Ostalo / Intervjui

bili smo u novoj art galeriji

Šarmantni minimalizam Ivaninog Pebble art svijeta

Šarmantni minimalizam Ivaninog Pebble art svijeta
Iva Pejković

Na putovanju ste s voljenom osobom, šetate po oblucima neke predivne plaže, uzimate jedan savršeni oblutak. Na prvi pogled sasvim jednostavno stvaranje uspomene, ''besplatan'' suvenir s ljetovanja, ili ipak nešto više?

Naravno - kada se spoji dobra ideja i kreativnost kao što je to u slučaju Ivane Smolić, rezultat je zanimljiv i jako simpatičan oblik umjetnosti. Po struci kroatistica, nekadašnja zadarska novinarka Ivana Smolić pod nazivom Pebble art with Heart odnedavno svoje radove prezentira u maloj galeriji u srcu Voštarnice (ulica bana Josipa Jelačića).

07f04586d4748cab5f4203e82bfb7bc1.jpg?v=2Posjetili smo ovaj kreativni kutak i uvjerili se koliko šarma ima u okvirima koji kriju prave male priče. 

- Svatko ima priču, kaže nam Ivana i pokazuje neke od okvira koje je izradila za prigode poput rođenja bebe, krštenja, vjenčanja, rođendana, svadbe i sl. Ali Pebble art više je od same ''prigodne'' ponude personaliziranog poklona.

468958c5e7c911869015c57ab6c9da12.jpg?v=2- Sve je krenulo prije nešto više od tri godine kada sam u šetnji plažom zapazila oblutak (pebble), i napravila sam jednu slatku uspomenu u okviru za sebe i supruga, to je bio prvi okvir, koji je na Facebooku dobio mnoštvo pozitivnih komentara i mnogi su se počeli javljati sa željom da i njima izradim slično! 

Ivana je tada uz stalan posao započela s izradom okvira unutar kojih bazu čine obluci transformirani u najčešće ''likove'', a poigrava se sa svim prirodnim materijalima poput pamuka, konopca, školjkica, drva i sl.

Nerijetko se u okviru nađe i neki zgodan citat ili dio pjesme koja ima posebno značenje primjerice za neki par, priča nam Ivana. Ali zapravo ograničenja nema, ako vi želite u okvir smjestiti nešto što je vama izuzetno važno, pa bio to i čep s butelje vina koju ste popili s Njim, sve je moguće!
ba305331a391d9c0a9fad9888b41e46d.jpg?v=2 Radove je uskoro započela slagati u galeriju na Instagramu, a svaki je unikat i ''priča za sebe'', jer oni koji kod Ivane naruče okvir uvijek imaju svoje specifičnosti. A obluci pričaju, sretni trenutci tada ostaju "ulovljeni" u okviru.

Zanimalo nas je kako je Ivana razvijala svoj poduzetnički duh. Naravno, prvi kupci bili su ''poznati'', ali nekako se sve zakotrljalo u još ozbiljnijem smjeru. Potražnja je bila sve veća. Sve je krenulo usmenom preporukom, a danas se proširilo i Ivana je odlučila pokrenuti obrt i otvoriti art galeriju. 

- Moj je put unatrag nekoliko godina svakako bi popločan s puno različitih emocija, od onih predivnih do onih rastrganih, s kojima sam se po prvi puta susrela, toliko divnih da boli. Kažu da se dovoljno hrabar ili dovoljno lud jednostavno rodiš, ja mislim da ovo drugo s vremenom izučiš. Da nije bilo tako, ne vjerujem da bi danas nakon stotine premišljanja, smijeha i suza napokon uhvatila za kvaku i rekla sebi "Ovo si ti, i ovo je ono što si priželjkivala". I tako sam otvorila ovu malu butigu - Pebble.Art With Heart! Sama nikad ne imala toliko hrabrosti, sreća što me Svemir okružio s ljudima koji su ponekad puno više vjerovali u mene, nego ja sama, posebno moj najdraži suprug. Ali i svi oni koji su "dali ruke i srca" kad je trebalo. Hvala i onim koji su podmetali nogu.. jer, u životu je uvijek bitan balanas, a hvala Bogu naša Država ima smisla za to, i to na svakom šalteru, šali se Ivana.

Ivanini Pebble art pokloni su pravo more mogućnosti kreativnog izraza - preferira minimalizam i jasnu, efektnu poruku, a u to se možete uvjeriti i listajući fotke na Instagramu i Facebooku.

Smatra da pokloni ne bi trebali biti stres za one koji su u potrazi za najboljom mogućom opcijom kada dođe do prilike darivanja, a posebno je zadovoljna što se u Hrvatskoj (ipak) cijeni unikatan rad malih proizvođača - no prostora za napredak itekako ima!

 


Reci što misliš!