Ostalo / Intervjui

#inspirativno

Dva desetljeća na sceni: "Igrajmo se" zadarski je inkubator talentiranih umjetnika

Dva desetljeća na sceni:

Dva desetljeća na "daskama koje život znače" bez pauze zaista nije malo! Razgovarali smo s Matijom Šango Šimurina, voditeljicom kazališne udruge Igrajmo se, dramskom pedagoginjom i osobom koja je pokrenula mali umjetnički inkubator za naš grad

Od prve predstave, rađene prema motivima Jergovićevog teksta (Kažeš, anđeo), do pripreme za još jednu premijeru 17. ožujka u HNK Zadar - put je imao uspone i padove, ali entuzijazma i ljubavi nikada nije falilo, priča mi Matija čiji rad pratim od 2009. godine od kada sam počela pisati o kazalištu u Zadru. Ne mogu se sjetiti koju njihovu predstavu nisam gledala, ali svakako sam primjetila kontinuitet u radu i oduševljenje na licima mladih glumaca.

- U svibnju prije 20 godina osnovali smo udrugu, sjećam se te prve premijere u crkvi sv. Dominika, kada je Ivo Dominis napisao tekst s naslovom "Zadarski kazališni hit". Bilo je to vrijeme kada stvarno nije bilo izbora u sadržaju za mlade, slobodnih aktivnosti osim sporta. Mi smo nekako pokrili tu umjetničku, kazališnu potrebu. Danas susrećem neke naše polaznike, tu djecu koja danas imaju djecu...lijepo je to, kaže Matija i dodaje kako su brojni glumci iz "Igrajmo se" pronašli svoj profesionalni put u kreativnim sektorima, glumi, glazbi, prosvjeti, marketingu itd. Jedan od "bivših" je "sadašnji" Robert Brkljača koji za Igrajmo se radi video. 

- Naš je ritam najmanje dvije premijere godišnje. Postoji period pripreme od tri mjeseca, npr. od rujna do prosinca, i početkom godine do svibnja, a imamo i simboličnu dodjelu priznanja, mali ''Oscar'' za naše glumce, nagradu NOBI. To smatramo jednom malom krunom rada. 

U Zadru djeluje nekoliko dramskih grupa, ali ipak njeguje se različitost, primjećujemo Matija i ja, komentirajući izvedbene umjetnosti u Zadru u širem smislu, Zadarski plesni ansambl, Dramu plus, Gestu, Dragon teatar,...

- Vjerujem da smo u ovih 20 godina narasli i imamo svoju publiku. U redateljskom smislu još se gradim, svjesna sam mogućnosti i uvijek pred sebe stavljam novi izazov, a tako će biti i ovaj put, kaže Matija i najavljuje predstavu za mlade i odrasle premijerno u HNK Zadar 17. ožujka. 

- Predstavu nosi najstarija grupa polaznika, uz podršku mlađih, a sam dramski tekst badenski je poučak o suglasnosti, odnosno "uzeli smo" Bertolta Brechta. Nakon emocionalne i psihičke pripreme, kada se djeca s tekstom upoznaju na razini motiva i tema prije čitajućih proba, ide se na finese, radi se na scenskom pokretu, a posebno mi je drago što je za glazbeni dio zaslužan naš Karlo Klarić. On inače svira violinu, u predstavi gitaru, a na bubnjevima bit će naša Eva Vrkić. Svakako bi spomenula i našu suradnicu Anitu Goreta koja nam je kostimograf.

Matija otkriva kako već dugo promišlja o ovoj predstavi - ali tek je sada sazrio trenutak. Slažemo se kako je to često kod kreativaca, prvo se malo "kuha", pa proključa u određeno vrijeme. 

96761351fd6c8c838b593ee0cf971f92.jpg?v=2- Ivan Pavao Čulina naš je protagonist u predstavi. Fantastičan je od prve probe kao "voditelj zbora". Pet godina je s nama u Igrajmo se, nastavlja Matija.

Na sceni će biti čak 45 mladih, a u fokusu je problematika životnih vrijednosti, odnosno što je čovjek čovjeku danas, koliko se mijenjamo mi sami i sve oko nas, pružamo li ruku jedan drugome i koliko napredujemo kao društvo. Svaka rečenica snažna je poruka, smatra Matija i najavljuje kako nakon premijere Igrajmo se ima još planova. Jedan od njih je gostovanje ekipe iz Tuzle (ansambl Pozorišta mladih), a u pripremi je i izložba kazališne fotografije u suradnji s galerijom ZadArt.

 

 


Reci što misliš!