Ostalo / Intervjui

gradske priče

Ante Kolanović objavio slikovnicu Rak i Moruzgva: simpatičan uvid u čudesan život u simbiozi na dnu mora!

Ante Kolanović objavio slikovnicu Rak i Moruzgva: simpatičan uvid u čudesan život u simbiozi na dnu mora!

Šarmantna slikovnica Ante Kolanovića i Tonke Domijan na neposredan, suptilan način malim i velikim čitateljima nudi uvid u čudesan život u simbiozi na dnu mora!

U Zadru je nedavno objavljena slikovnica RAK I MORUZGVA u koju će se na prvi pogled zaljubiti i mali i veliki. 

Njezin je autor Ante Kolanović, knjižničar koji je udružio snage s Tonkom Domijan (ilustracije) i rezultat je jedna zanimljiva priča o životu na dnu mora. 

- Uvijek sam nekako naginjao pisanju, posebno u mladosti, no imao sam neke veće ambicije, htio sam da to bude roman ali iskreno, dalje od prve stranice nisam se pomaknuo.

U meni je ipak i dalje bila prisutna želja za objavim nešto što ima poveznicu s morem, podmorjem...iako nisam vezan direktno za Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar, dogodila se eto, slikovnica, priča za djecu koja bi bila i zabavna i poučna. 

Radi se o pojmu simbioze - rak samac koji se kreće i moruzgva koja je stacionarna životinja; htio sam tu biološku pojavu pretočiti u priču i približiti je djeci na jednostavan način, nenametljiv, ali možda da ih potakne na razmišljanje i daljnje istraživanje predivnog i bogatog morskog svijeta, kazao nam je Kolanović.

b05b75b4e52d2759260dcdb62cc1bdeb.jpg?v=2Imao je veliku podršku ali i određeno ''predznanje'' - kao knjižničar jednostavnije je stigao do onoga što je potrebno za objavu knjige, a upravo se tu mnogi muče. 

Kćer njegove kolegice Tonka Domijan postala je ilustratorica, a prijateljice Tina Mihić i Mirna Nuić radile su lekturu i grafički prijelom. Imao je veliko povjerenje u zadarsku tiskaru Brod, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dobio je potreban ISBN kod, te CIP zapis u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici. 

Sve to treba imati prava knjiga, a ova slikovnica jako je šarmantna i na neposredan, suptilan način malim i velikim čitateljima nudi uvid u čudesan život u simbiozi na dnu mora!

c9d525d4f561afcd168aa44533508996.jpg?v=2- Već sam čitao u dva dječja vrtića i reakcije su bile odlične. Veselim se to ponoviti, a i već imam u glavi drugu priču. S Tonkom je bilo odlično (ilustratorica, op.a.), ona je tome prionula jako ozbiljno i spretno, nismo žurili i nismo htjeli da bude brzo nego dobro. Ona je inače sada studentica na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Kolanovića znamo kao knjižničara, ali i voditelja na Morskom utorku i velikog ljubitelja podvodnog ribolova. 

Organizirao je i Državno prvenstvo u ribolovu sa Sportskim ribolovnim društvom Harpun koje okuplja sportske ribolovce iz cijele Hrvatske.

Bavi se još i tenisom, ali ribolov je "u familiji" - s  didom Brankom koji je bio jedan od prvih ljudi u ŠRD Zubatac išao je na ribe, ribolovom se bavio i dide Ante po kojem je dobio ime.

Masku za ronjenje na lice stavio mu je otac prije nego je naučio plivati....

U razgovoru s Kolanovićem nismo mogli a da se ne dotaknemo književnosti. 

Njegove preporuke nalaze se na web stranici Gradske knjižnice Zadar, a nama je otkrio koliko voli E. Hemingwaya i njegov stil, a od suvremenijih naslova knjigu Hansa Falladae - Svatko umire sam (autor napisao oko 500 stranica u svega dva dana).
A što reći o neizbježnoj problematici - poplavi ekrana i scrollanja?

- Nažalost, čini mi se da ni učitelji ni knjižničari ne mogu postići ništa bez roditelja, ljubav prema knjizi dolazi od kuće, a znamo koliko čitanje razvija mozak, posebno u tim formativnim godinama, kaže Kolanović.

Lijepo mu je u ogranku GKZD na Bilom Brigu.

- Obiteljska je i ugodna atmosfera, svatko poznaje svakoga, postoji divan odnos s korisnicima, a djeca neprestano dolaze, igraju društvene igre, čitaju, crtaju, to je meni primjer kako knjižnica može biti divan dnevni boravak kvarta, zaključuje Kolanović.

Slikovnicu zasad možete nabaviti isključivo kod samog autora a promocija će biti 24. lipnja u 18:00 sati u Multimedijalnoj dvorani GKZD.

 


Reci što misliš!