Ostalo / Intervjui

razgovor sa željkom vitlov

Blagdanska događanja u Zadru začinit će 200 mažoretkinja!

Blagdanska događanja u Zadru začinit će 200 mažoretkinja!

Blagdanska događanja u Zadru začinit će 200 mažoretkinja! Doznajemo to od Željke Vitlov, predsjednice udruge Zadarske mažoretkinje, koja djeluje od 2010. godine i uveličava brojne manifestacije i događanja svojim specifičnim nastupom.

- Pred nama je državna smotra mažoretkinja, i jako se tome veselimo! Iz 11 gradova stižu nam naše ''kolegice'' - mlade mažoretkinje, tako da će nastup njih oko dvjestotinjak biti prekrasna šarena razglednica iz našeg grada Zadra, u subotu, 11. prosinca na Trgu Petra Zoranića od 16 i30 sati, dođite nam!, kaže nam Željka Vitlov.

c4dffc01e8b3893ef198af9d3ee4663e.jpg?v=2Zanimalo nas je kakva je atmosfera u domaćim redovima. 

- Treninge održavamo u OŠ Šime Budinića, redovito imamo aktivnosti prema kategorijama u dječjem sastavu, kadetkinjama, juniorkama i seniorkama. Voditelji su licencirani treneri, a sam trening traje minimalno sat i pol do dva sata. Osim Zadra, imamo sekciju u Viru i na Ugljanu i Pašmanu.

Posljednji razgovor sa Željkom imala sam na Narodnom trgu kada su se mažoretkinje pridružile aktivnostima udruge Europa Donna.

- Mi smo uvijek otvoreni za suradnju, rado se odazivamo na kulturna, sportska i posebno humanitarna događanja. Za svoj rad dobile smo i vrijedno priznanje - grb gradonačelnika 2019. godine.

A izazovna epidemiološki zeznuta godina nije bila lagana ni za naše mažoretkinje.

- Tako je, i nas je pogodio lockdown. Ali iskreno rečeno, ne želimo se niti osvrtati na te dane, još smo jače i upornije nastavile gdje smo stale. Realizirale smo dosta planova i programa koje smo zamislili, jedino mi je jako žao što nismo uspjele odraditi nastup u Budvi i posjetiti Crnu goru. Ali optimistične smo i idemo dalje, kaže Željka.

Zanimljivo je spomenuti - najmlađa mažoretkinja ima samo 4 godine, a najstarija 27. Svaki uzrast ima svoju grupu, svoju energiju, a kako nam otkriva Željka, jednom mažoretkinja, uvijek mažoretkinja! 

- Tako sam ponosna kad vidim sve te nekad djevojčice, danas žene, majke, profesorice, poduzetnice, fine žene u koje su stasale...za nas je ovo više od plesa i rekreacije, i uvijek smo svjesne da u najboljem svjetlu trebamo predstaviti svoj grad i županiju, iskrena je Željka.

I djeca s posebnim potrebama pronašla su svoje mjesto na treninzima mažoret plesa, a Željka nam kaže kako je to posebno dobro u razvoju motorike i samopouzdanja, te integracije na kojoj i dalje nastoje raditi upravo prihvaćanjem i djece koja imaju poteškoće u razvoju. 

- Naš je kostim u bojama s grba našeg grada, imamo specijalne palice koje sadrže dva magneta, potom tu su posebne čizmice koje nam dolaze iz Italije, a kape se rade u specijaliziranoj radionici gdje se inače izrađuje oprema i za policiju i vojsku. Za državnu smotru smo se intenzivno pripremale i jedva čekamo subotu, a već dan kasnije, u nedjelju, 12. prosinca, nastupamo u sklopu Adventa na Višnjiku.

Livno, Ljubuški, Biograd, Trilj, Vodice, Zagreb, Karlovac, Daruvar, Posedarje, Vir, Ugljan i Pašman - sve te silne boje na kostimima mažoretkinja ove subote na Trgu Petra Zoranića osigurat će pravo šarenilo.

 


Reci što misliš!