već duže vrijeme poziva na bojkot filma, dok se potpisnik ovog teksta bezbrižno uputio ka kinu i čudio pustoj i nepotrebnoj halabuci.

Prije svega, ''Solo'' je film koji manje-više uspješno koketira sa žanrovima westerna, ratnog filma i avanture. Na ziheraški način povezuje svoje mlađahne likove s radnjom koja će ih u budućnosti prometnuti u heroje galaksije, a sve to skupa djeluje nevino, naivno i uglavnom zabavno. Nema tu neke velike filozofije, mitskog značaja i new age ideologije. Sila i Jedi vitezovi još uvijek drijemaju u galaksiji tamo tamo daleko. 

Ovo je film koji je napravljen isključivo kako bi Disneyu zgrnuo još pokoju milijardu i eventualno zabavio publiku. Spomenuta milijarda u ovom trenutku djeluje nedostižno, no zabave srećom ne manjka. Neopterećenom gledatelju kojem stambeni prostor ne djeluje kao tipični ''geekovski' brlog, ova priča će teći glatko. Istini za volju, malo koji prizor i lik se može nazvati epskim, ali ima i sasvim dovoljno onih koji mogu proći pod stavkom 'neviđeni'.

Tu svakako moram izdvojiti nezaobilaznog Woodya Harrelsona koji s lakoćom žvače svoje kolege u zajedničkim prizorima, uvjerljivog Donalda Glovera koji je na sebi svojstven karizmatičan način oživio Landa Calrissiana, suludu pljačku vlaka, anarhističku roboticu L3-37 (glas Phoebe Waller-Bridge) i uspjelo sparivanje Sola i Chewbacce.

Pod mane valja svakako uvrstiti pojedine razvučene i posve nepotrebne prizore, neuvjerljivu ljubavnu kemiju između Sola i Qi're, odnosno, mlakog negativca (Paula Bettanya smo znali viđati u mnogo boljim izdanjima). Zaključak? I više nego solidna razbibriga koja bezrazložno 'vadi mast' fanovima i stvara glavobolje lakomim producentima. Očekivao sam nešto puno gore, a zauzvrat dobio zabavnu i pitku SF avanturu. Nastavci Solovih galaktičkih nestašluka? Sam Bog će znati.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!