Ostalo / Intervjui

#zadarskadica

Zadranin Josip Kotlar meštar je u death divingu: Što luđa akrobacija, to bolje!

Zadranin Josip Kotlar meštar je u death divingu: Što luđa akrobacija, to bolje!

Sva zadarska dica prije ili kasnije okušaju se u skoku ''na bauka''. Kada živite na moru, skakanje je sjajna zabava, a tek kada imate skakaonicu kao što je ona na bazenu Kolovare...jedno zadarsko dite odraslo je i svoju dječju ljubav sada ima priliku usavršenu pokazati na natjecanju u Norveškoj gdje će biti jedini Hrvat na tzv. death divingu!

Josipa Kotlara ulovila sam doslovce pet do dvanaest. Pripreme su iza njega i pakira kufere za Norvešku. Tamo će biti natjecatelj i predstavnik Hrvatske u death divingu.
0551a5830b2ed2fe0047dd4646dd1dd5.jpg?v=2 Kako si se susreo s death diving? Što je najvažnije u tome - klasificira li se kao sportska disciplina?

- S death divingom sam se susreo prije dvije godine, prijatelj iz Norveške, Kim, mi je pokazao tu disciplinu koja se tek počela razvijati, a meni kao osobi sklonoj ekstremnim stvarima se to svidjelo. Prijatelj je trenutni svjetski prvak.

Najvažnije u tome je pad na ''bauka'' odnosno na žabicu, a sad što će se sve u zraku izvoditi je do samog skakača, međutim, gleda se da je to što luđa akrobacija prije samog pada na žabicu.

Mislim da nije na putu da postane sport jer je preopasno, ali Red bull pomno gleda da bude glavni sponzor ove discipline.

Zadarska skakonica i bazen jedni su od rijetkih na svijetu u tom obliku i s tom tradicijom "desetke". Jesu li tu počele tvoje skakačke uspomene?

- U Zadru su počele moje akrobacije još dok sam bio dijete, no nikad ovakvog tipa, svakako mi je to pomoglo u lakšoj tranziciji u ovakav tip skoka. Trenutni prvak je također skakao sa te naše zadarske skakaone i kaže da takvu vrstu morskog tornja nije vidio nigdje u svijetu!

Kakav je tvoj svakodnevni režim (prehrana, treninzi), a kako se to promijenilo sada ususret natjecanju? Znaš li tko sve sudjeluje? 

- S obzirom da sam završio kineziološki fakultet, strogo se držim pravilne ujednačene i raznovrsne prehrane, pretežito zdravim namirnicama. Nisam ekstrem u tom pitanju, glavno da se zdravo jede i ne pretjeruje, a ostalo treningom ''dorađujem'' za izgled vlastitog tijela. Nije se ništa promijenilo!

Na natjecanju sudjeluje 20 skakača, pretežito iz sjevernih zemalja Europe, ja sam za sad jedini Hrvat koji se s ovim bavi.

d43651e577e7062bc8b7e79bd58b0e10.jpg?v=2Baviš se plesom, koji stil najviše voliš? I što bi rekao o plesu kada bi nekoga poželio "zaraziti" njime (smijeh)?

- Pa, ako bi nekome htio prenijeti ''zarazu plesom'', rekao bi samo da je život prepun potencijala koji se treba iskoristiti, ako je to umjetničko izražavanje kroz vlastiti pokret, onda sigurno preporučam ples, jer se pleše od davnina i u tome nikad nije bilo zla.

Koliko si često/rijetko u Zadru, koliko se grad promijenio za tebe osobno, postoje li još uvijek neka "tvoja mista" ili smo sve pretvorili u apartmane?

- U Zadru sam svakih nekoliko mjeseci, zbog posla i čestih putovanja nekad ne stignem doći doma. Što se tiče Zadra imam par lokacija koje volim posjećivati kad sam tu, a to su obavezno đir biciklom kroz Arbanase, volim otići na kavu u Dišpeta, i naravno Višnjik - moje najdraže mjesto za provoditi vrijeme odnosno treninge.

Imaš li u planu još koje sudjelovanje u realityu? Ili je to iskustvo skroz iza tebe? Vidiš li se u modelingu, a gdje bi se volio profesionalno naći za 10 godina, kada bi imao sve uvjete za ostvariti neki cilj?

- Trenutno sam prezenter na kvizu ''Dođi, pogodi, osvoji'' RTL televizije, ali nikad nije kraj priče za idući reality, no ovaj put ne bi htio show ljubavnog tipa već npr. Survivor, to i više paše mojem karakteru. Za 10 godina se vidim... na Dalekom istoku!
 


Reci što misliš!