Ostalo / Intervjui

na probi predstave "meso"

Kako pripremiti svoju voljenu djevojčicu za kapitalističko društvo?

Kako pripremiti svoju voljenu djevojčicu za kapitalističko društvo?
Iva Pejković

Ulazimo u veliku dvoranu Kazališta lutaka. Na sceni je trampolin, ogledalo, na podu šarena odjeća, štikle, mikrofon. Radi se na "Mesu"!

Riječ je o predstavi koju režira naš mladi sugrađanin Vinko Radovčić, prema tekstu Lane Šarić. 2015. ovaj tekst igrale su Barbara Bilić i Ivana Begović, a sada se "Mesu" dao jedan novi sloj i profesionalni pečat u koprodukciji s HNK Zadar.

''Ljudi su sposobni reproducirati vrstu. Prenjeti svoju mudrost na potomstvo. Ona će biti pametnija od mene. Iskoristit će sve što ima. Mora postati savršen proizvod i prodati samu sebe''. Uspjeh- to je novac. (MAJKA)

Premijera se očekuje u ponedjeljak, 25. srpnja, a mi smo se našli na probi s Vinkom i Ivom Jerković, također Zadrankom, koja u predstavi ima ulogu Ajše. 

- Predstava je dio našeg projekta Drame plus pod nazivom "Svijet postoji negdje drugdje, u kazalištu". Imam sreću raditi s dvije vrhunske glumice, Jelenom Miholjević i Ivom Jerković, i moram priznati da su me one odvele u jednom sasvim drugačijem smjeru kojega sam u početku imao u glavi, a to i jest čar ovog posla, priznaje nam Vinko. 

Zanimalo me koliko je tekst star i na koji način korespondira s današnjim vremenom.

- Fantastičan je tekst, ima jedno dvadesetak godina, ali zaista nije zaživio onako kako mislim da bi trebao jer danas je problematika kojom se bavimo na sceni jako, jako prisutna i iako smo u kratko vrijeme postigli mnogo, imam osjećaj da bi nam za još dublje ući u sve potencijale i pitanja koja se otvaraju u tekstu trebalo najmanje šest mjeseci, naglašava Vinko.

A koja su to pitanja koja se otvaraju u predstavi Meso? 

Kako odgojiti djevojčicu, djevojku, ženu - za kapitalističko društvo. Kako joj uopće pokazati da svijet u koji kreće nudi more mogućnosti da bude svoja, a ne svačija? 

Danas je teško biti roditelj, slaže se Iva Jerković. 

- Mislim da će se mnogi prepoznati u lekcijama koje igramo, koje nudimo našoj djeci, i pitamo se svi zajedno što je "pravo", "pravilno"? Tko to može znati? Ovo je muški svijet u kojem se žena mora izboriti za sebe kako zna i umije, a da ne postane komad mesa, kaže Jerković. S kolegicom Miholjević razvila je prisan odnos, a posebno s redateljem Vinkom, za kojega kaže da im je dao potpunu slobodu i povjerenje. Za glumca nema većeg zadovoljstva!

Pop kultura provlači se i kroz vizualnu i glazbenu dimenziju projekta. 

- Ovo je svijet u kojem se toliko ulaže u vanjštinu, a tako malo u nutrinu. Pozicija žene u današnjem društvu neprestano je pod povećalom, ali ne dolazi do značajnijih promjena. Upravo jednu takvu priču donosimo u "Mesu", upoznajemo majku koja priprema svoju kćer praktički još od trenutka kada je bila u njezinom trbuhu za ono što dolazi, za nju ima planove, ali negdje na putu dogodi se jedna greška koja pokreće niz događaja koji će obilježiti život male Ajše, priča nam Vinko.

Nećemo otkrivati još neke detalje o predstavi koje smo doznali i jedva čekamo premijeru, no svakako treba naglasiti još i to kako je Radovčić nakon dokazano uspješnog rada s mladima sada u izazovnom projektu rada u manjem timu profesionalaca, te mu je plan da predstave "Tko je ubio mog oca" i "Meso" zažive na sceni. 

***

Dramaturgija: Karla Leko
Scenografija: Josip Kresović - Naonar
Kostimografija: Anita Goreta
Glazba: Vinko Radovčić
Koreografija: Alen Čelić
Oblikovanje svjetla: Frane Papić
Oblikovanje tona: Mate Petričević
Inspicijent: Domagoj Lindinger

Oblikovanje video projekcija: Ivan Lušičić Liik


Reci što misliš!