zadaski sommelier
Filip Cimera: Vinska karta jako je važna za svaki restoran koji drži do sebe
Kada čujete riječ sommelier, koja je vaša asocijacija? Kako na najbolji mogući način objasniti zašto je nešto bolje, što to osjećamo u vinu, koje su to boje, mirisi, arome i zašto baš ono ''ide'' uz određeno jelo?
Zadar može biti ponosan na Filipa Cimeru, koji je pri Hrvatskom sommelier klubu završio i treću razinu i tako postao vrhunski stručnjak.
Dugogodišnji je dio tima poznatog zadarskog restorana Pet bunara, a mi smo porazgovarali, naravno, o hrani, vinima ali i mnogim drugim enogastro temama, ugostiteljstvu i turizmu.
Na samom tečaju koji ima 3 razine zaista se prolazi mnogo
materijala, kaže nam Filip.
- Uči se o vinogradarstvu, poznavanju vinske karte
cijelog svijeta, uparivanje hrane i vina, poznavanju
boca čaša te ostalog sommelierskog pribora, potom i o drugim
pićima poput pive, vode, kave, čaja, različitim destilatima,
žestokim pićima, te tehnici degustacije.
Zanimalo
nas je kako je tekao njegov profesionalni put.
- Završio sam za prehrambenog tehničara, a sommelierstvo
me privuklo nekako spontano, posebno zato jer je moj šef Vlado
Babac veliki zaljubljenik u vina, pa me to sve počelo jako
zanimati.
Pitala sam ga koje vino preferira, ali Filip, naravno, okreće u
smjeru pravog znalca:
- Teško mi je na to dati konkretan odgovor, jer svako je
vino priča za sebe, različita vina, stilovi, sva mogu biti
interesantna, crno, bijelo, rose, pjenušava, svako je posebno na
svoj način. 2015. sam upisao prvi stupanj za sommeliera, drugi
sam završio 2019., onda nas je malo zeznula korona, a prije 20-ak
dana sam završio i treći stupanj, koji je ujedno i
najkompleksniji. Bazira se na uparivanju hrane i
pića, detaljno se analizira hrana i vino da bi se postigao
savršen sklad.
Naravno, nije moglo proći bez komentiranja naših vinograda i
proizvoda.
- Zadarska regija ima na što biti ponosna, za neke sorte
zaista smo blagotvorno područje. Vinsku scenu probudio je i Zadar
Wine festival, mislim da je to zaista odličan projekt.
Kada
govorimo o samim degustacijama, one su najčešće u proljeće i na
jesen.
- Vino se kuša u više uzoraka, zapravo kuša se
samo malo, promućka se u ustima i vraća u za to specijalne
posudice, bitno je dobiti osjet, i u samu čašu ide najčešće tek
0,5 dl vina, a vrtnjom čaše oslobađamo arome, ulazi kisik, vino
se "aerira", to je bitno posebno za recimo starija crna vina, za
njih je čak preporuka dekantirati vino u staklene vrčeve tkz
dekantere, podučio nas je Filip.
Pitam ga što bi mi kao ljubiteljici mesa preporučio s menija u
Pet bunara. Filip spremno odgovara: janjeću koljenicu! A vino? Uz
to ide savršeni crni pinot ili Lasina, naša autohtona
dalmatinska sorta.
Filip nam kaže kako je vinska karta jako važna za svaki restoran
koji drži do sebe, a stranci vole probati naša vina.
Osobno sam ljubiteljica rosea, stoga sam morala pitati Filipa
vjeruje li u stereotip da rose piju "samo dame". Ipak, on me
razuvjerio. Kaže kako je možda rose privlačniji ženama zbog
boje, ali to je vino koje se najviše pije ljeti.
Komentiramo
i činjenicu da više nema krštenja, krizmi i drugih svečanih
prigoda "kod kuće". Naši ljudi itekako posjećuju restorane, a
mnogi vole eksperimentirati i uvijek probati nešto novo.
- Nadam se da ćemo još ozbiljnije djelovati, motivirati
svoje kolege da se dodatno educiraju i tako jačaju općenito naš
kadar. Tržište rada se promjenilo. Prije 10 godina ugostitelji su
birali radnike, ali sam broj ugostitelja se udvostručio, a radne
snage su potražile priliku vani. Nemam ništa protiv uvozne radne
snage, ali našim gostima je sigurno draže ''osjetiti'' domaće
ljude i atmosferu. Da, dobro je znanje steći vani, ali je divno
vratiti se educiran i motiviran doma.
Vezane vijesti
-
Dvorana HNK Zadar je čak dva puta bila rasprodana s predstavom koja je poučna za sve, posebno za mlade.
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
-
U sklopu programa Bebinim koracima primalja Ivana Mencinger, bacc.med.tech., savjetnica za dojenje i postpartum doula upoznala je roditelje sa sve popularnijom metodom dohrane beba.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!