Ostalo / Intervjui

osebujan umjetnik u zadru

Peter Kuchler III: Staklo je moj život

Peter Kuchler III: Staklo je moj život
pr

Nominiran je 2021. za najuzbudljivijeg mladog umjetnika do 30 godina na listi časopisa Forbes Austrija, Njemačka i Švicarska. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama diljem svijeta. A mi smo ga upoznali u Zadru, i to baš dok je postavljao izložbu.

Veliki umjetnici zapravo su jako pristupačne i "normalne" osobe.

Peter je iz Austrije. Forbes ga je proglasio najperspektivnijim mladim umjetnikom 2021.godine. Muzej antičkog stakla slavi rođendan, a ovaj Master of glass art donio je svoje predivne skulpture. Radi ih u svojoj radionici koju zove "hotshop" (workshop), sluša Rammstein, izgubi po nekoliko kilograma dok na 1200 stupnjeva topi i oblikuje.

Sloboda, to je nešto neprocjenjivo, kaže mi, kada ga pitam može li se zamisliti u nekom uredu po deset sati dnevno. Za njega je staklo specifičan i nevjerojatan medij, u kojem uživa i eksperimentira. Za neke predmete treba mu i po sedam sati bez pauze. Inspiraciju pronalazi u glazbi, od klasike do rocka. 

Imena? Avaten...Elsar...Duron. Lorin. Aurora. Sve ove umjetnine imaju svoja imena! Peter ljepotu forme "uzima" od Klimta, apstrakciju od Kandinskog, a boje od Warhola.  

Neke od ovih svjetlećih ljepotica teške su po 12 kg, mnoge podsjećaju na kaleidoskop, suze, psihodeliju Lewisa Carolla, Warholovu eksploziju, jedna čak i na rep neke male sirene.

Umjetnine radi bez kalupa, spajajući tradicionalni zanat svojeg djeda s umjetničkom vještinom i zanosom. Peterov djed bio je reparator stakla.

Od njega je naslijedio vještinu, pa se posvetio umjetnosti na sasvim unikatan način.

Kaže mi da nikad ni sam ne zna što će se dogoditi, kako će "ispasti" to što radi o u tome leži sva strast ovog kreiranja. Voli Zadar i ovih dana ga obilazi i skuplja inspiraciju. 

Super mi je u tom kaosu, dok Peter postavlja izložbu i super mi je što mu ne smeta kada mu kopam po paketima i provjeravam kako rade neka mala kliješta (vidi fotku).

Pokazao mi je i tzv. Lotus, objekt koji ima više komponenti i sfera. Pitam ga što će se dogoditi ako gledam u to dulje od minute bez treptanja, a on me pita jesam li doručkovala. Jer vrtoglavica je zagarantirana.

U četvrtak, 5.5. u 19 sati otvara se Peterova izložba. Potom slijedi jazz koncert s Elenom Stella na terasi Muzeja antičkog stakla.

Normalno, sve je tako normalno.

420c219ea5d1b8b2cd4afb9401158c12.jpg?v=2Peter Kuchler III. je treća generacija staklopuhača u obitelji Kuchler i radi sa staklom od svoje 14. godine. Kako sam često naglašava, staklo je njegov život, prirodno i neizbježno, a tako je prirodno i neizbježno i on sam prepoznao zadarski Muzej sa staklopuhačkom radionicom kao nešto blisko.

Izložba traje od otvorenja, 5. svibnja pa sve do 20. kolovoza 2022.

Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru on predstavlja svoj umjetnički koncept P3 - svjetlosnih objekata, koje još i naziva Umjetničko staklo u 3. generaciji. Ovaj mladi umjetnik ističe svoju sreću i zahvalnost što je odrastao u staklarskoj obitelji s 53 godine iskustva i tri generacije rada sa staklom, a koji su mu omogućili da se usavršava i u radu s brojnim svjetskim umjetnicima. Kuchlerhaus je najveća austrijska galerija s umjetničkim staklom uz koju se nalazi Muzej stakla i galerija Petera Kuchlera III. u Weigelsdorfu.

Ostvario je i važnu suradnju s aukcijskom kućom Dorotheum, koja je jedna od najstarijih aukcijskih kuća na svijetu i najveća u kontinentalnoj Europi te je njegova staklena skulptura objavljena na naslovnici aukcijskog kataloga Dorotheuma za 2021. godinu.

Nominiran je 2021. za najuzbudljivijeg mladog umjetnika do 30 godina na listi časopisa Forbes Austrija, Njemačka i Švicarska. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama diljem svijeta.

Izložba ovih staklenih svjetlosnih objekata izrađenih u tehnici puhanja stakla predstavlja novost u izložbenoj ponudi Muzeja te će u kombinaciji s velikim dimenzijama radova i osvjetljenja zasigurno privući i publiku i stručnu javnost.

Kustos izložbe i autor kataloga je Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Izložba je organizirana povodom obilježavanja 13. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru te obilježavanja Međunarodne godine stakla 2022.


Reci što misliš!