Ostalo / Intervjui

zadarski đir

Neron Goleš: Ekstremni sportovi velik su izazov za svakog snimatelja

Neron Goleš: Ekstremni sportovi velik su izazov za svakog snimatelja
facebook

Urednik, redatelj, snimatelj, glazbenik, kreativac od glave do pete, sve je to Neron Goleš s kojim smo popričali o brojnim zanimljivim temama vezanima za urbanu kulturu!

Udruga za promicanje urbane kulture Zdanje predstavila je novu video emisiju Rise Up TV Show na svom youtube kanalu. Emisija je to posvećena urbanoj kulturi i ekstremnim sportovima.

U prvoj epizodi gostuju Vojko V iz Splita, tattoo artistica Bo iz Zagreba te Dieter Rudolf iz Austrije.

Emisija u svakoj epizodi donosi tri zanimljiva sugovornika, brojne zanimljive kadrove ekstremnih sportova, street i tattoo artista, barbera i brojnih glazbenih i sportskih evenata.

Urednik i režiser emisije je Neron ''Enero'' Goleš! Snimatelj, glazbenik, kreativac od glave do pete, sve je to Neron Goleš s kojim smo popričali o brojnim zanimljivim temama vezanima za urbanu kulturu!

b18e8e4c9d1a94ca552d74c0bb3fb19f.jpg?v=2Za početak, reci nam još nešto više o udruzi Zdanje!

- Udruga Zdanje osnovana je 2008. godine sa ciljem promicanja urbane kulture u gradu zadru. Od tad do danas organizirali smo preko 200 događanja od kojih izdvajamo Rise Up festival.

Za one koji ne znaju, što je Rise up projekt i tko su "glavni protagonisti"?

- Rise Up je festival urbane kulture i ekstremnih sportova koji se održavao u kontinuitetu sve do početka pandemije. Na festivalu su nastupili sva značajnija imena urbane scene iz čitave regije.

753abd12f2849783c6e41fabf5d79219.jpg?v=2

Kako je došlo do ideje snimanja malo duljeg formata i plasiranja na Youtube?

- S obzirom na epidemiološke mjere odlučili smo na neki način zadržati kontinuitet festivala te ga pretočili u televizijsku emisiju koju smo počeli emitirati na vlastitom youtube kanalu. Youtube/RiseUpTelevision

Kako je pao izbor baš na tri gosta? 

- Svaka epizoda je sačinjena od 3 gosta, jedan gost iz svijeta glazbe, jedan iz svijeta ekstremnog sporta te jedan iz street art kulture.

Što ti je najveći izazov, snimanje kadrova iz zraka, close ups, ili sama montaža?

- Najveći izazov su prije svega financijska sredstva za projekt poput ovog koji nije prepoznat niti od strane Grada Zadra niti od Zadarske Županije, štoviše odbijeni smo na obje strane kao i od strane Turističke zajednice.

Izazov su zapravo sve vrste kadrova kad je u pitanju snimanje ekstremnih sportova, posebice enduro bike zbog nepristupačnih terena. Radim zahtjevnu montažu, svaki kadar se snima sa dvije do tri kamere, dajem 100% od onoga sa čime raspolažem u tom trenutku, ništa se ne smije propustiti.

Pandemija je ubrzala razvoj i plasman video sadržaja. Koliko osobno pratiš nezavisnu produkciju u Hrvatskoj, imamo li potencijala?

- Danas se sve svelo na podcaste, vrlo jeftinu i neprofesionalnu produkciju, samo da bi se izbacilo, čast izuzecima, ima ih, ali jako malo. Koliko sam upoznat mislim da samo zagrebački reper Khan radi podcast pod nazivom Ril Tok Podcast, svakako ga preporučam da ga pogledate.

Još se sjećamo singla Pratim tvoj ritam, imaš li jos pjesama u ladici koje bi volio snimiti?

- Imam i nadam se da će uskoro ugledati svjetlo dana.

Je li istina da sadašnjom hiphop scenom drmaju Splićani i ekipa oko Grše, Kreše Bengalke i Vojka V? 

- Ne bi nikoga izdvajao, splitska scena je po meni jača nego ikad, ali i drugi gradovi osim Splita i Zagreba također imaju jako dobre izvođače.

Kakve planove ima udruga za 2022. godinu?

- U ovoj godini svakako se nadamo ponovno organizirati festival, ali naglašavam da uvelike ovisimo o Gradu Zadru i Turističkoj zajednici, potrebna nam je prije svega dobra lokacija za festival. Nadamo se da će prepoznati važnost jednog tradicionalnog urbanog festivala kojeg Zadar ima, a do tad nastavljamo snimati i emitirati emisiju na našem youtube kanalu.


 


Reci što misliš!