Ostalo / Intervjui

Nakon usvajanja Izmjena i dopuna UP-a

Denis Karlović: Stvoreni su uvjeti za gradnju tri nove dvorane, otvorenog bazenskog kompleksa, hotela...

Denis Karlović: Stvoreni su uvjeti za gradnju tri nove dvorane, otvorenog bazenskog kompleksa, hotela...

Sportski centar Višnjik Zadar - kompleks za sve rekreativne, sportske, zabavne, edukativne i kongresne programe odavno je zaživio u svim domenama svoje djelatnosti. Dnevno centar koristi veliki broj zadarskih sportaša i rekreativaca i možemo bez zadrške konstatirati da je SC Višnjik trenutačno po tome najbolji i najiskorišteniji sportski centar u Hrvatskoj.

Iz godine u godinu u SC Višnjik uz već realizirane, neumorno se radi na novim sadržajima kako bi zadarski sportaši i građani dobili još kvalitetnije uvjete za rad, natjecanja i rekreaciju. 

Gradsko vijeće Grada Zadra 17. ožujka 2023. jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja sportsko rekreacijskog središta „Višnjik“.

Denisa Karlovića, direktora SC Višnjik upitali smo što to znači za budućnost centra te koji su to novi objekti i sadržaji koje sportaši i građani Zadra mogu očekivati u narednom razdoblju.

- Jednoglasnim usvajanjem Izmjena i dopuna UP-a na Gradskom vijeću Grada Zadra pokazalo se da smo na pravom putu s našim planovima te da je SC Višnjik zaživio na pravi način u korist naših sugrađana. Sad se otvorila mogućnost da realiziramo sve naše zacrtane projekte.

To je prije svega još jedna polivalentna dvorana za rukomet i mali nogomet. S obzirom na to da u Zadru i županiji ima gotovo 1.200 registriranih malonogometaša, ima pet rukometnih klubova, dvorana Mocire se odavno pokazala nedostatna.

U suradnji i uz veliku podršku HRS-a s kojim imamo odličnu suradnju, napravili smo projekt natkrivanja postojećeg rukometnog terena koji se spaja sa novouređenim svlačionicama i dobit ćemo jedan zaista reprezentativni objekt.

U planovima je bila i izgradnja sportske dvorane za stolni tenis?

- Moja velika slabost i dugogodišnja želja je dvorana za stolni tenis koji je jedan od  sportova koji u Zadru ima europsku vrijednost. Zadar ima jednu od najpriznatijih i najboljih škola stolnog tenisa u Europi i svijetu koju je utemeljio pokojni barba Tomo Amižić, kasnije nastavili njegovi sinovi Mario i Leo, pa čitav niz igrača, od Primorca, mog brata Davora i mene pa na dalje.

Klub danas više nema kvalitetne uvjete za rad kao što je to bilo ranije u moje vrijeme i prije njega i vrijeme je da ih ponovo dobije. To bi donijelo novi zalet stolnog tenisa u Zadru što bi zadarski stolni tenis kroz neko vrijeme ponovo vratilo na mjesto koje mu i pripada.

Zadarski stolnoteniski lobi je jedan možda od najjačih u Europi, tu su ponajbolji europski treneri braća Amižić, zatim Primorac i mnogi drugi koji su voljni pomoći. Baš nedavno sam pričao s Leom Amižićem koji je pokazao veliki interes za svekoliku pomoć klubu u kojem je potekao.

U Zadru i županiji egzistiraju i brojni klubovi borilačkih vještina kao što su boks, karate, taekwondo, jiu jitsu... Kakvi su njihovi izgledi da dobiju kvaliteniji prostor za treninge i natjecanja? 

- U planu je i izgradnja treće dvorane koja bi bila za borilačke sportove, prije svega za boks. U Zadru trenutačno djeluje čitav niz klubova u kojima se odlično radi s mladima, stvaraju se budući šampioni koji su već sada osvajači brojnih medalja u mlađim uzrastima i kojima bi jedna takva dvorana bila dodatni vjetar u leđa za još kvalitetniji rad i rezultate.

To su ta tri projekta, tri dvorane koje bismo u suradnji s ministarstvom, nacionalnim savezima i HOO realizirali u sljedećem periodu uz naravno zgradu Turisthotela za koju su se stekli uvjeti izgradnje prihvaćanjem UP te izgradnju hotela.

Koncem 2022. godine, slijedom odluke Gradskoga vijeća i usvojenoga rebalansa proračuna od Hrvatskog vaterpolskog saveza kupljena je bazenska školjka dimenzija 36 x 25 metara koja će činiti dio budućega podkompleksa otvorenoga plivališta u Sportskom centru Višnjik.

- Tako je, u planu je i postavljanje školjke bazena u kojem se igralo EP u vaterpolu u Splitu a koji će u SC Višnjik služiti klubovima skakača u vodu te izgradnja vanjskog olimpijskog bazena, koji će sa zatvorenim bazenskim plivalištem činiti veliki kompleks vodenih sportova SC Višnjik.

U tijeku je i uređivanje još nekoliko terena i borilišta.

- U ovom trenutku su u realizaciji i neki manji projekti kao što su košarkaški teren za 3x3 košarku, take ball (stolni nogomet), odbojkaški teren s odbojkom na pijesku opet sve uz potporu nacionalnih saveza jer SC Višnjik i Grad Zadar financiraju samo dio sredstava.

Trenutačno SC Višnjik ima više sportskih i ostalih događanja nego sve ostale dvorane u Hrvatskoj zajedno. U tom smislu raduje ta jednoglasna potpora na Gradskom vijeću i zaista ćemo učiniti sve u našoj moći da i ove projekte realiziramo i u potpunosti zaokružimo priču.

U posjednje vrijeme bilo je dosta proturječnih informacija o kvaliteti odnosa SC Višnjik i KK Zadar.

- Sa KK Zadar imamo zaista korektne i prave odnose. U suradnji s Gradom Zadrom sve ćemo probleme zajednički rješavati. Čestitam treneru Jusupu i njegovom stručnom stožeru i ekipi na izvrsnim rezultatima ove sezone. Mi ćemo s naše strane i dalje činiti sve da naši košarkaši i dalje imaju vrhunske uvjete za rad i za natjecanje.


Reci što misliš!