Ostalo / Intervjui

lucija grabovac:

A.K.A. Crescendo ponovo nastupa u Moskvi

A.K.A. Crescendo ponovo nastupa u Moskvi
Iva Perinčić

Požar im je uništio prostor za probe, ali ne daju se oni. Zadarski a capella majstori su ponovno pozvani na svjetsko a cappella natjecanje u Moskvi! O tome i još nekim glazbenim temama razgovaramo s Lucijom Grabovac!

Kada ste zadnji put nastupali uživo?

- Posljednji koncert smo imali neposredno pred Novu godinu u Vrsima na Adventu. Moramo reći da smo ove godine imali sreće pa smo odradili dosta koncerata uživo, pogotov za vrijeme Adventa u raznim mjestilma, i jako nam je drago što se ta tradicija naših božićnih koncerata i dalje uspjeva održati i u ovoj situaciji u kojoj se svi nalazimo već 2 godine, iako naravno u puno manjoj mjeri.

Gdje se nalazite i koliko često? 

- Trenutno smo bez prostora za probe pošto pošto nam je zadnji prostor zahvatio požar koji je podmetnut u prostoriji ispod naše, tako da smo u potrazi već mjesecima i snalazimo se na sve moguće načine, jer i bez prostora probe se moraju održavati.

Trenutno se nalazimo u stanu jedne od članica skupine koja ima najmilosrdnije susjede -  još nisu počeli lupati po zidovima dok satima pjevamo!

ff9534147a5ff0dde8233d881a317601.jpg?v=2Moramo naglasiti da je pronaći prosto za probe jako izazovno već godinama, točnije 8 godina koliko postojimo. Tu je Sveučilite u Zadru od samog početka do danas bilo neizmjerno velikodušno i puno potpore i usstupalo nam je svoje učionice za probe, no kako smo prije par godine krenuli u a cappella natjecateljske vode koje uz pjevanje zahtjevaju i koreografije, učionice nam nažalost nisu optimalan prostor. Sada nam je potrebna manja dvorana koju je jako teško pronaći u Zadru, a i financijski si priuštiti iznajmljivanje istih.

No to nam nije nije stalo na put, pa neće ni sada. Evo ovaj vikend smo održali višesatnu probu u Zagrebu u školi pjevanja Husar&Tomčić gdje naša voditeljica Matea radi kao mentorica višeglasnog pjevanja, te nam je to bilo pravo osvježenje i ogromna pomoć. Ovim putem im se zahvaljujemo što već godinama imaju otvorena vrata za nas.

Snimate li i dalje videa s coverima? 

- I dalje snimamo videa i razne sadržaje. Zadnje što smo snimali i „izbacivali“ na društvenim mrežama su božićne pjesme, te smo upravo u procesu snimanja novih materijala i izradi novih aranžmana oko kojih smo jako uzbuđeni i koji izlazi vani jako brzo!

Što je s potencijalnim pojačanjima ekipe?

- Već nekoliko godina nemamo audicije pošto smo shvatili da je ovo sad već toliko uigrana ekipa te da je naš tempo rada nešto što novim članovima stvori strah i stres, a to nikako nije nešto što bi se trebalo događati - već suprotno. Paralelno odrađujemo nastupe, pripreme za a cappella natjecanja, vokalne probe, aranžmanske probe i koreografske probe. Na to smo mi već navikli jer smo u tome već jako dugo. Iziskuje to ogromnu žrtvu koju ne bismo mogli tražiti od novih članova. Primjerice prošli vikend nam se dogodila situacija da nam voditeljica nije mogla doći zbog obaveza na poslu iz Zagreba u Zadar na probu, pa smo se u roku pola sata svi dogodili, kupili karte i sljedeći dan se zaputili u Zagreb kod nje, odradili cijelodnevnu probu, snimanja i istu večer se vratili u Zadar. Nije svatko dovoljno lud za takvo što, dok je nama to nešto sasvim normalno.

Čime ste trenutno zaokupljeni, postoje li neki projekti koje smijemo već spomenuti?

- Trenutno pripremamo jako puno novih zabavnih aranžmana i videa koje ćemo podijeliti na našem Instagramu, Facebooku i TikToku koji će uz naše izvedbe dati i uvid u to kako provodimo naše probe.

Uz to se pripremamo za nastupe unutar sljedeća 2-3 mjeseca (flash mobovi, vjenčanja, koncerti) jer oduvijek radimo na način da budemo spremni za sve puno prije nego dođe datum izvedbe, te ono što nas najviše veseli i što smo saznali prošli tjedan je da smo ponovno pozvani na svjetsko a cappella natjecanje u Moskvi na kojem smo sudjelovali prije tri godine! To nam je ogromna čast i uspjeh te se hvatamo posla već na prvoj probi!


Reci što misliš!