Ostalo / Intervjui

#ufokusu

Andrej Fric: Radi se na razvoju uvjeta za nesmetano djelovanje gradske kinoteke

Andrej Fric: Radi se na razvoju uvjeta za nesmetano djelovanje gradske kinoteke
K. Sorić

Nakon ljeta, Kino Zona sprema jesensku shemu. Hoće li biti nekih promjena? Hoćemo li dobiti novo kino? Što još muči zadarske udruge? Porazgovarali smo s Andrejem Fricom, voditeljem udruge Centar za nezavisnu kulturu Zadar i provjerili što se sve radi i planira

Kako je došlo do poziva na Sarajevo film festival? Kakva je bila atmosfera?

- Na Sarajevo film festivalu dodjeljuje se više nagrada, od Srca Sarajeva u raznim kategorijama do nagrada partnerskih organizacija, primjerice najvećeg međunarodnog udruženja art kina CICAE član čijeg žirija sam i bio u Sarajevu. Do poziva je došlo uslijed iznenadne potrebe za zamjenom inicijalnog člana žirija kojem se viza nije mogla odobriti, a temeljem vrednovanja rada Kino Zone i programske kvalitete. Uostalom, temeljem toga smo proljetos i primljeni u članstvo CICAE i to kao endemsko kino bez adekvatne infrastrukture.

Ljudi su sve - koga si sve upoznao, koje kontakte sada imamo i potencijalne filmove za zadarsku publiku?

- Devet dana festivala rezultiralo je stvarno mnogim poznanstvima i nezaboravno je iskustvo imati prilike susresti se i družiti, razmjenjivati iskustva kroz razgovore i panele te dogovarati buduće suradnje sa kolegama iz regije i svijeta.

Kontakta je raznih ostvareno, ne bi točno o detaljima zasad, ali sigurno će biti dobrih vijesti i događanja u budućnosti. Upravo je jedno takvo druženje ljetos u Zadar i dovelo pobjednika Berlina na ljetnu pozornicu, Francesca Clericija.

1c1c63827d45ed180c2c6ccfab2324a5.jpg?v=2Od potencijalnih filmova izdvajam dobitnika nagrada svih triju žirija (natjecateljski, Cineuropa i CICAE) koji su ocjenjivali glavni program, domaću potresnu dramu „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića, rumunjsku crnu komediju „Men of deeds“ Paula Neogescua, austrijski triler „Serviam“ Ruth Mader, tinejđersku dramu „Six weeks“ i austrijsku biografsku dramu „Korzet“.

Nakon ljeta, Kino Zona sprema jesensku shemu. Hoće li biti nekih promjena? Znamo da ste veliki entuzijasti u Kino Zoni, koliko ste se "umorili", kako se ponovo pokrećete? 

- Filmovi na ljetnoj pozornici gledat će se do 28. rujna, a potom je selimo u park Vladimira Nazora gdje ćemo, u suradnji s Prirodoslovno grafičkom školom, srednjoškolcima donijeti čaroliju kina na otvorenom nakon čega će uslijediti neophodna nam stanka od dva do tri tjedna.

Jesenska shema će, između ostalog, donijeti tjedan austrijske kulture, retrospektivu zadnjih deset godina španjolskog filma, proslavu 50 godina od albuma „Ziggy Stardust“ Davida Bowiea, dokumentarne filmove sa vrlo zanimljivim gostima, pogled u prošlost kroz popularne obljetničke filmove, ali i zadržati aktualnost redovnog kino programa.

Problem s prostorom - ima li naznaka da će u Zadru se adaptirati kino pobjeda ili su neka druga rjesenja izglednija? Uvijek mi je u glavi split i Zlatna vrata...

- Kino Pobjeda, kako smo nedavno iz medija saznali, definitivno se pretvara u hotel, što je prema mom osobnom mišljenju iznimni kulturocid za kojim će žaliti generacije koje su ga imale priliku baštiniti, ali bi mogle žaliti i buduće generacije jer se izuzetno lagano mogla dogoditi revitalizacija nepravedno i neopravdano zanemarena kulturna baštine filma i kinotečne djelatnosti.

Što se tiče prostora djelovanja, nadamo se da će Grad Zadar uspjeti kroz zahvat oko postavljanja montažnog kaskadnog gledališta u Providurovoj palači postići uvjete za nesmetano djelovanje kinoteke koje neće narušiti komfor gledatelja, a donijelo bi mogućnost češćeg i bogatijeg repertoara prikazivanja.

Ali volite/volimo prostor Kazališta lutaka?

- Naravno, on nam je bio dom kinoteke zadnjih godina, ali je otegotna okolnost manjak dostupnosti termina za prikazivanje s obzirom na intenzivni kazališni rad, što je uostalom i razumljivo jer je kazalištu prostor i namijenjen.

Postoje određeni inicijalni razgovori o izgradnji kina „od nule“ koji djeluju vrlo obećavajućima, ali detaljnije ćemo moći kazati u narednim mjesecima kad se stvari „poslože“.

ae6bbdf5177a2ca1f3ce0e9042c3ca91.jpg?v=2U komunikaciji si s udrugama i nezavisnim sektorom. Čekaju li oni i dalje Centar za mlade ili planiraju projekte za neka druga mjesta?

- Zadnje dvije godine bile su izuzetno teške za civilni sektor, tako da je sve teže i planirati naredna događanja, s obzirom da se smanjila dostupna financijska sredstva, izgubili ljudski resursi prelaskom u druge sektore i zanimanja, povećala prekarnost te je publika promijenila navike.

O samim planovima mjesta projekta ovisit će sam Centar- kako će biti koncipiran, od organizacijski same ustanove, načina sudioničkog upravljanja (ukoliko ga bude), dostupnih namjenskih financija Centra, opremljenosti, produkcijskih uvjeta i dr. Prerano je reći s obzirom da su nepoznanice prisutne u vezi svih navedenih točaka.

Velik pogled unaprijed, hoće li Zadar biti spreman za svoj filmski festival, ima li želje i uopće potencijala za toliki projekt?

- S obzirom da sam na posljednja dva izdanja Forum film festivala/Avvantura film festivala i sam radio, ali i ostatak ekipe Kino Zone je bilo involvirano, bilo oko ugašenog zadarskog festivala, bilo oko festivala u drugim gradovima, želja je definitivno tu, ali prije ulaska u tako veliki pothvat, cilj nam je audiovizualni sektor unutar grada dignuti na zadovoljavajuću razinu.

Prvo aktualnim radom s publikom i suradnjom s kolegama iz filmskog svijeta kroz kinotečni program i skorašnjim ciljanim radom s mladima, ali i postizanjem financijskog vrednovanje filma i filmske kulture za koju, s obzirom da javne ustanove u kulturi u sektoru filma nema u Zadru, ali ni ne treba je nužno biti, iz gradskog proračuna za kulturu se izdvaja 0,5 % ukupnih godišnjih sredstava, odnosno 4,5 % sredstava godišnjeg javnog poziva u kulturi.

Neka dobra iskustva "susjeda"?

- Da, imamo primjere Art kina u Rijeci za čiji rad se izdvaja preko 4 milijuna kuna godišnje. Naravno, ne trebamo ići u takve gabarite odmah, ali nužno je konkretno i ozbiljno financiranje gradske kinoteke koja radi 12 mjeseci programa, prepoznata je na svjetskoj strukovnoj razini i koja može ponuditi još bolji i kvalitetniji program te rad s korisnicima. Nadam se da će značajnijeg financijskog pomaka biti već ove godine, iako inicijalno predviđena sektorska sredstva u iznosu od 150.000 kn, nakon prošlogodišnjih 116.000 kn, ne ulijevaju optimizam.

Organizacija kvalitetnog i prepoznatljivog filmskog festivala bi pak zahtijevala cjelogodišnju posvećenost pripremi i realizaciji, kvalitetnom kadroviranju i zatvaranju financijskog budžeta uz izdašnu gradsku i županijsku financijsku potporu.


Reci što misliš!