Ostalo / Intervjui

#zadarskadica

Ivan Dragišić: Zadar je grad nepresušne inspiracije u svim godišnjim dobima!

Ivan Dragišić: Zadar je grad nepresušne inspiracije u svim godišnjim dobima!

Što kažete na Zadar koji "lovi" modificirani autić na daljinski koji služi za snimanje lude perspektive u pokretu? I dodatak gopro kamere i malog drona? Pronašli smo osobu koja se bavi takvim eksperimentima.

Kakvom tehnikom si snimao ova luda videa koja sam vidjela na Youtubeu?

- Tehnika bi se nazvala snimanje s udaljenom kontrolom, tj "remote operation" gdje kamera stoji na objektu kojim se daljinski upravlja. U ovom slučaju to je modificirani autić na daljinski koji služi za snimanje ovakve perspektive u pokretu.

Koliko su ovakva videa zgodna za turizam, kulturu itd.

- S obzirom na to da nisam baš primijetio previše kadrova koje ja radim iz ovakve perspektive rekao bih da su dosta "eye catching" zato što pružaju jednu dodatnu perspektivu s kojom se može napraviti dosta efektan video u razne svrhe. Recimo u kulturi bi gledateljima mogao doprinijeti osjećaj imerzije veći nego kod snimanja klasičnih kadrova na visini ljudi, za primjer možemo uzeti plesni ansambl pa dok autić s kamerom prolazi između osoba koje izvode plesnu točku pridonijelo bi jako zanimljivoj perspektivi i kadrovima koje se ne mogu postići klasičnim tehnikama, pošto bi to zahtijevalo snimatelja da puže dolje ili da ga netko gura po specijaliziranoj traci.

U turizmu recimo je zgodno to što kadrovi mogu izvesti tako da se destinacija, ustanova ili objekt prikažu u drugačijem svijetlu te da gledatelju pruže udubljenje tj imerziju dok promatra video, želim gledatelju pružiti gušt i osjećaj uživanja radi promjene perspektive.

Ostale primjene bi bile u sportu, recimo na nogometnom terenu pratiti akciju s poda kao što se može napraviti s FPV dronovima (i sam sam friški FPV pilot, ali mi je dron trenutno u servisu kada bude spreman za snimanje onda se javim sa zračnim kadrovima koji su jako efektni pošto FPV dron za razliku od foto dronova se kreće 360 na svim osima) ili pak pratiti razne utakmice za akcijske kadrove, kao što to nekada zna biti na prijenosima utakmica stranih televizijskih kuća.

93d2f9c186b21f056531cb731add733f.jpg?v=2Gdje i kako nalaziš motive, ideje, lokacije i koliko dugo se znaš "igrati montažom"; kako znaš "da je gotovo" (smijeh)?

- Zadar je grad nepresušne inspiracije u svim godišnjim dobima, tako da ideje motive i lokacije nije teško pronaći. Tu uveliko pomaže i moje dugogodišnje foto video iskustvo (izuzev jedne velike pauze radi nedostatka opreme radi krađe) pa mi ideje stvarno dolaze automatski, a ovise o mom raspoloženju/vremenu te inspiraciji koju znam pronaći čak i dok pijem neki zanimljivi okus čaja, često mi okusi i mirisi znaju potaknuti sjećanja pa tako i ideje.

Montaža ovisi koliko želim da video dobro izgleda, recimo ovaj u primjeru je bio malo brzinski smontiran radi uzbuđenja radi dobrih kadrova, pa je montaža trajala između 1-2 sata. U to je naravno uključeno i potraga za soundtrackom, te korekcija boja, prijelazi itd..  Kako znam da je gotovo...pa gotovo je kad budem zadovoljan s dobivenim nakon jedno 15ak replay-eva i kada ostanem bez materijala za montažu!

Ytube je postao fino mjesto za plasman autorskih stvari. Kakva je za tebe ova platforma, je li bolja od Instagrama? 

- YouTube je super platforma, ali kao i svaki drugi proizvod i on ima svoje pluseve i minuseve. Za moje potrebe je okej, pošto nisam još veliki kreator sadržaja tj nisam monetiziran, nemam niti dovoljno kvalitetnog sadržaja niti pretplatnika da bih krenuo tim putem. Možda do godine bude druga situacija. Instagram ne bih uspoređivao sa YT jer je to malo drugačiji produkt koji je fokusiran na instant prezentacije, komunikaciju, te prodaju. Nedavno je i sam IG objavio kako više nije aplikacija za dijeljenje fotografija.

Ono što je zajedničko objema platformama jest da obje mogu monetizirati sadržaj te koristi se kao alati za biznis, no YT je po meni mrvu bolju radi toga što može pružiti najbolju kvalitetu videa jer to tehnologija dopušta. 

Tko su tvoji suradnici u "zločinu"?

- Moji suradnici tj. oprema/ljudi su sljedeći:

1. RC autić na daljinski s FPV opremom (da ne bude zabune autić nije igračka, jer ima jaki motor i uljne amortizere te postiže brzine do 50km/h, s još poboljšanja može ići do 150km/h ali mi je to nepotrebno pa neću ići u tom smjeru hehe) moj je budget verzija dosta za moje potrebe, malo profesionalniji autići veće snage koštaju po par tisuća dolara, ali kao što rekoh nepotrebno za moje snimke i uvjete u kojima snimam.  FPV oprema tj first person view, mi omogućuje da s drugom malom kamericom na autiću imam direktan video link na posebne naočale (malo sliče na VR cvike) koje s 2 antene i prijemnikom mi prikazuju gdje vozim autić u realnom vremenu, tako da ne moram gledati autić gdje se nalazi ako idem negdje iza ugla ili prolazim kroz neke prepreke. 

2. GoPro Hero 10 akcijska kamera, možda čak i najbolja odluka koju sam napravio kad sam je kupio, jer mi omogućuje da mi cijeli studio stane u torbu zajedno s laptopom ako poželim montirati na terenu. Najveći dio posla odrađuje upravo njena izvrsna stabilizacija jer bez nje iako autić ima amortizere slika isto treba biti stabilizirana.

3. FPV mini dron - mala sreća kako je ja zovem, jer stane u dlan, a s njim mogu imati jako posebne kadrove kao s rollercoastera. Njegova kvaliteta je kao VHS jer ima malu kamericu, pa možda nije zanimljiva vizualno ali pošto je retro i dalje  u modi, da taj poseban štih kao da ste digli VHS kameru u zrak, ima svoje koristi za neke specijalizirane kadrove.

4. FPV freestyle dron (u servisu) - ovo je veći dron koji je malo teži, na njega je plan staviti GoPro10 i snimati vrhunske 4k kadrove te akrobacije kroz Zadar i okolicu, naravno sve uz sigurnosne mjere i dalje od ljudi. Trend i proces FPV pilotiranja je polako u novom poletu, pa kroz dogledno vrijeme možemo očekivati još FPV pilota s ludim kadrovima.

5. ThinkPad P72, najdraži radni laptop kao i cijela serija radi koje sam strastveni kolekcionar istih. 

6. I naravno šlag na kraju je moja divna supruga koja je jedan nepresušni izvor inspiracije i ideja jer bez nje većina toga ne bi bila realizirana, njoj uvijek dam video produkte na review, jer je jako iskrena te ako joj bude wow efekt, onda znam da sam napravio dobar posao. A tu su i prijatelji koji se znaju pridružiti i pripomoći snimanjima, na njima sam uvijek zahvalan i drago mi je što s njima mogu podijeliti kreativni proces.

 


Reci što misliš!