Ostalo / Intervjui

mediteranska likarija

Maraština će napokon dobiti status koji je zaslužila!

Maraština će napokon dobiti status koji je zaslužila!
Bojan Bogdanić

O tempora, o mores! Da ste prije stotinjak godina ušli u ljekarnu s posebnim papirićem propisanim od liječnika, bilo je sasvim uobičajeno da vam se na recept izda - decilitar maraštine!

Ova ''mediteranska likarija'' napokon će dobiti status koji je zaslužila, a za to je zaslužan Zadar Wine Festival koji od četvrtka, 2. lipnja, pa sve do nedjelje, 5. lipnja, u našem gradu organizira Dane maraštine. 

Tim povodom susreli smo se s bračnim parom Stiblik, Ivanom i Marietom, koji su ovaj projekt zamislili kao povratak maraštine kući. A zašto je to tako?

Ivan Stiblik nam kaže - riječ je o sorti predodređenoj da bude brend bijelih vina ove županije, kao Graševina Slavoniji, Malvazija Istri ili Žlahtina Krku!

- Generalno, želimo Danima maraštine pokazati da je ona zaista piće našeg podneblja, te pokazati da je možemo prisvojiti i ponuditi na najbolji mogući način. Maraština se sve više sadi kod nas, otporna je i odlično uspjeva na našem području, i zapravo u samom zadarskom zaleđu maraština je tu oduvijek, samo je pala u drugi, treći, peti plan iza pošipa, ali i malvazije i graševine. No ona se zapravo treba i može vratiti na tron naše mediteranske ponude, kroz mlade generacije koje je sve više prepoznaju i promoviraju. 

Proizvodi od maraštine sve su više prisutni među ugostiteljima, hotelijerima, domaćim i stranim gostima, ljubiteljima i poznavateljima vina. 

A sami Dani maraštine okupit će na Poljani Šime Budinića, u srcu Zadra, 12 izlagača. Kako nam kaže Marieta, oni će uz svoje maraštine imati priliku ponuditi i još dva vina.

Uz podršku Turističke zajednice Grada i županije,tako će Zadar Wine festival nastaviti s promocijom važnosti autohtone enogastro priče.

cd1a9964640cd4152f5b5de55900b3d2.jpg?v=2Dani maraštine započinju u četvrtak, 2. lipnja u 18 h panelom u multimedijalnoj dvorani kompleksa Muzeja II palače, gdje će struka na čelu s dr. Edijem Maletićem prezentirati zašto je maraština idealna za koncept eat local, drink local. 

Našim gostima u čak 15 restorana na Poluotoku bit će ponuđena upravo maraština.

Malvasia di Chianti u Toskani, Pavlos u Grčkoj... u Konavlima će je zvati rukatac, a kod nas je to maraština - ona se ovdje osjeća baš kao kod kuće, što će se moći osjetiti i kroz tri stila koja će biti predstavljena u sklopu panela u Muzeju II palače. 

Tamo ćemo i doznati kako maraština živi u vinogradu, kako u podrumu, te u samom konačnom proizvodu, pretočena u bocu i ponuđena uz domaće jelo, poput morskih plodova. 

Njezin je potencijal značajan, ističe Stiblik, te dodaje kako će se proizvodi izlagača, lokalnih vinar,a moći i kupiti po promotivnim cijenama na Poljani Šime Budinića.

Oplemenjen je program Dana maraštine (od 18 do 23 sata sa slobodnim ulazom) i glazbenim dijelom - u petak nastupa klapa Kontura iz Nina, a u subotu mladi trio Myousiq. 

Vidimo se na Danima maraštine!


Reci što misliš!