zadaski sommelier
Filip Cimera: Vinska karta jako je važna za svaki restoran koji drži do sebe
Kada čujete riječ sommelier, koja je vaša asocijacija? Kako na najbolji mogući način objasniti zašto je nešto bolje, što to osjećamo u vinu, koje su to boje, mirisi, arome i zašto baš ono ''ide'' uz određeno jelo?
Zadar može biti ponosan na Filipa Cimeru, koji je pri Hrvatskom sommelier klubu završio i treću razinu i tako postao vrhunski stručnjak.
Dugogodišnji je dio tima poznatog zadarskog restorana Pet bunara, a mi smo porazgovarali, naravno, o hrani, vinima ali i mnogim drugim enogastro temama, ugostiteljstvu i turizmu.
Na samom tečaju koji ima 3 razine zaista se prolazi mnogo
materijala, kaže nam Filip.
- Uči se o vinogradarstvu, poznavanju vinske karte
cijelog svijeta, uparivanje hrane i vina, poznavanju
boca čaša te ostalog sommelierskog pribora, potom i o drugim
pićima poput pive, vode, kave, čaja, različitim destilatima,
žestokim pićima, te tehnici degustacije.
Zanimalo
nas je kako je tekao njegov profesionalni put.
- Završio sam za prehrambenog tehničara, a sommelierstvo
me privuklo nekako spontano, posebno zato jer je moj šef Vlado
Babac veliki zaljubljenik u vina, pa me to sve počelo jako
zanimati.
Pitala sam ga koje vino preferira, ali Filip, naravno, okreće u
smjeru pravog znalca:
- Teško mi je na to dati konkretan odgovor, jer svako je
vino priča za sebe, različita vina, stilovi, sva mogu biti
interesantna, crno, bijelo, rose, pjenušava, svako je posebno na
svoj način. 2015. sam upisao prvi stupanj za sommeliera, drugi
sam završio 2019., onda nas je malo zeznula korona, a prije 20-ak
dana sam završio i treći stupanj, koji je ujedno i
najkompleksniji. Bazira se na uparivanju hrane i
pića, detaljno se analizira hrana i vino da bi se postigao
savršen sklad.
Naravno, nije moglo proći bez komentiranja naših vinograda i
proizvoda.
- Zadarska regija ima na što biti ponosna, za neke sorte
zaista smo blagotvorno područje. Vinsku scenu probudio je i Zadar
Wine festival, mislim da je to zaista odličan projekt.
Kada
govorimo o samim degustacijama, one su najčešće u proljeće i na
jesen.
- Vino se kuša u više uzoraka, zapravo kuša se
samo malo, promućka se u ustima i vraća u za to specijalne
posudice, bitno je dobiti osjet, i u samu čašu ide najčešće tek
0,5 dl vina, a vrtnjom čaše oslobađamo arome, ulazi kisik, vino
se "aerira", to je bitno posebno za recimo starija crna vina, za
njih je čak preporuka dekantirati vino u staklene vrčeve tkz
dekantere, podučio nas je Filip.
Pitam ga što bi mi kao ljubiteljici mesa preporučio s menija u
Pet bunara. Filip spremno odgovara: janjeću koljenicu! A vino? Uz
to ide savršeni crni pinot ili Lasina, naša autohtona
dalmatinska sorta.
Filip nam kaže kako je vinska karta jako važna za svaki restoran
koji drži do sebe, a stranci vole probati naša vina.
Osobno sam ljubiteljica rosea, stoga sam morala pitati Filipa
vjeruje li u stereotip da rose piju "samo dame". Ipak, on me
razuvjerio. Kaže kako je možda rose privlačniji ženama zbog
boje, ali to je vino koje se najviše pije ljeti.
Komentiramo
i činjenicu da više nema krštenja, krizmi i drugih svečanih
prigoda "kod kuće". Naši ljudi itekako posjećuju restorane, a
mnogi vole eksperimentirati i uvijek probati nešto novo.
- Nadam se da ćemo još ozbiljnije djelovati, motivirati
svoje kolege da se dodatno educiraju i tako jačaju općenito naš
kadar. Tržište rada se promjenilo. Prije 10 godina ugostitelji su
birali radnike, ali sam broj ugostitelja se udvostručio, a radne
snage su potražile priliku vani. Nemam ništa protiv uvozne radne
snage, ali našim gostima je sigurno draže ''osjetiti'' domaće
ljude i atmosferu. Da, dobro je znanje steći vani, ali je divno
vratiti se educiran i motiviran doma.
Vezane vijesti
-
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca u povodu Dana grada Benkovca održat će se u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine s početkom u 11,00 sati u prostorima Zavičajnog muzeja Benkovac, Obitelji Benković 6.
-
U nedjelju na Stanovima Zadar dočekuje Karlovac 1919 u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u SuperSport Drugu nogometnu ligu!
-
Dokumentarni film "Popili intrade i opet su žedni" predstavit će iz prve ruke više i manje poznate detalje o klapi Intrade, krenuvši od samih početaka
-
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na otvorenju rekonstruiranog trajektnog pristaništa Žigljen i na obilježavanju Dana Grada Novalje u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine
Izdvojeno
-
Turističko-kulturni projekt Sit&Meet, koji gostima Zagreba 'uz kavicu' predstavlja istaknute osobe iz hrvatske povijesti, ovo se ljeto vraća s trinaest skulptura postavljenih u kafićima u središtu grada.
-
Nakon Eurosonga i Liverpoola riječki rockeri Let 3 svirat će na već dobro poznatom open air koncertu u zadarskom zaleđu.
-
Mostovu „Strategiju o turizmu – smjernice za politiku održivog razvoja hrvatskog turizma“, predstavili su jutros na zadarskoj Rivi na morskim orguljama, predsjednik Mosta, saborski zastupnik Božo Petrov i voditelj Mostovog Savjeta za turizam, Đani Bunja, profesor Filozofskog fakulteta u Zadru
-
Jedan od najpoznatijih i najstarijih putničkih brodova u floti Jadrolinije, Tijat, u srpnju bi trebao biti povučen iz aktivne plovidbe nakon 68 godina vjernog služenja.
Reci što misliš!