Ostalo / Intervjui

Gradska knjižnica Zadar

Doroteja Kamber Kontić: Pripreme za odvajanje, ali i nabavu nove knjižnične građe su u tijeku

Doroteja Kamber Kontić: Pripreme za odvajanje, ali i nabavu nove knjižnične građe su u tijeku
eZadar

Brojni su novi izazovi pred našom Gradskom knjižnicom. Otvara Odjel za mlade u budućem Centru za nezavisnu kulturu i mlade, a na poluotoku se otvara ogranak nazvan "Grad"!

4500 m2 suvremenog novouređenog prostora za mlade

Podsjećamo, projektom se rekonstruira dvoetažni prostor bivše vojarne površine 4.500 m2 koji se nalazi pored postojeće gradske knjižnice. Novouređeni prostori prilagođeni su potrebama udruga mladih, nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora knjižnice kao i javnih prostora centra za mlade. Tako se uređenjem dobivaju višefunkcionalni prostori za mlade, prostori za radionice, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, te ostale društveno kulturne aktivnosti nezavisnog sektora i korisnika Gradske knjižnice.

U kojoj je fazi Gradska knjižnica s definiranjem budućeg fonda za Centar, jedno je od pitanja koje smo postavili ravnateljici Doroteji Kamber Kontić.

Postoje li neki rokovi odnosno vremenski period kada se očekuju završni radovi i opremanje prostorija? 

Podsjetimo, prema projektu, Knjižnicu će pripasti oko 1000 kvadrata novog prostora, što će joj uvelike olakšati poslovanje, povećati kvalitetu postojećih usluga, ali i omogućiti uvođenje novih.

- Pripreme za odvajanje, ali i nabavu nove knjižnične građe su u tijeku. U sadašnjem prostoru nastojimo raditi na programskoj pripremi i provoditi programe koje to možemo s obzirom na okolnosti (ograničen broj posjetitelja i sudionika programskih aktivnosti koje nastojimo provoditi na otvorenom dok se to može). U prvom dijelu ove godine intenzivno smo surađivali na izradi idejnog rješenja prostora u kojem ćemo smjestiti građu, ali i ponuditi programe, kazala nam je ravnateljica.

Koliko bi djelatnika moglo biti na raspolaganju korisnicima Centra, razmišlja li se o pojačanju kadra? O rasporedu djelatnika i broju se razmišlja i planira, napominje ravnateljica.

- Knjižnica bi, ako sve bude po planu, trebala naći svoje mjesto i na Poluotoku unutar prostora obnovljene Providurove palače te se ponovno vratiti u staru jezgru grada Zadra i biti na raspolaganju korisnicima.

Čeka se namještaj za ogranak ''Grad'', a dio tehničke opreme se također nabavlja. Tamo će se smjestiti Zavičajna zbirka, veći broj novina i časopisa, najnoviji naslovi beletristike i dio literature za djecu.

842165a2dd4f3f6cbb324fb22d1f6317.jpg?v=2(Ulaz u Odjel za odrasle Gradske knjižnice Zadar u Kneževoj palači. FOTO: Zvonko Kucelin, 1989.)

Ravnateljica ističe kako je u Godini čitanja GKZD provela brojne aktivnosti.

- Još 2019. godine pokrenuli smo program "Mozak treba vježbati, najbolje čitanjem''. Surađujemo s brojnim skupinama, djecom, mladima, uključujemo različite sudionike koji mogu doprinijeti razvoju navike čitanja. Naša glavna odrednica u ovim pandemijskim vremenima je biti brz, prilagoditi se sada i odmah. I u ovim posebno teškim vremenima zahvalni smo korisnicima koji su ostali s nama, dapače, sve analize su nam pokazale da smo uspjeli zadržati razinu usluge, dostupnost građe. Broj korisnika nije pao. Pokazatelj je to koliko smo jedni drugima važni!


Reci što misliš!