Ostalo / Intervjui

razgovor s glumicom i voditeljicom glumačkog studija

Žana Bumber: Naša nova predstava bavi se kritikom društva i na tron postavlja čovjekovu potrebu za umjetnosti

Žana Bumber: Naša nova predstava bavi se kritikom društva i na tron postavlja čovjekovu potrebu za umjetnosti
Ž. Karavida/HNK Zadar

Na sceni zatičemo veliki tron s krilima. Ovo je prijestolje koje je John Čolak radio s mladim zadarskim scenografima. Škola za primjenjenu umjetnost i dizajn uključena je u projekt Glumačkog studija pri HNK Zadar, kojega vodi energična i kreativna Žana Bumber.

S glumicom i voditeljicom studija našli smo se na kavi, a kako drugačije. Gradska vreva i kava uz razgovor koji mi daje uvid u zadarski kreativni potencijal - a njih je čak 65!

- Radimo u tri grupe. Imamo najmlađe polaznike, od 6 do 12 godina, potom teense, od 12 do 18, te grupu 18 plus. U radu s najmlađima fokusirani smo na temu obitelji, s tinejdžerima to je svojevrsna kritika školskog sustava u kojem je sve manje satova posvećeno umjetnosti, a u najstarijoj grupi kroz humor, satiru i dozu cabareta progovaramo o društvenim fenomenima i neuralgičnim točkama društva. Motiv su nam krila, baš kao ova na sceni, krila kreativnosti, mašte i duhovnosti za kojima svi težimo, to nam je bio jedan pokretač u radu na predstavi. Poletjeti u svijet umjetnosti.

Žanu pitam na koji način gradi predstavu. 

- Krećem od polaznika! Provjeravam kako oni dišu, kako se bave tekstom, pokretom, glazbom, kako im leži tema i ima tu puno improvizacije. I zapisujem! Želim što više pokazati njih, cilj je ta naša interakcija koju, nadam se, možete doživjeti na premijeri predstave u ponedjeljak, 25. travnja u 20 sati. 

Dođite na premijeru "Na krilima zabave", poziva Žana i napominje kako se kroz predstavu dobro može spoznati koliko se od antike malo društvo promijenilo.

- Kruha i igara i dalje nam funkcionira, izostaju moralne vrijednosti, velike su razlike između društvenih slojeva ako ih još uopće i ima ili smo upali u ekstreme. Pitamo se na sceni kako izaći iz svega toga i sačuvati zdrav razum.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar u terminu od 11 do 13 sati. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.

U predstavi igraju: Sanda Pinter, Josip Rain, Danijela Berišić-Antić,Vito Sikirić, Iva Prgić, Jakov Glasnović, Anica Tomazinić, Mate Ivić, Marija Vičević, Valentina Gudelj, Antea Deković, Benjamin Cohen, Anita Nikić, Natalija Čukelj i polaznici tinejdžerske skupine HNK Zadar.

Posebnost predstavi daje video materijal snimljen u suradnji s Markom Kujundžićem. On je i autor trailera. Bit će to jedna art verzija lika Ikara čiji se let transformira u kobni let zrakoplova koji je uništio "blizance'' u New Yorku. 

Tu nije kraj suradnje sa zadarskim ekipama.

- Jako nam je drago što su nas primili u Gradskoj knjižnici Zadar, a u grupi imamo i polaznike Glazbene škole Blagoje Bersa. Sam rad budućih zadarskih scenografa je isto bitan, oni su skroz uključeni u proces rada na predstavi i s nama su na probama. 

Žanu veseli povratak kazalištu ''bez maski''.

- Konačno vidimo sva lica!

A kako sve stigne?

- Ništa kod mene nije normalno, volim ovo što radim, to me jako ispunjava a onda mi se čini da nije toliko ni teško, biti angažirana od jutra do mraka. Kazališni sam tip u potpunosti, a najviše me veseli kada u mladima vidim probuđenost, kada se razvijaju u bolju verziju sebe. Onda i ja dobijem krila, zaključuje Žana.

A jedna posebna krila ima Josip Rain, 67-godišnjak koji se već pojavio u niz kazališnih projekata. Osoba koja je drugima golem motivator, jer u ''zlatnoj dobi'' kada njegovi vršnjaci samo prate Dnevnik, on živi na sceni. Vidjet ćemo ga u ulozi života, obećava Žana.

 


Reci što misliš!