Ostalo / Kolumne

Blog "kandidata"

I ja sam kandidat za gradonačelnika!

I ja sam kandidat za gradonačelnika!

Imam potpuno jasnu viziju kakav nam gradonačelnik treba. Ja se eto ovom prigodom kandidiram za "stand - up" titulu ove funkcije. To je do sada bilo gotovo pa nezamislivo, ali zar nije vrijeme za promjene? Što to zapravo znači:

- Da bih tu nezahvalnu dužnost obavljao dakle posve volonterski, u fotelju bih sjedao samo po potrebi, kratko, brzo i učinkovito. A pretpostavljam da bih politički mogao djelovati sjedeći i razgovarajući s narodom u kafićima usred Narodnoga trga, kako to primjerice uobičajeno a čini se i uspješno radi jedan zadarski poliitičar svakodnevno.

On stranke prima na otvorenom, sve je transparentno, nema tajni, nema muljaže. A to bi na neki način bio početak intencije prelaska svih dužnosnika u Poglavarstvu na volontarizam tj. rad bez naknade. Zar nije vrijeme recesije, sve je manje zaposlenih a i oni zaposleni dobivaju otkaze. Od čega će se financirati svi ti naši silni dužnosnici?

Ideja mi je sinula još u vrijeme kada sam svojedobno tamo negdje 80 - tih godina vodio delegaciju - sportsku reprezentaciju grada Zadra u službeni posjet gradu prijatelju Romansu u Francusku. Oni su nam - nadam se, još i dan - danas prijatelji, ili više nisu!? Tamošnji gradonačelnik bio je naime zapravo jedan posve običan i skroman učitelj u srednjoj školi, dok bi popodne i u svoje slobodno vrijeme, pogađate obavljao političke poslove kao gradonačelnik - dakako sve na volonterskoj osnovi. Možete li sad zamisliti te usporediti jednu bogatu i moćnu Francusku, s gradom većim od Zadra, kojim eto upravlja volonter?

Dakle zalažem se za jedan posve novi sustav političkog djelovanja: nema naknade ni povlastica, tražim samo da mi se u startu kupi službeno odijelo i kravata (imam jednu jedinu još s maturalca!), može ga priskrbiti i kakav sponzor, vozim se i koristim bicikl - ne trebam, posve je razvidno ni službeni automobil niti parkirno mjesto. Ne obećavam ništa i ne nudim ništa, čak nemam ni program rada! Probleme bih rješavao s rajom direktno, i činio onoliko koliko se može, pošteno i transparentno. S tako ušteđenim sredstvima od moje brutto ne-isplaćivane plaće a potom i ostalih dužnosnika, moglo bi se u 4 godine rješiti puno dobrih stvari. A istekom mandata neka glasači ocijene - ili nastaviti tim putem il' se vratiti na staro. Nisam se bavio preračunavanjem koliko bi se novca poreznih obveznika time prištedjelo, ali vjerujte mi da bi se moglo, ako ništa drugo, sagraditi barem 10 - tak stanova za sirotinju.

Uzdajući se tako u providnost svojih sugrađana, očekujem maksimalnu potporu na predstojećim izborima. Ako pobijedimo na način da samostalno formiramo gradsku vlast, eliminirat ćemo sve postojeće stranke. Koje su kako vidimo u stalnoj zavadi. Znači da nam ne treba koalirati ni sa kim. Podsjećam na njihova međusobna prepucavanja tijekom svake sjednice Gradskoga vijeća ili Županijskoga Poglavarstva, kojih smo se svi zajedno dovoljno nagledali i naslušali. Nama je najbitnije da nam naš Ministar  zasigurno i unatoč svemu, ne bi imao srca okrenuti leđa. Ta nostalgija i ljubav prema Zadru ostala bi ipak njegova trajna orijentacija.

Zaključno, za mene i moje suradnike možete glasovati elektroničkom poštom, upravo na ovom portalu svojim komentarima, primjedbama i prijedlozima. Nadam se da će takav stil rada prihvatiti Državno izborno povjerenstvo i da ćemo pobjediti....

To što me ne vidite i ne znate tko sam i nije toliko bitno. One koje ste prethodno izabrali mogli ste vidjeti samo dok nisu izabrani, a poslije toga nikako ili vrlo rijetko.

Sretni i veseli bili !

Vaš Baran


Reci što misliš!