Ostalo / Intervjui

fit kantun

Luka Banić: Treniram jako i cilj mi je svjetsko prvenstvo u powerliftingu

Luka Banić: Treniram jako i cilj mi je svjetsko prvenstvo u powerliftingu

Osobni trener i powerlifting majstor, Zadranin Luka Banić, prava je osoba kada vam treba malo motivacije za trening. Za njega je to postao način života, a mi smo provjerili kako je tekao njegov put od prvog treninga s 12 godina, preko natjecanja u body buildingu, pa do danas kada diže 300 kilograma!

Koliko si godina u svijetu fitnessa, kad si se u tome pronašao; kako danas izgledaju tvoji treninzi?

- U teretanu sam prvi put ušao kad mi je bilo 12 godina. Trenirao sam tenis i u sklopu priprema išli smo u teretanu kod pokojnog Damira Zrilića. S vremenom mi se body building sve više počeo sviđati, kao i rad s utezima. Na preporuku došao sam u teretanu All star, potražio Igora Šokotu i pitao ga hoće li me spremati za natjecanje, a na prvo sam izašao sa svega 18 godina. 

Najznačajniji uspjesi su nam bili prvo mjesto na europskom IBFF u kategoriji atletic i 2. mjesto na svjetskom prvenstvu. Preko deset godina sam nastupao na body building natjecanjima.

Danas se moji treninzi uvelike razlikuju od onih kad sam se pripremao za njih, danas sam 100 posto posvećen powerliftingu.

Kakav je to plan i program?

- Tri puta tjedno treniram bench, dva puta čučanj i dva puta deadlift (mrtvo dizanje).Ubacim i ruke i ramena i ostale vježbe ponekad u svoj raspored, ali nisu mi više prioritet. Treniram 4 puta do 5 puta tjedno.

Što misliš, je li pandemija malo ipak osvjestila ljude o potrebi brige za vlastito zdravlje, imunitet, prehranu..? Evo ja sam u 1. lockdownu počela s kućnim treninzima i jako sam ponosna i sretna što sam i ustrajala!

- Ne znam, iskreno, čini mi se da je sve malo palo od korone. Kad je tek otvorilo, teretane su bile dosta prazne, kao da se uvukao strah u ljude. Sad se lagano sve vraća na staro. Problem je što ja kod kuće ne mogu napraviti niti 5 posto od onog što bi morao za svoj sport, tako da je za mene zatvaranje teretane bio potpuni užas. Za powerlifting su potrebni utezi i rad u teretani - to se ne može kod kuće.

Jesi li 365 dana u godini na nekom režimu, kako to ide - bulk, cut - opustiš li se preko ljeta?

Powerlifting treninzi dosta troše i zahtjevaju velik unos kalorija, a imam i brz metabolizam tako da mi se ništa me prima. Dosta sam suh i u formi tokom cjele godine.

Konzumiram od 750 g do kilograma mesa dnevno, plus 3 mjerice proteina i 2 kazeina i 5 cijelih jaja, a od ugljikohidrata to bude 100 grama zobenih i 500 grama riže s povrćem dnevno. Ubacim sigurno dva put tjedno neki junk ili pizzu jer si to mogu priuštiti. Preko ljeta se ništa ne mjenja, sve ostaje isto kao i tokom godine!

Jesi li pobornik nekih suplemenata, ako da, kojih?

- Uzimam suplemente od firme The nutrition. Pobornik sam proteina kazeina glutamina i bcaa. Od svih suplemenata meni osobno najbitniji je preworkout -  uzimam The beast 3.0 zato što mi daje dodatnu energiju i nabrijanost, budnost, fokusiranost koja mi je potrebna za rad s težinama.

Ne trebamo puno energije da bi vježbali, ali vježbajmo da bi imali puno energije - slažeš li se?

- Ovisi za što - ako treniram čučanj ili deadlift treba mi puno energije i često mi je potreban preworkout. Za neke lakše skupine mišića, kao što su ruke ramena, ne treba toliko energije i lakše se odradi i ako nismo tolko motivirani taj dan!

19b4f5b3a94503db475cf688e1b62350.jpg?v=2Koje su glavne početničke greške u teretani koje si imao prilike zapaziti? Zašto ljudi očekuju rezultate preko noći?

- Najčešće početnicke greške su nepravilno izvođenje vježbi. Viđam to svakodnevno, ali ne volim se ljudima ''ubacivati'', bez da pitaju za mišljenje, ne volim se nametati. U ljudskoj prirodi je da očekuju brz rezultat, ali ovo nije sprint nego maraton. Morate biti konstantni i uporni, mora vam to biti stil života da bi imali uspjeha.

Koliko je važan ODMOR, pogotovo kod perfekcionista, koji se često znaju ubijati na treningu svaki dan, ponekad ih grize "savjest" ako preskoče trening?

- U powerliftingu je to najbitnija stvar - najbolje napredujem kad odradim jednom tjedno jaki deadlift i jednom tjedno jaki čučanj. Sve preko toga je kontraproduktivno. Često sam zanemarujem odmor i mislim da mogu, pa se iznenadim koliko ništa ne mogu jer mi se tijelo nije oporavilo. Odmor je važan i radi prevencije od ozljeda.

Kad se osjeti zamor dobro je uzeti i par dana odmora i odraditi koji trening sa znatno manjim težinama na 50 posto da se tijelo malo ipak ''vrati''.

Kako ustrajati kada baš nikako nemamo motivacije? Imaš li kakav trik? Kod mene pali dobra glazba!

- Slažem se, dobra glazba i preworkout i uvijek imam motivacije.

Što to ima powerlifting što te posebno privuklo? Tu si majstor!

- U powerliftingu volim apsolutno sve. Body building je psihički dosta teži, ako ne i najteži sport, a ja baš volim jesti i to velike količine hrane tako da su mi dijete baš teško padale. Loše bi spavao i osjećao bi se slabo, iscrpljeno, da ne govorim o dehidracijama i ostalim stvarima vezanim za pripreme.

A razlika u treningu?

- U powerliftingu se 100 puta teže trenira nego u body buildingu, treninzi su puno teži, ali zato možeš i MORAŠ jesti, a nikad ti se ništa me lovi, jer sve to potrošiš na jakom treningu.  Puno se bolje osjećaš i više uživaš u procesu. Kad odeš na neko natjecanje ne moraš gladovati. Također, body building je dosta subjektivan jer tu suci ocjenjuju izgled, uvijek te mogu zakinuti, a u powerliftingu ti nitko neće ništa ukrasti. Ili si digao, ili NISI!

32b99f2eeb3e49b0fc2b2b2a8a0501e3.jpg?v=2Privukla me želja za sve većim brojkama i imam se u planu dugo natjecati u ovom jer ovo obožavam. Nastupam za Marija Rukavinu, našeg najboljeg benchera, i idući cilj mi je svjetsko prvenstvo GPC koje će se odrzati u 10. mjesecu ove godine. Moram poboljšati čučanj. Volio bi da čučanj i deadlift do natjecanja doguram do preko 300 kilograma. Deadlift je već tu, ali moram poraditi na čučnju, vjerujem da je to moguće.

Pratiš li bodybuilding u Hrvatskoj i regiji? Spremaš li klijente za natjecanja?

- Ne pratim više uopće body building, pratim samo powerlifting i to stranu scenu. Larry Whellsa Jamala, Yury Balkina.  Spremao sam klijente za natjecanja i u body buildingu i u powerliftingu. Rijetki su koji se odluče za to jer to zahtijeva dosta žrtve i odricanja.

Zadar je idealan grad za hodanje, trčanje...naravno i plivanje. Vježbaš li ponekad i izvan gyma?

- Gotovo cjeli dan sam u pokretu i najviše vremena provodim u šetnji sa svojim dobermanom, s njim šetam i po 4 sata dnevno! 
 


Reci što misliš!