Ostalo / Intervjui

zadarski dj i producent

DJ Andrologic: Devedeset posto čarolije je u interakciji s publikom

DJ Andrologic: Devedeset posto čarolije je u interakciji s publikom

Nastupao je pred stotinama i tisućama ljudi, dva desetljeća prisutan je na sceni, a mi smo ga ulovili u jednoj malo intimnijoj ali niti malo značajnijoj atmosferi za DJ-a - u Backstage baru porazgovarali smo s Andrejem Božićem, poznatijim kao DJ Andrologic.

Ovaj mladi Zadranin kontinuirano se razvijao u svojoj glazbenoj i producentskoj priči, a kao osoba koja malo poznaje tu scenu i više naginje rocku i metalu, za mene je ovaj intervju bio zanimljiv izazov. 

Andrologic vas odmah razoruža i opusti svojim znanjem i ležernim pristupom. 

U Backstage baru pričali smo uoči njegovog nastupa sa saksofonistem Antom Valčićem. A moje prvo pitanje glasilo je - ''di si bia 2020.-e i 2021.-e'', odnosno kako si podnio svima nam poznatu situaciju/krizu koja je poprilično unazadila i glazbenu industriju.

- Mogao bi reći čak i ne toliko loše. Mislim da sam se odmah na početku posvetio još više produkciji, montaži, glazbi općenito, ali i prirodi, šetnjama, moru, bicikli...nisam toliko ekstremno osjetio korona teret.

Slažem se s Andrologicom i primjećujem da su se upravo umjetnici ubacili u introspektivni ''mood'', pa se tako dogodilo i kod njega. Zanimalo me kako pomiruje dnevne poslovne obaveze i kreativnost, stvaranje.

- Balans postoji, ali da je lako, nekada i nije. Ipak je to jedan noćni život, kada se i dosta putuje, cijele večeri si s ljudima, u gužvi, buci, dimu, a onda je tu i taj adrenalin, izvođački trenuci koji te toliko dignu da je kasnije teško spustiti se iz te energetske razine. Mene taj feedback publike ponese, to mi je najbolji dio ovoga što radim, iako znam da ima DJ-eva koji su sasvim suprotni, koji se zabiju u tu svoju miksetu i cijelu večer ne dignu pogled. Ali devedeset posto čarolije je u interakciji s publikom, kada se emocije podijele. Ta ljubav koju daš se vraća natrag i to je nešto predivno.

34dab9fe6423a2f6c6a2661c0e491c62.jpg?v=3Nastupao je Andrologic po cijeloj Hrvatskoj, a pitali smo ga i o Zadru, klubovima i sceni općenito.

- Jednom mjesečno nastupam u Svarogu, to mi je rezidencija. Svijet je naravno prepun lijepih mjesta, ima odličnih prilika, baš sam nedavno gledao jedan brutalan nastup u Meksiku. Naša Hrvatska je predivna, to moramo reći, a tek naši otoci. Svidjelo mi se i što su radili party na tvrđavi Fortica, potom tu je Tisno sa sjajnom atmosferom i ambijentom, spojem šume i plaže, odličnom organizacijom.

Koje nastupe pamti?

- U lijepom sjećanju mi je Sonus festival na Zrću prije nekih pet godina, jedan od top nastupa, definitivno. Trajalo je to sedam dana, vrtjeli smo glazbu u klubu Cocomo i imali smo priliku biti sa pravom kremom elektronske underground scene. Spomenut ću još i Defected Croatia, Love International, ma imamo odlične lokacije.

A Šibenik nas gazi, slažemo se Andrologic i ja, referirajući se na niz projekata koji su tamo naišli na plodno tlo. Andrologic smatra da je to zbog toga što su dali priliku mladim ljudima - vladajuća struktura koja odlučuje o važnim stvarima za svaki uspješni event!

No, Zadar je grad u kojem živi i djeluje, iako svakako vrijedi reći da surađuje s top izdavačkim kućama koje su smještene u Amsterdamu, New Yorku, Velikoj Britaniji, Argentini... zanimalo me kako uopće plasira svoje stvari.

- Distribucija je sve. Kad potpišeš ugovor, onda je to uglavnom suradnja 50-50, ali odlična stvar su platforme poput Spotifya za slušanje i kupovanje glazbe, potom Soundcloud, ali i društvene mreže igraju veliku ulogu, ne možeš bez Instagrama i Facebooka, Youtubea...dobro kotiram na Beatport top listi, to mi je drago, tu su top stvari progressive housea.

A kako je sve uopće počelo? Vraćamo se malo unatrag...Andrologic i ja smo vršnjaci i ne mogu se suzdržati da ga ne pitam kako na njegovu strast gleda familija.

- Navikli su da je uvijek nešto lupalo iz moje sobe, šali se Andrej - to je jednostavno dio njega i sada su ponosni na sva postignuća. On voli to što radi, tu interakciju ili kako kaže ''šamaniranje'' s publikom smatra univerzalnom ljudskom potrebom, jer emocija je ista, razvila se na koncertu Iron Maidena ili na Ultra festivalu. Ritam, užitak, sloboda, ljubav!

Samostalno je savladao klavijature, želja mu je probati pianino, a kada ga pitamo za neka vrhunska imena koje bi nam preporučio, navodi Swen Watha, Innellea, Agents of time, Glowal, Dixon...zanima me kako funkcionira njegova oprema.

- Ovo što vidiš pola je digitalno, a pola analogno. Mikser je naravno srž svega, a koristim i jedan efekt pedale, kao što recimo gitarist koristi pedale za neke specijalne efekte...tu je softver, laptop Macintosh, a midi kontrolerom proizvodi se ono što čuješ; sve te radnje idu "uživo" preko laptopa van.

Zadar je ovoga ljeta domaćin velikom BHS partyu, što Andrologic pozdravlja i kaže da treba biti još otvoreniji prema glazbenim i producentskim pričama poput takve. 

DJ Andrologic na BEATPORTU


Reci što misliš!