Ostalo / Intervjui

ženska priča

Marijana Perinić: Upravo kao žene smo najstvarnije, pa tako i najmoćnije

Marijana Perinić: Upravo kao žene smo najstvarnije, pa tako i najmoćnije
M. Ribar

Popili smo kavu u Zadru s najsvestranijom Hrvaticom, a povod je njezina peta knjiga koju trebaju pročitati i muškarci i žene!

Marijana Perinić - spisateljica, kolumnistica, voditeljica, komičarka, imitatorica, menadžerica i turistički vodič... mediji su je proglasili ''najsvestranijom'' Hrvaticom.

U svijet stand-up komedije ušla je 2007. godine.

Iza sebe ima više od 600 nastupa u hrvatskim klubovima te brojna gostovanja diljem regije i svijeta.

Pokrenula je prvi tematski stand-up comedy show u regiji o muško-ženskim odnosima Štiklom u mozak, loptom u dupe, a vrhunac komičarske karijere joj je imitacija bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U klubu Sax vodi program Ženska priča s brojnim gostima. 

Iza nje su knjige Gore ne može, zbirka šaljivih priča sa stand-up comedy nastupa, potom romani Šaka suza, vrića smija, Jesi online?, Raskrižje, a "friško" je objavila knjigu pod nazivom Sve što su mi prešutjeli o muškarcima i ženama, svojevrsni vodič za preživljavanje muško-ženskih odnosa. 8e700a79ba2d036023d6f9ad473e8939.jpg?v=2

S Marijanom je lako razgovarati, ona je osoba koja nema dlake na jeziku i vrlo brzo iz sugovornika izvuče povjerenje, i zna ploviti od šaljivih sitnica do ozbiljnih tema.

A njezina najnovija knjiga upravo je ona koju trebate kao kavu i ćakulu nakon koje ćete se osjećati bolje. 

Marijanu sam "ulovila" na njezinom zavičajnom terenu, naime, rođena je Šibenka, ali ima rodbinu u Zadarskoj županiji koju rado posjećuje.

Zadar joj je drag, i već razmišlja o jednoj zanimljivoj temi o kojoj bi pisala, a događala bi se baš u Zadru... 

Mnogo razgovaramo baš o tom dalmatinskom koje nas povezuje, pa i o odgoju u vremenu kada smo više bili ''vanka nego doma'', bez ekrana, kada curice postanu dječaci, nauče biti ono što nisu po svojoj prirodi, ne dozvoljavaju si pokazati slabost, ranjivost, ne usude se potražiti pomoć. 

- Draga moja, budi ti borbena, ali budi i nježna! Budi hrabra, ali i mudra. Budi snažna ali i brižljiva. Pokaži svoje osjećaje. Ali i zube.

Kad si bijesna, viči, kad si tužna, plači. Kada te boli, ma izgovori to. Samo nemoj svoju iskonsku ranjivost zamijeniti umjetnom snagom. Nemoj od sebe nepotrebno raditi muškarca. Upravo kao žena si najstvarnija, pa tako i najmoćnija. Tek sada u 40-ima otkrila sam tu ženu u sebi.

Onu koja se donedavno sramila pokazati nježnost, slabost, ranjivost...i obožavam je.

''Sve što su mi prešutjeli o muškarcima i ženama'', iako se bavi vječnom temom muško ženskih odnosa, imat će terapeutsko djelovanje na vas, jer ćete čitajući je iz rečenice u rečenicu zateći same sebe u kimanju glavom i potihom mrmljanju "daaa...aha...to, e to baš TAKO!"

Zašto?

Jer je Marijana nevjerojatno bolno zarezala u tamo gdje ste najslabiji, tamo gdje ste mekani i osvjetlila vaše najmračnije.

Pa i ono kada zaboravljamo na sebe i svoje zdravlje.

- Nema tu sebičnosti... samo odgovornosti, zrelosti i pameti. Brigom o sebi brineš se i o drugima. Jedno je sigurno, ima ljudi koji te vole i koji te žele imati u svom životu još godinama. Budi hrabra, osvještena, previše vrijediš da bi od sebe odustala, na sebe zaboravila, iz nekog straha.

Briga o zdravlju siguran je ulog u vlastitu budućnost, investicija koja se vraća s kamatama. Tu nema rizika.

0a3e0c1281dbd0899469e4cae471af49.jpg?v=2Jedno od poglavlja bavi se tzv. prijateljstvom s povlasticama.

- Prijateljstvo je toliko sveto da ga ne bi trebalo kvariti seksom, ako namjera nije ljubav... ponekad je ipak važnije sačuvati prijateljstvo od vlastitog libida. Ma, odnosi općenito nisu laki. A tko je ikada rekao da bi trebali biti? Čak i u najzdravijim vezama ima uspona, padova, trzavica. Ključno je po meni da oboje želite slušati, pitati, komunicirati! Dogovarati se.

Biti dovoljno uporni, proći kroz sve nevere, dok ne proviri duga.

Ljubav je spoj dvoje nesavršenih koji savršeno svjesno odbijaju odustati jedno od drugoga.

Mnogi će već na prvi pogled knjigu onako intenzivnih žutih korica proglasiti ljetnim chic lit štivom - ona to u jednoj dimenziji jest, ali dodatnu joj dimenziju daje autoričin neupitni autoritet i autentičnost - iz poglavlja u poglavlje.

Naravno, savjeti i upute koje na suptilan način Marijana nudi vrijedni su pažnje!

Ona je najduhovitija Dalmatinka u Zagrebu, a britkim humorom obojala je stvarne likove i užasno prepoznatljive situacije. 

Bilo da ste majka s troje djece i bračnim "stažom" preko desetljeća, ili dalmatinski rečeno Stara cura, bilo da ste muškarac koji ima problema s one night standom ili serijski monogaman...

Marijana vas je našla, ogolila i pohranila u ovoj knjizi.

Posjela vas je ispred svojeg autorskog pera, ubacila u pitku, kolumnisitičku perilicu, centrifugirala i stavila na sušenje / čitanje.

Knjigu možete pronaći u knjižari Hoću knjigu i online.

 


Reci što misliš!