Ostalo / Intervjui

ČVRSTA VEZA IZMEĐU ZADRA i NIGERIJE

Mirta Tomas: Budućnost se gradi zajedno. A krov simbolizira zaštitu svih nas!

Mirta Tomas: Budućnost se gradi zajedno. A krov simbolizira zaštitu svih nas!
MT

Zadarska profesorica Mirta Tomas već dulje vrijeme pomaže izgradnju škole u Nigeriji, a sada im je, prije nego stignu najavljene kiše, hitno potreban krov

Zadarska sveučilišna profesorica s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Mirta Tomas, već nekoliko godina povezuje grad Benin City na jugu Nigerije i svoj rodni grad Zadar.

Budućnost se gradi zajedno ... aživimo u 21.stoljeću u kojem zajedništvo nije više prepoznato kao vrijednost.

Svi koji žele pomoći za izgradnju škole u Nigeriji. Humanitarni račun udruge Brižna Srca iz Zadra br. HR5023400091111129576; BI/SWIFT: PBZGHR2X. Poziv na br.99 ili 00

Umjesto zajedništva i mira, nudi nam se super-razvoj u kojem se profit stavlja ispred svega. Trguje se i manipulira svim i svačim pa čak i onim najsvetijim, u ime vrlo prizemnih profita i moći, kaže nam Tomas.

Takav začarani krug pretvara ljude u zarobljenike pohlepe i neizrecivog, rastućeg nezadovoljstva praćenog nemirom, strahom i mržnjom.

- Drugačiji put pomaganja dokazao je da je jedina istina ona u kojoj se budućnost gradi zajedno i to u samoj zajednici. Nepobitna i svevremenska, istina se uvijek nanovo mora dokazivati, pomažući jedni druge.

Dokazuje se eto, već tri godine istina na jednom osebujnom putu koji spaja Zadar u Hrvatskoj i Benin City u Nigeriji, uz Vinkovce i mnoge druge hrvatske gradove.

- Mogli bi ga nazvati humanitarnim, no to bi oduzelo puninu značenja i svega što se čini na tom putu, kroz djelotvornu ljubav.

Pokretači školskog projekta nisu više važni, nastavlja Tomas:

- Važna je spona koja se stvorila i otvorila ovaj put dobrote: kroz donacije i nekoliko sponzorstva siromašnih učenika i obitelji s hrvatske strane te samoprijegoran rad s nigerijske strane, izgradio se i dovršava školski centar Living Light Academy/LLA u Benin City-u kojeg pohađa više od 700 školske djece i potrebe su sve veće. Ono što treba istaknuti je potpuna posvećenost ciljevima koji potvrđuju da su zajedništvo, vjera i povjerenje, poštenje, samoprijegor i požrtvovnost, disciplina i odgovornost vrijednosti putem kojih se dolazi do trajnog uspjeha.

U slučaju školskog centra LLA uspjeh je zajednički: i hrvatski i nigerijski.

- Tako je, jer uspjeh su školska djeca LLA kojih je preko 700 i koja pohađaju nastavu već drugu školsku godinu te djeca i ljudi u Hrvatskoj koji aktivno prate i sudjeluju u ovom poduhvatu, izgrađujući i čuvajući u sebi trajne ljudske vrijednosti. 

Ako pričate školskom djetetu u Hrvatskoj o uvjetima života i učenja njegovog vršnjaka u Benin City-u, isto dijete će odmah posegnuti za svojom novom kvalitetnom olovkom ili knjigom, za igračkom ili slatkišem i pružiti ih, za svog prijatelja. Djeca znaju.

Ako pričate odrasloj osobi o uvjetima života u Benin City-u, neki će ravnodušno odmahnuti rukom, neki će poslušati i pohvaliti, neki zauzeti obrambeni stav - odraz straha i neznanja, a neki će prigrliti inicijativu i poput djeteta, pružiti ruku i podršku. I odrasli znaju, kada to žele.

Znači, preostao je završni dio a to je krov, što je sljedeći korak?

- U sadašnjoj fazi razvoja školskog projekta, hrvatska podrška je NUŽNA i HITNA jer treba dovršiti KROV. U Benin City-u je nastupilo kišno razdoblje koje prijeti sve jačim kišama, poplavama i, u slučaju škole LLA, vodenoj eroziji koja može uništiti nedovršene ogoljele zidove prvog i drugog kata lijevog krila školske zgrade.

Time bi se uništio višemjesečni rad na zgradi. I poništila pomoć koja dolazi iz Hrvatske u Nigeriju. Nedostaje samo krovna konstrukcija koja ima svoju određenu financijsku težinu, a radi se oko 10,000 USD.

Tu su uključeni pripremni radovi na konstrukciji, nabavka materijala za drvenu konstrukciju, aluminijskih ploča, postavljanje ploča te rad radnika stručnjaka zidara, tesara, krovopolagača i drugih.

Završetak krova bi zaštitio čitavu zgradu LLA i osigurao školskoj djeci nesmetanu nastavu. 

No, sada djece nema u školi?

- Trenutno su u tijeku školski praznici. Djeca se vraćaju u školu 22. travnja kada započinje treće obrazovno razdoblje i traje do kraja srpnja. Ovo je idealno vrijeme da nešto učinimo ovdje i damo odlučni i završni doprinos na ovom putu zajedništva. Hoćemo li i možemo li? Jer budućnost se gradi zajedno. A KROV simbolizira zaštitu svih nas koji sudjelujemo u ovom poduhvatu.

 


Reci što misliš!