Ostalo / Intervjui

#agrostem

Marta Pintur Bosna: Autentičnost našeg prostora ima velik potencijal

Marta Pintur Bosna: Autentičnost našeg prostora ima velik potencijal

U sklopu projekta AgroStem organizirano je studijsko putovanje u Portugal, a mi smo tim povodom porazgovarali s Martom Pintur Bosna, voditeljicom projekta AgroSTEM.

Projekt „AgroSTEM” otpočeo je 18. svibnja 2021. godine. Korisnik Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.04.2.1.10.0021) za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Osim Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci”- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji.

Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 243.288,39 eura bespovratnih sredstava za projekt „AgroSTEM”.

Provedbom projekta osigurat će se jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, unaprijedit će se kapaciteti organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. 

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA tehnička je pomoć tijekom provedbe projekta, s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekat.

10d2e3fde64adc763c6f3134b83e73cc.jpg?v=2U sklopu projekta AgroStem organizirano je studijsko putovanje u Portugal, a mi smo tim povodom porazgovarali s Martom Pintur Bosna, voditeljica projekta AgroSTEM.

Nositelj projekta udruga za ruralni razvoj Ravni kotari i partneri imali su priliku četiri dana boraviti u toj zemlji i upoznati moderne tehnologije u poljoprivredi, pametna rješenja i softvere, usporediti zašto zemlje poput Portugala bolje konkuriraju na tržištu od nas. 

Posjetili su tako najvećeg proizvođača vina i maslinovog ulja Esporao i lokalnu tržnicu s lokalnim proizvodima, te su tu doživjeli veliko iznenađenje. 

- Bilo nam je jako zanimljivo čuti da oni proizvode 12 milijuna litara vina i da izvezu čak 80 posto svoje proizvodnje, a posluju s dijelom Europe, Amerikom i Kanadom. Također, izvezu i milijun i pol litara maslinovog ulja. Kada vidite tu količinu, onda zastanete, ta postrojenja su toliko velika, a još je zanimljivije što smo doznali kako se i njihove tradicionalne obiteljske priče razvijaju. A samom kvalitetom i okusom, zamjetili smo, mi smo na domak ako ne i identični. Reklo bi se da smo kvalitetom bliski, ali ne i količinom. Radi se o jednom uređenom sustavu koji u turističkom smislu plasira samo domaće, lokalno. 

Ulaskom u Europsku uniju učinili smo jedan dodatan iskorak, kaže nam Pintur Bosna.

- Velika količina novca za programe ruralnog razvoja nam se otvorila, tu se dogodilo ono što nam je bilo najpotrebnije, novčani input da ta mala poljoprivredna gospodarstva, ali i velika, digne svoju proizvodnju na veći nivo. Četrdeset posto proračuna u EU ide na poljoprivredni dio, to je značajno. Mi kroz udrugu uvijek želimo istaknuti da nije ruralni turizam onaj koji nije naslonjen na poljoprivredu, to je nešto što predstavlja simbiozu. 

Zanimalo nas je radi li se tu o onom pravom turizmu ''doživljaja'' koji budi sva osjetila.

- Složila bi se, da, to je potpuno prepuštanje priči mjesta u koje dođeš sa svim njegovim značajkama, okusom, mirisom, tradicijom, ljudima! Starije članice EU to jako dobro rade. Svjedoci smo toga da danas u Ravnim kotarima od početnih 10 do 20 kuća za odmor sada imamo preko 200 kuća za odmor, i njihov broj je u rastu iz godine u godinu, interesantna smo destinacija. Razvijeni svijet koji radi od jutra do mraka voli pobjeći od gužva i stresa upravo u takve oaze i prirodne ljepote. Autentičnost našeg prostora ima velik potencijal.

Pintur Bosna spomenula nam je i projekt Made in Land koji  je uspješno povezao kulturnu, prirodnu i gastro ponudu zadarskog zaleđa.

- Čak i gosti koji su ovdje kraće stignu obići mnoge točke. Sjednu u autobus, odu do vinarije, degustiraju, popnu se na Kamenjak, obiđu Maškovića han... spojiti ruralni i obalni dio u pola sata vožnje ovdje je moguće. Turisti danas koriste pametne tehnologije, recenzije su dostupne. Mnogima zaista nije dovoljno napraviti selfie na Pozdravu suncu.

TZ Ravni kotari napravila je iskorak objedinjujući svoje područje, a pametnim tehnološkim rješenjima kroz projekte dobila je dodatan zamah. 

- Ponuda je sve umreženja, mala poljoprivredna gospodarstva su ''must see'' točke, poput kuće Roca, MasVin, Škaulja, Karabe, Agroturizam Odžaković, Agroturizam Prtenjača, OPG-a Butić, OPG Ćose, Uljare Nadin, OPG-a Vrkić i mnogih drugih. Cijele godine mogu se dovoditi gosti na niz lokacija, naša županija je bogata u raznolikostima prostora. U jednom danu možete obići obalu, zaleđe i uživati u ljepotama Velebita. Rekla bi da nam nedostaje još restorana lokalne hrane, s fokusom na domaće namirnice, začine i sl., ističe Pintur Bosna. 

Morale smo spomenuti činjenicu da nas je pandemija poprilično osvijestila u spoznaji vrijednosti lokalne proizvodnje. Kada se zatvore granice lako može se ostati „gladan“.

- Ljudi su se probudili i shvatili da svaki komad zemlje, vrta, može i mora biti u funkciji. Mnogi su tek tada ostvarili kontakte s lokalnim poljoprivrednicima i nabavljali domaće krumpire, blitvu, kapulu, jabuke...izvrstan je primjer popularnost Seljačke tržnice i online platforma koja je nastala u prvom valu pandemije WEB pijaca Zadar/Biograd. Istaknula bi i vrlo popularnu Fejs grupu „Što se kuha“  u kojoj se svakodnevno promoviraju lokalni proizvođači kroz tradicionalne i modernije- maštovitije recepte raznog spektra.

 


Reci što misliš!