Ostalo / Intervjui

Providurova enogastro priča:

Spoj tradicionalnog i modernog na najljepšoj terasi u srcu grada

Spoj tradicionalnog i modernog na najljepšoj terasi u srcu grada

U vremeplovu smo i doputovali smo u 1806. godinu, u Zadar. Dan je 28. travnja i Vincenzo Dandolo imenovan je glavnim providurom Dalmacije.

Za vrijeme njegove vladavine počeo je izlaziti prvi dvojezični hrvatski list, prve novine na hrvatskom jeziku - Kraljski dalmatin. Odobrio je i osnivanje prve čitaonice u Dalmaciji.

Zanimljive su to informacije, a upravo njih možete pronaći na stolu restorana Providur u Zadru, danas, stoljećima kasnije! 

Jer figura Vincenza Dandola svojevrsni je zaštitni znak ove šarmantne gastronomske oaze u samom srcu stare gradske jezgre. 

6f50e00ad6eac0ed292ad5348ede0ab9.jpg?v=2Ovaj restoran jedini je na Poluotoku na dvije etaže, može se pohvaliti prelijepom terasom koja gleda na veličanstvenu Kapetanovu kulu i Trg pet bunara, dio bedema i Perivoj kraljice Jelene Madijevke. 

Povijest, baština, kultura i gastronomija definitivno idu ruku pod ruku, kaže nam Krešimir Čolak, voditelj restorana s kojim smo porazgovarali o brojnim temama, u našoj maloj ''enogastro turi'' prije same sezone, kada će Poluotok pucati po šavovima, i prema najavama turističkih znalaca i ugostitelja, Zadar će definitivno biti popularno odredište. 

U tom smislu, gastronomski doživljaj zasigurno je jedan od ključnih u cjelokupnoj turističkoj ponudi našeg grada, a restoran Providur pravo je mjesto za ljubitelje spoja tradicionalnog na moderan način.

Krešimir, podrijetlom iz Hercegovine, kao i vlasnik restorana Mario Lončar, gotovo desetljeće proveo je u ugostiteljstvu, prvo kao konobar. Naime, Krešimir je radio u restoranima u Makarskoj istog vlasnika, gdje je učio svoj zanat i vješto upijao sva umijeća konobarenja. Dobro poznaje sve ''blagoslove i prokletstva'' ovog posla, a entuzijazam i ljubav prema profesiji dali su mu krila da prihvati posao u Zadru. Na vrhunskoj lokaciji. 

- Krenuli smo s radom u lipnju 2021. godine. Da, bilo je to pandemijsko ljeto, nije bilo lako, rizika je bilo - mijenjala se situacija iz dana u dan, ali uspjeli smo pokrenuti priču. Već sam dugo nakon Makarske želio doći u Zadar, a vjerujem kako je Mario prepoznao potencijal u meni zbog čega sam i ovdje, ali i u Zadru kao mjestu punog kulturnog i društvenog sadržaja. 

Posla je bilo. Četiri puna mjeseca. U dosta ruševnom stanju na ovom je mjestu bio stan koji se morao kompletno urediti za potrebe restorana, a potom je uređen i donji dio s terasom.

- Odlučili smo se na mediteransku kuhinju s modernim pristupom i tehnikama. Francuska je broj jedan u gastronomiji, stoga se vodimo i tim pravcima. Sve je u rukama našeg chefa Marija Bodrožića, kaže nam Čolak.

Omjer cijene i kvalitete je tu, ali maštovitost i inovativnost u fuziji namirnica definitivno je ono zbog čega morate probati nešto s bogatog Providurovog menija. 

Možda taj dan jednostavno želite samo laganu selekciju lokalnih sireva, drniškog pršuta ili pak juhu od bundeve, uz čašu dobrog vina.

Ako vas privlače mesna jela, Providur će vas oduševiti zanimljivom ponudom poput pačjih prsa na pireu od batata i umaku od agruma s pečenim povrćem, lungićem na kremi od graška i umaku od kikirikija. 

b5ef930634915c3e334c6241f7039c1e.jpg?v=2Poseban užitak predstavlja sporo kuhani goveđi obraz, a tu su i neizostavni odležani bifteci, ramsteci kao i teleći tomahawk steak. 

Ponuda ribljih jela nimalo ne zaostaje. Brancin ili tuna, filetirana, čista i spremna za nepce, školjke, krakovi hobotnice u soku od cikle uz osvježavajući mango i papaju...izbor je vaš!

Ljubiteljima rižota i tjestenine preporučamo Pastu Providur sa skutom i špinatom. Na svoje će doći i vegani za koje se pripremaju posebna jela, a oni koji odluče sve skupa začiniti desertom, mogu birati između sorbeta od manga, čokoladnog souflea ili pak kruške u crvenom vinu s bijelom čokoladom.

Zavodljivo!

Vinska karta slijedi bogatu ponudu jela - od pjenušaca (Astoria, Degarra, Moet), rosea, preko bijelih vina (Laguna, Galić, Vezak, Louis Michael) , prema crnim vinima (Boškinac, Matuško Dingač, Korlat, Adžić, Benkovac) i naravno, desertnim sortama poput muškata ili bomarya.

Pričamo o poduzetničkoj klimi u Zadru, investicijama u kapitalne projekte potpomognute EU fondovima, specijalnim događanjima koja dižu ugostiteljske objekte na višu razinu i postavljaju Zadar na gastronomsku mapu Hrvatske.

- Rekao bih da imamo poprilično dobru gastronomsku scenu u Zadru, jako dobre ekipe s dobrim idejama i smatram da ta ugostiteljska priča Zadra može ići samo na bolje, kaže Čolak. 

Optimistično gleda na sezonu, a ususret njoj priredit će tematsku večer - fine dine od pet slijedova jela sa sljubljivanjem vina iz Kraljevskih vinograda, ovaj petak, 29. travnja. Možete već sada rezervirati svoje mjesto - nezaboravno enogastronomsko iskustvo je zagarantirano.


Reci što misliš!