Ostalo / Intervjui

šampion u body buildingu

Mario Božić: Sto posto prehrana, sto posto tjelovježba, sto postotan rezultat

Mario Božić: Sto posto prehrana, sto posto tjelovježba, sto postotan rezultat

Na natjecanju Hrvatske u bodybuildingu u Puli zapažen rezultat ostvario je zadarski trener Mario Božić. Tim povodom porazgovarali smo s njim o brojnim temama, od motivacije, prehrane, preko specifičnosti priprema za bodybuilding natjecanje, vježbanja, suplemenata, stereotipa u svijetu fitnessa...

A u taj se svijet zaljubio naš Mario prije nekih desetak godina, iako kaže kako je od malih nogu bio u sportu, okušavajući se i u borilačkim sportovima. 

Posao ga je prije sedam godina doveo iz metropole u Zadar, gdje danas živi, u braku s Ivanom i radi kao trener u fitness centru Omnia. Zaokret u njegovom životu dogodio se kada je prošao kroz određenu poslovnu krizu i posvetio se svojoj strasti - fitnessu, u kojem je nastavio graditi karijeru. A sada je pronašao još jednu strast. 

- Posljednje dvije godine intenzivno se pripremam za svoje prvo natjecanje u bodybuildingu. Volio bi da se kod nas još više popularizira i vjerujem da za to postoji potencijal. 

Pitali smo ga vježba li danas drugačije nego u početku i kako izgledaju pripreme.

- Vježbanjem oslobađamo tzv. hormon sreće, ali kod mene to nije više na prvom mjestu, sada treniram kako  bih došao do određenog zadanog cilja. Treniram u teretani jer mi nisu dovoljne samo vježbe s vlastitom težinom. Mjeseci su to rada i prilagođavanja, posvećenosti i specifičnosti u prehrani. Ali kada to voliš, jednostavno nije teško. Čak i kada jest, vratiš se na pravi put kada imaš dobru podršku kakvu imam od svoje supruge i mentora. 

Mario Božić na Državnom prvenstvu u body buildingu ponio je titulu apsolutnog pobjednika Mario Božić na Državnom prvenstvu u body buildingu ponio je titulu apsolutnog pobjednika

Pulskom Body building klubu "Mornar" pripala je čast da organizira ovogodišnje državno prvenstvo Hrvatske u bodybuildingu koje je održano ovog vikenda u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Mario je bio prvi i osvojio medalju u kategoriji Men classic bodybuilding!

Mnogi vjeruju da su bodybuilding natjecatelji cijele godine upravo onakvi kako izgledaju na bini.

- Naravno, disciplina je ključna! Ovo je nešto što živiš 0-24, 365 dana u godini, malo je vremena i prostora za veća opuštanja. Još kada se u pripremama dogode neke stresne situacije, mi smo se recimo morali preseliti i to mi je dosta oduzelo energije baš pred samo natjecanje.

Natjecatelj u bodybuildingu sve ''naštima'' kako bi onih deset minuta dok pozira na bini bio TOP. Mi to kažemo ''peak'' forme, što ponekad može izgledati rigorozno. Jako sam zadovoljan rezultatom ako uzmem u obzir da sam tek počeo s natjecanjima, a medalja je tu. No, ispred mene je još mnogo detalja i izazova, kaže Mario.

Od klinca koji je volio Ramba i Conana do vrhunske forme - Mario nam kaže da kod svojeg pogleda na bodybuilding ima fokus na simetriji i skladu, a ne ekstremu.

Voli usporediti bodybuilding s kiparstvom, referirajući se na antičke skulpture.

Za sve nas koji ipak nemamo ambicija baviti se natjecateljskim bodybuildingom, ali želimo biti zdravi, poletni i na kraju krajeva - živjeti punim plućima, Mario savjetuje najmanje tri puta na tjedan treninga i što je još važnije, edukaciju.

Je li važnije dobro i zdravo jesti ili dobro se uznojiti i izvesti 50 čučnjeva? Mario je uvjeren da ne postoje čarobne formule.

- Sto posto prehrana, sto posto tjelovježba, sto postotan rezultat!, zaključuje Mario.

Što kada se upustimo u beskonačni ciklus dijeta i vježbanja i nikako da vidimo rezultate kojima težimo, i pokolebamo se, pa padnemo u letargiju?

- Mi ljudi smo najsavršenija forma virusa, adaptiramo se baš na sve, na sve se možemo prilagoditi i stoga smatram kako je jako važno naučiti kako manipulirati organizmom da dođemo do vrhunske ravnoteže i zdravlja. Kada govorimo o prehrani, mislim da sva tri makronutrijenta koje unosimo - proteine, masti i ugljikohidrate - ne vrijedi zanemariti. Niti potpuno izbaciti. A sve se može prilagoditi vašem planu i ciljevima. Naučite jedan zaokret. Pizza može biti pripremljena na takav način da bude nutricionistički savršeno balansiran obrok. 

Odavno je navikao na pripremu obroka, i kaže kako je i to dio procesa. Danas kada doslovce živimo na društvenim mrežama smatra da je bitno doći do provjerenih i kvalitetnih informacija, a planira ih i sam ponuditi na svojem Instagram profilu. 

Hrvatski olimpijski odbor priznao je bodybuilding kao kategoriju sporta, pa se Mario planira kategorizirati kao sportaš. IFBB je federacija u kojoj se natječe, ujedno je najveća i najpoznatija bodybuilding federacija na svijetu.

- Na natjecanju je važno da pokažete kvalitetu mišića: gustoću, separaciju i definiciju. Pokušati ću iskoristiti off season za rad na mišićnim skupinama koje zaostaju. Ukoliko mi privatne obaveze to dopuste, pokušati ću se pripremiti za novo prvenstvo u classic kategoriji. To je verzija bodybuildinga za one koji ne žele razvijati mišiće do "ekstremnog" punog potencijala, već više vole lakšu "klasičnu" građu tijela.

U teretani upoznaje mnoge klijente koji imaju određene zdravstvene probleme i kojima pomaže da savladaju vježbe na najbolji mogući i pravilan način, jer nema puno sreće ako samo trčite 30 minuta na traci i dignete par bućica bez fokusa, eto, tek tako da ste malo ''osjetili ruke''.

U fitness svijetu Mariov je stav jasan. 

On vjeruje kako se samo učenjem i realizacijom malih koraka do većeg cilja može postići rezultate - pa čak i ''prevariti genetiku''.

 

 

 


Reci što misliš!