Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Crna misa za gangstere

Crna misa za gangstere

Na našu sreću, Johnny nam je sa svojim najnovijim filmom "Black Mass" vratio osmijeh

Čekao se taj vražji Johnny (op.a. Depp), čekao i predugo. Drugo desetljeće novog milenija za Johnnya nije donijelo ništa doli još pokojeg brdašca zelenih novčanica, brakorazvodne parnice i rumenilo na obrazima najžešćih fanova.

Nakon svih piz.....a koje je nanizao u posljednjih 5-6 godina, očekivao se ili njegov konačni pad (koji je polako načet alkohliziranim avanturama i tko zna pokojim pokušajem glazbene afirmacije) ili 'uskrsnuće'. Na našu sreću, Johnny nam je sa svojim najnovijim filmom "Black Mass" vratio osmijeh.  

Black Mass (2015)

 

Režija: Scott Cooper

Uloge: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Peter Sarsgaard, Jesse Plemons, Rory Cochrane, David Harbour...

Žanr: Biografski, kriminalistički

Trajanje: 122 min.Upitno je međutim koliko će taj osmijeh ostati na našim licima s obzirom na njegov skori povratak usahloj gusarskoj franšizi o kapetanu Sparrowu odnosno, novim kreveljenjima u Smithovoj horor komediji "Yoga Hosers" i povratku u 'zemlju čudesa' ("Alice Through The Looking Glass"). Fuck it! Depp je u ovotjednom filmskom izboru oduševio kao psihotični gangster James 'Whitey' Bulger i uživajmo dok traje. 

Radnja filma nas vraća u Boston 1975.-e gdje upoznajemo zastrašujućeg lidera irsko-američke bande 'Winter Hill Gang' Jamesa 'Whiteya' Bulgera (J.Depp). Whitey je sa svojim suradnicima Flemmiem (J.Cochrane), Martoranom (W.Earl Brown) i novopridošlim Weeksom (J.Plemons) u južnom dijelu Bostona napravio pravo malo kriminalno carstvo, no konkurencija iz sjevernog dijela grada, mafijaški klan Angiulo sve žešće prijeti. Premda je Whiteyev mlađi brat William 'Billy' Bulger (B.Cumberbatch) na posve legalan način politički napredovao do titule senatora, jedan drugome ne staju na put, niti se miješaju u poslove.  

 

U Boston se iste godine vraća i nadobudni agent FBI-a John Connolly (J.Edgerton) koji je dobar dio djetinjstva proveo upravo u društvu braće Bulger. S obzirom da federalna agencija nastoji srušiti sve veću stopu kriminala u Bostonu, Connolly pomisli kako bi mu Whitey pomogao dobaviti informacije o klanu Angiulo. Nakon početne odbijenice, Whitey pristane na Connollyevu ponudu uz uvjet da FBI zažmiri na jedno oko po pitanju njegovih poslova. Connollyevi šefovi pristanu na Whiteyev zahtjev pod uvjetom da se isti ne bavi švercom droge i ubojstvima. Whitey iskoristi naivnost FBI-a i u nadolazećim godinama sebe polako ustoliči u pravog kralja bostonskog podzemlja...

Nije nepoznanica da se film i gangsteri na celuloidu ljube već paaa...gotovo puno stoljeće, no ima li tu još koja priča vrijedna spomena i kako je predstaviti bez posrtanja na kliskom terenu klišeja?

Čim se pojavi neki novi gangsterski film svi odmah prizivaju Scorsesea, Coppolu i De Palmu i to je svojevrsna kletva ovog podžanra, no u rukama kvalitetnog redatelja, interesantne priče i nadahnute glume glavnih protagonista, možemo na neki način i zaboraviti na spomenute uzore. 

Scott Cooper ("Crazy Heart", "Out of The Furnace"...) je definitivno jedan od talentiranijih redatelja mlađe generacije, a da se dobro snašao na kriminalnom tlu u korist govori njegov posljednji film, izvanredna krimi drama "Out of The Furnace" s Christianom Baleom u naslovnoj ulozi. Ovaj put je izazov za Coopera ipak bio malo veći. Kako na originalan način prepričati priču o kriminalnoj legendi, Jamesu 'Whiteyu' Bulgeru?  

Kuhao se ovaj projekt već godinama i u kombinaciji su bila brojna zvučna imena poput Jima Sheridana i Barrya Levinsona u redateljskoj, odnosno Toma Hardya i Guya Pearcea u glumačkim ulogama, no sve se na kraju spustilo na junačka pleća Scotta Coopera i Johnnya Deppa. Kako su prošli? Hmmm.. s obzirom na sve klopke tipa 'već viđeno', dosta solidno. Nije ovo film za pamćenje i dojma sam kako se scenarij (nastao po knjizi "Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob") mogao i bolje posložiti, no stvar spašava Johnny 'fucking' Depp. 

 Oscar? Teško. Nominacija? Lako moguće. Istina, govori nam Johnny posljednjih par dana kako ga nagrade ne zanimaju, no to može pričati nekom drugom. Kako god bilo, nakon pustih godina kreveljenja i preglumljivanja, Johnny nas je na najbolji način podsjetio zašto ga volimo. Po stranu sve te nebesko plave leće za oči, ćelavu glavu i zastrašujuću zubnu protezu, Johnny nam je pokazao sav svoj glumački talent koji paralelno pršti od energije i pritajene jeze. Pokvarenjak jedan, dolarima razmaženi! Nismo li ga ovakvo raspoloženog mogli gledati bar svake druge godine nego nas uporno zatrpava svojim stupidnim pizd......a poput "Mortdecaia"? Fuck you Johnny! Prestani biti tako samodopadan i djetinjast.

Slika vam je sad jasnija? Film je prilično dobar, a tome možemo zahvaliti ponajprije spomenutom, na preskoke u godinama glumački raspoloženom gospodinu Deppu i Cooperovoj snalažljivoj režiji.

Ostali?

Edgerton nije loš kao ultratupavi FBI agent, no prava je šteta što su glumčine poput Cumberbatcha i Bacona posve potraćeni u malim, gotovo nebitnim ulogama. Sve u svemu, film je dostojan vaše pažnje. 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.