Ostalo / Intervjui

Nije Baby Lasagna, ovo je Elkan Florida: Radimo ono što volimo, s guštom, neopterećeno i radimo sve sami!

Nije Baby Lasagna, ovo je Elkan Florida: Radimo ono što volimo, s guštom, neopterećeno i radimo sve sami!

Debitantsku pjesmu "Ajte kući" novog zadarskog glazbenog projekta "Elkan Florida" objavila je izdavača kuća Croatia Records. Bio je to povod za jedan mali razgovor!

„Ajte kući" je prvi najavni singl projekta Elkan Florida i  na humorističan način skreće pažnju na određene probleme i opasnosti hrvatskog turizma od kojega svi živimo. Kroz satirične slike prikazuje određene situacije sa kojima se svakodnevno susrećemo. Singl će pratiti i spot koji se snimao uz veliku pomoć HGSS-a Zadar.

Elkana smo već imali priliku upoznati u bendu Torpedo, no ovaj projekt jedan je mali kreativni zaokret!

Projekt Elkan Florida nastao je potpuno spontano. Renato Babić i Zvonko Ćoso nekad akteri poznatog zadarskog benda Postolar Tripper (gitarist i menadžer) također su dio ove priče.

Singl je snimljen u studiju Renata Babića "Liquid Cat Studio" (Mix i mastering: Renato Babić i Dorijan Dukić), a Renato potpisuje i aranžman i odsvirao je sve instrumente osim usne harmonike koju je odsvirao Tomislav Krnčević-Jerry.

Tekst i glazbu potpisuje Zvonko Ćoso, dok je vokal otpjevao Elkan Petrov koji je i nositelj projekta. 

Novi singl i najava albuma, ali i novi imidž.

Je li te Baby Lasagna potaknuo da postaneš Elkan Florida, poigraš se s glazbenim identitetom općenito?

- Album smo krenuli raditi puno prije pompe oko Baby Lasagne, neke od dodirnih točaka su nam to što radimo ono što volimo i radimo sve sami, mislim da nam on tu može svima biti primjer kako nešto što voliš može postati pjesma, spot ili nešto više. Većina izvođača sanja o tome da im se dogodi što se dogodilo njemu.

Identitetom nisam ni najmanje opterećen, radim ono što osjećam i pritom se dobro zabavljam. Ne trebamo ni sebe ni svijet doživljavati pre ozbiljno i tragično, tu smo kratko i no sikiriki, život će se za to sam pobrinuti.

U tom i je poanta glazbe, zato se i na engleskom kaže „let's play some music“. Na takav način je i nastala pjesma „Ajte kući“ koja je izašla za Croatiu Records i za koju upravo snimamo spot u kojem sudjeluje čak i Hrvatska Gorska Služba Spašavanja, te i ostatak albuma. S guštom i neopterećeno.

Tema je aktualna, hiperapartmanizacija, koliko duboko smo zaglibili u masovni turizam?

- Glazba je prekrasan i suptilan način da se ukaže na određene stvari, bile one ozbiljne ili ne. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, a naš posao je da potaknemo ljude na razmišljanje, ponekad ih opustimo, nasmijemo, ali i potaknemo na razgovor…. Mi smo zaštićena vrsta jer bi kralj uvijek poštedio dvorsku ludu….

Što se kaže ne pucajte u glasnika.

Nikog ne kritiziramo, već karikiramo i namjerno naglašavamo stvari koje su već svima jasne u stilu Miljenka Smoje.

Haters will hate, creators will create - držiš li se toga i koliko u tome imaju ulogu suradnici zlata vrijedni?

- Što se suradnika tiče imamo mali krug bliskih ljudi, Renato Babić koji je bio gitarist benda Postolar Tripper za koji mislim da ne trebam previše objašnjavati tko su i što bili te Zvonko Ćoso menadžer dotičnog benda,smo za početak prijatelji i iz toga crpimo snagu i inspiraciju.

Mi smo oldschool i puno se družimo, a malo tipkamo, ljudski kontakt nam puno znači. Sve ideje, pjesme, spotovi i video skečevi na kojima radimo su nastali upravo na takav način, uz ćikaru kave ili čašu nečeg jačeg, ili kod nekog kući ili najčešće u kafiću u blizini Renatovog Liquid Cat studija.

Kafić „Kveštura“ nam je nekako postao glavno okupljalište, gdje je nastala većina ideja, gdje smo čak snimali određene scene spota za pjesmu „Ajte kući“ koja je na Youtubeu u 24 sata došla do nekih 3000 pogleda i baš iz tog razloga je plan napraviti promociju spota u kafiću „Kveštura“, ali o tom ćemo uskoro dati više informacija.

Ustvari bi se moglo reći da je ovo jedna lipa mala obiteljska manufaktura.

Gledajući glazbenu scenu u stranim državama, vidljivo je da mlađa generacija vodi cijelu ovu priču. Čini mi se da je taj val polako krenuo i kod nas?

- Nije bitno koliko imamo godina u godinama, već koliko imamo godina u godinama, ha ha. Raspon godina u ekipi je od 27 do 47, a svi skupa imamo 13.

Pokrivamo mladenačku zaigranost i da ne kažem grubu rič, reći ću da pokrivamo i iskustvo.A što se glazbene scene tiče ne samo da se vraćaju mladi, nego se osića i miris rock and rolla u zraku, glazba je opet zatvorila puni krug.

Sve je više živih svirki, prilika za druženje i onaj dobar stari osjećaj da si negdje i da negdje pripadaš. Novi novi.
 


Reci što misliš!