Ostalo / Intervjui

instagram koji pratimo

Petra Jukić: Nisam niti bila svjesna koliko je naša book zajednica velika!

Petra Jukić: Nisam niti bila svjesna koliko je naša book zajednica velika!

Ako ste mislili da se pojavom moderne tehnologije i padom pažnje na razinu Tik Tok videa knjiga "srozala" na niske grane, varate se! Mi smo pronašli savršenu osobu za ovu temu, a to je Petra Jukić!

Njezin je Instagram profil LJEPOTA ČITANJA raj za svakog knjiškog moljca, ona na moderan i zabavan način predstavlja knjige i čitateljske izazove, spaja to i s lijepim fotografijama, citatima, idejama, inicijativama, jednostavno nas je osvojio način kako je taj pretežno influencerski bazen pretvorila u oazu za ljubitelje dobre stare književnosti. Knjiga je definitivno pronašla svoj put i u vremenu kada je ekran zamijenio klasiku; papir.

Kada je zapocela tvoja book avantura na drustvenim mrezama, koliko je prerasla iz hobija u nešto više?

Sve je započelo sasvim slučajno u listopadu prošle godine kada sam odlučila odvojiti knjige sa svog privatnog profila na neki novi profil jer sam smatrala da možda nekoga od mojih prijatelja /pratitelja ne zanimaju knjige. Nisam niti bila svijesna koliko je zapravo book zajednica velika i iznenadila me činjenica koliko su mi se brzo izdavači počeli javljati, kako je profil počeo rasti i koliko mi se i dan danas ljudi javljaju za preporuke, a posebno me oduševljava kada mi se netko javi kako bi mi zahvalio za postojanje profila. 

Imaš li omiljeni žanr?

Stvarno jako uživam u svim žanrovima i odabir doista ovisi o mom raspoloženju, ali ako bih morala izdvojiti žanr bila bi to povijesna fikcija, kao i psihološki trileri koji me uvijek drže u iščekivanju i nekoj pozitivnoj napetosti. 

Koja knjiga te ove godine apsolutno oduševila?

Odmah mi padaju na pamet tri knjige iz različitih žanrova. Leksikon svjetla i tame od Simona Strangera (povijesne činjenice i fikcija), Sve tvoje savršeno od Colleen Hoover (ljubavni, drama), i moja najdraža knjiga kojoj ću se uvijek vraćati i koja me iznova oduševi i šokira je knjiga Ciganin, ali najljepši od našeg domaćeg autora Kristiana Novaka. 

f09cb76cc08b84d6214deb224e82d60d.jpg?v=2Uspjela si ljubav prema čitanju preliti u pristup uz modernu tehnologiju. S kojim si nakladnicima ostvarila suradnju?

Sada, nakon gotovo godinu dana lakše bi mi bilo reći s kime nemam, a želim neku vrstu suradnje. Ne zato što je popis nakladnika s kojima imam suradnju velik nego uvijek to nekako želim držati na razini koja će moje čitanje ostaviti hobijem s elementima biznisa, umjesto da se to pretvori u potpuni biznis pa bih MORALA čitati knjige koje mi se ne čitaju ili žurila čitati kako bih snimila video ili napisala recenziju. Iz tog razloga neke ponude za suradnju moram i odbiti. 

Pišeš li ? Ako da, smijemo li znati je li to poezija, priče, ili..?

Nekako sam imala osjećaj da će me ovo pitanje jednog dana stići i da ću morati priznati kako zapravo pišem. Haha! Da, pišem od osnovne škole, a u prvom srednje sam osvojila i nagradu na natjecanju za najbolju priču. 

Osim "najbolje priče", napisala sam zbirku poezije, zbirku molitvi, jednu veliku priču (koja, možemo reći, ima elemente romana), a trenutno pišem dnevničke zapise.
Naravno, sve je to unutar moja četiri zida i osim priče koja je pobijedila na natjecanju, javnost nije vidjela moja "djela". 

Što je u planu za Rujanski izazov?

U rujanski izazov pripada čitanje knjiga koje imaju sivu naslovnicu ili na njihovim naslovnicama prevladava siva boja. Siva boja predstavlja balans i nešto što je neutralno, a mislim da nam je svima potreban neki novi početak nakon pola godine te nakon ljeta. Pa tako i u rujnu počinje nova školska godina, a mnogima i nova poslovna godina. Rujan je zapravo neki novi početak. 

Upravo zbog toga što se radi o izazovu s bojom, popis može biti raznolik pa to čitatelju pruža veliki izbor između žanrova i naslova, a neke preporuke se mogu vidjeti i kod mene na profilu. 

 


Reci što misliš!