Ostalo / Intervjui

na dan žena!

Neno Belan sprema se za veliki koncert u Areni

Neno Belan sprema se za veliki koncert u Areni

U bravo! live-u ovaj tjedan gostovao je Neno Belan, kantautor, pjevač i skladatelj, institucija domaće glazbe i jedan od najemitiranijih glazbenih autora. Svojim poznatim južnjačkim melosom Belan osvaja publiku diljem regije već gotovo četiri desetljeća. Domaćinima, Nives Ivanišević i Marku Tolji otkrio je da priprema veliku feštu.

- Imam negdje oko 250 pjesama. Iza mene je 38 godina profesionalne karijere i još sigurno deset amaterske. Rezervirali smo termin u zagrebačkoj Areni za dvije godine, na Dan žena - subota 8.3.2025. gdje ćemo slaviti 40 godina moje karijere. Napravit ćemo presjek svega, a bit će i gostiju.

Belan je otišao i korak dalje, pa tako već zna i čime će otvoriti najavljeni, veliki spektakl u Areni.

Imam novi singl 'Žuti semafor', izašao je početkom godine. Nikša Sviličić napisao je tekst, a ja glazbu. S njim sam se nekako našao u glazbenoj i stvaralačkoj vibri. Sve je rađeno u retro maniru, u stilu pop rock zvuka 80-tih godina, tekst je sjetan, ali pjesma je energična baš za otvoriti Arenu, čini mi se baš onako dobra za početak!

Više od dvadeset albuma, gotovo jednako i osvojenih Porina, strukovna nagrada Hrvatskog Društva Skladatelja...najprestižnije glazbene nagrade samo se nižu...ipak, poznati glazbenik smatra da bez benda ne bi bio toliko uspješan. Đavoli i Fiumensi obilježili su njegov glazbeni put.

- Ja sam pravi i s jednima i drugima. Glazbenik sam koji je odrastao u miljeu bendova i samo s bendom 'plivam kao ribica u vodi'. Neki vole sami, a moja solo karijera trajala je samo par godina, dok nisam uspio okupiti novi bend - Fiumens s kojima sam i danas. Nedavno smo proslavili 25 godina suradnje.

Simpatični Dalmatinac s Kvarnera, kako ga prijatelji od milja zovu, privatni život uspješno krije od očiju javnosti, ali znamo da živi na četiri ravnopravne adrese.

- U Rijeci mi je krasno, to je jedan grad po mjeri čovjeka, nije prevelik, kao da sam u nekom malom mjestu, sve se može pješke, tamo sam našao mir. Uvijek kažem u Zagrebu je posao, u Splitu je gušt i familija. Zapravo imam četiri adrese, uz Split, Rijeku i Zagreb, svako ljeto od sedmog, pa do sredine devetog provedem na otoku Braču, u Pučišćima odakle mi je majka, a od tamo idem na gaže...

Ipak na riječkoj adresi je čak 27 godina pa ga je njegov sugrađanin Marko Tolja testirao u poznavanju dijalekta.

Kako se Belan snašao u čakavskom riječniku kvarnerskog kraja provjerite na bravo! društvenim mrežama: https://www.tiktok.com/@bravo.feeling/video/7216339223555706138

Belan je prihvatio izazov koji mu je Let 3 zadao u prošloj emisiji i otpjevao je vremensku prognozu. Idućem gostu, Guliannu je zadao izazov da isproba TikTok teenage filter, koji bi ga trebao vratiti u mladost, a možda mu vratiti i dugu kosu, našalio se Neno.

Uz red glazbe, red priče i izazova uživajte svaki drugi četvrtak od 18:00 - 18:30 na bravo! frekvencijama i bravo! tv.

 


Reci što misliš!