Ostalo / Intervjui

zadarski pisci

Frane Herenda: Bez komentara i podrške Gorana Bujića, zasigurno moj put ne bi bio ovakav

Frane Herenda: Bez komentara i podrške Gorana Bujića, zasigurno moj put ne bi bio ovakav
Marko Dimić/PIXSELL

Frane Herenda, Zadranin koji je ispisao poseban roman o križarskoj opsadi našeg grada, objavio i slikovnicu, te romane Sedam i Soba 909, dobitnik je ovogodišnje nagrade Goran Bujić. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko književno društvo ogranak Zadar

Hrvatsko književno društvo, Zadarski Ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, dodjeljuje se i nagrada Donat za životno djelo i Donat za kulturno djelovanje i suradnju Udrugama. 

Književna nagrada Goran Bujić – književnici novinari, mlađi od 40 godina dodijenjena je Frani Herendi, izuzetnom hrvatskom afirmiranom autoru. Predvodnik je mlađe generacije autora RH, čiji je rad zapažen, i stručno vrednovan. Honorarno je pisao za više dnevnih novina i portala, bio je urednik srednjoškolskog i studentskog časopisa. Autor je više stručnih kolumni.

Objavio je: 2020. Sedam, roman (Profil Knjiga)., 2020. 1202. Križarska opsada Zadra, slikovnica, (ilustracije: Tomislav Košta) (Panacea)., 2018. Soba 909, roman (Profil Knjiga) 2018., Prirodna kozmetika, stručna knjiga, dva izdanja, prevedena na engleski i slovenski jezik (Panacea)., 2016. 1202., roman o križarskoj opsadi Zadra, (Profil Knjiga).

Po romanu HRT snima radio roman (Maja Gregl), Maxima film producira animirani film (redatelj Tomislav Gregl), a preveden je i na engleski jezik. Roman je izabran za temu orguljaškog Zadar Organ Festivala 2020.2004. Daleki vrhovi, zbirka pjesama (Medicinska škola Zadar)., 2003. Ponoćni tulum u školu, zbirka kratkih priča, jedan od autora, (Medicinska škola Zadar, uredio Mirko Jamnicki Dojmi).

Možeš li nam otkriti kada si se prvi put susreo s Goranom Bujićem? I svojih prvih novinarskih koraka.

- U trećem srednje, prije više od dvadeset godina, nakon uspjeha časopisa "5. dimenzija" na LIDRANO-u, gdje sam stjecao svoja prva iskustva u uređivanju i organizaciji, pozvali su me u Zadarski list kao honorarca. Počeo sam s jednostavnim tekstovima, da bih ubrzo skupio hrabrost i upitao Gorana Bujića mogu li pisati za njega, za kulturu. Dao mi je priliku i već to ljeto sam svakodnevno pokrivao događanja iz kulture i pisao za Bujićev "Donat".

Iako sam odustao od profesionalne novinarske karijere, nastavio sam uz studij farmacije ljeti pisati za Zadarski list, a ponekad i pokriti poneko događanje u Zagrebu.

S uredničkim izazovima nastavio sam se baviti u studentskom časopisu "pH".

Bez komentara i podrške Gorana Bujića, zasigurno moj put ne bi bio ovakav. Žao mi je da i moje romane nije popratio svojim kritikama.

Koliko stigneš pratiti zadarske medije, što bi volio da bude više u fokusu?

- S obzirom da se bavim aktivnostima koje nisu toliko zanimljive širem krugu, neobično bi i bilo očekivati da su medijima u fokusu teme koje mene zanimaju, konkretno književnost ili sportovi poput karatea.

Ali ono što uistinu nedostaje je prava kritika kako umjetnosti, tako i drugih tema, kao i istražiteljsko novinarstvo. Živimo u površnom svijetu, to se reflektira na sve, bitni su klikovi, jednostavne informacije, izazivanjem straha i jednostavnim podjelama najlakše je prodati oglasno mjesto.

Takva nam je politika, novinarstvo, oglašavanje, kako privatno preko društvenih mreža, tako i ono manjih ili većih firmi.

Karijera te vodila u nekim drugim pravcima, no pisanje je ostala strast! U kojoj je fazi tvoja romaneskna trilogija?

- Iako živim od prirodnih terapija, pisanje je svakodnevno prisutno, ono je moj bijeg, moja utjeha i moja vlastita terapija. Do kraja godine izlazi moja prva zbirka priča, a zadnji dio trilogije "Soba 909" bi trebao izaći do kraja iduće godine.

Možeš li nam otkriti kako napreduje projekt koji radiš s Mirjanom Mrkelom i Marinom Franićem?

- Do Božića iz tiska izlazi slikovnica "Optimist oko Zadra" s pjesmama Mirjane Mrkele koje djecu i odrasle vode najpoznatijim gradskim lokacijama. One su praćene prekrasnim ilustracijama Marina Franića, a dizajnerica Petra Kuzmić sve je zaokružila dojmljivim dizajnom. Zahvalan sam na toj suradnji, Mirjanu i Marina iznimno cijenim i drago mi je da se mogu okušati kao izdavač i za djela drugih zadarskih autora.

 


Reci što misliš!