Ostalo / Intervjui

zadarski fotograf

Toni Opačić: Smisao života je u kretanju

Toni Opačić: Smisao života je u kretanju

Fotografije su glasne - govore više od riječi. Govore ne samo o onome što prikazuju već i o samom autoru. No, s Tonijem Opačićem dogodio se klik. Ovaj mladi poduzetni Zadranin ima svoj stav i svjestan je koliko u današnje vrijeme fotografija znači.

S mnogim fotografima u Zadru s kojima sam razgovarala imala sam kao autorica testa problem - prikupiti dovoljno ''materijala'' o njihovom radu. Oni su najčešće introverti na kvadrat, osobe koje zaista ne žele pojašnjavati što je pjesnik htio reći - u njihovom slučaju, što je ''fotograf htio reći''. 

Fotografije su glasne - govore više od riječi. Govore ne samo o onome što prikazuju već i o samom autoru. No, s Tonijem Opačićem dogodio se klik. Ovaj mladi poduzetni Zadranin ima svoj stav i svjestan je koliko u današnje vrijeme fotografija znači.

- Svi smo mi na neki način fotografi. Imamo mobitele, pametne uređaje, aplikacije za uređivanje, filtere, zaista danas svatko može raditi što želi, posljedično smo i prezasićeni sadržajem, bilo da se radi o čistim informacijama, slikama, snimkama, a tome su naravno doprinijele društvene mreže, kaže Opačić. 

- Postali smo teški scrolleri. Kako se uopće snaći u moru lažnih vijesti, ispeglanih fotografija, a tržište je sve gladnije vizualnog sadržaja...možda to govori o nama ljudima, o tome kako smo prazni, u nedostatku vlastite kreacije punimo se svim mogućim tuđim kreacijama.

Dodaje da iako nema ništa protiv društvenih mreža, valja ih koristiti s oprezom i mjerom, jer vrlo lako mogu preuzeti kontrolu i udaljiti nas od stvarnosti. Koja ovih dana baš i nije blistava. 

- To je već sad jedno nepregledno more podataka. Hoćemo li jednog dana voditi ratove za memoriju? - pita se.

Njegov je put do fotografije došao slučajno, nakon Pomorske škole i fakulteta.

- Kada ti nešto oduzme dah i ti to zabilježiš, e to se meni dogodilo. Fakultet je pao u drugi plan. S vremenom sam uložio stvarno dosta truda i educirao se koliko sam god mogao, danas vladam sa gotovo svim mogućnostima najszvremenije opreme. Rekao bih da nam je svima dostupna tehnologija ali ono što čini razliku je razina editiranja, produkcijski standard.

S Tonijem komentiramo njegov omiljeni motiv. Planine, pejzaži, priroda i njezina moć.

- Za mene su planine osobni izazov, znaš ono kada se svjesno izlažeš fizičkom naporu a rezultat je širenje novih vidika, jer smatram da nas je ova betonizacija skroz promijenila, a povratak prirodi zapravo je put unatrag, put prema nama, put prema sebi. Smisao života je u kretanju.

***

Jedan od događanja koje je Toni podržao svojim fotografskim umijećem je ljetna liga. Posebno podržava KK Diadoru, tzv. entuzijaste:

- Mislim da predstavljaju jednu dobru, zdravu sportsku priču, onakvu kakva bi trebala biti. Lišenu svih negativnih detalja koji su pojeli pravi sport. Politika nam je ionako preuzela sve sfere, a oni su građanima ponudili nešto drugo, što je svakako prepoznato. Drago mi je da napreduju, kaže Toni.

U vrijeme pandemije za njega je bio značajan i program kojega je organizirala ekipa u konobi Kamen. Koncerti su bili ono što nam je svima nedostajalo, a konoba je preuzela taj kamen i vratila trag nade da se vraćamo normalnom životu. Za fotografe koji snimaju koncerte uvijek je čast kada izvođaći pitaju smiju li koristiti njihove snimke za svoje buduće potrebe.

Jedna od sjajnih ideja bila je posjet OŠ ŠK Benje. Toni je održao malo predavanje šestašima koji su ga osvojili svojom zainteresiranošću.

- Na poziv prof. Lidije Ivon proveli smo školski sat tematizirajući fotografiju u turizmu. Ma bili su odlični, zadovoljan je Toni.

Poseban projekt koji nosi veliki emocionalni teret je gradnja planinarskog skloništa s posvetom prijatelju Marku, pilotu koji nas je prerano napustio. U suradnji s PD Paklenica, na području Rudina gradi se sklonište i u završetku je prve faze. Konstrukcija je sklopljena u hangarima u Gaženici. Sve ide prema planu, a nada se da bi do kraja rujna, najviše listopada, sklonište trebalo biti dovršeno.

***

Kada smo Toniju postavili ''pitanje svih pitanja'' - što je za njega fotografija, on nam je kazao kako je to ukupan zbroj svih iskustava osobe. Zanimljivo promišljanje:

- Tvoj rad prezentira tebe. Tu nema sumnje. To je rezultat tvojih iskustava, energije, osjećaja, okolnosti, spoj onoga izvana i iznutra. Fotografija brzo izravno i snažno govori baš tebi baš u tom nekom trenutku. Za razliku od videa, više te angažira, više te potiče na razmišljanje...

Nisu mu strane reklamne ni dokumentarne fotografije, kaže radit će sve ono što mu dozvoljava da kadrira svoje znanje. A kada je riječ o fotografiji kao profesiji - Toni naglašava da je prihvatio činjenicu da mu dane i tjedne oblikuju prilike, te grade strukturu i obujam posla.

- Ima mjesta, načina, prilika, samo treba biti volje. Mislim da je snaga ovog grada u ljudima. 

 


Reci što misliš!