Ostalo / Intervjui

drama +

Vinko Radovčić: Presretni smo što se naš rad prati i uvažava, rasti ćemo i dalje

Vinko Radovčić: Presretni smo što se naš rad prati i uvažava, rasti ćemo i dalje
Ž. Karavida

Drama Plus nominirana je za Nagradu Grada Zadra, a tim povodom razgovarali smo s voditeljem udruge i redateljem Vinkom Radovčićem.

Prvi je to put da je Drama plus nominirana i dobila je podršku glasova vijeća za dodjelu priznanja Grada Zadra - jednoglasno.

Rekla bih - napokon nagrada lokalne sredine, s obzirom da je Drama plus već dobivala priznanja u Zagrebu (nominacija Nagrade hrvatskog glumišta), Vukovaru, Bjelovaru... i zato mi je bilo posebno drago popiti kavu s Vinkom i provjeriti tko je uopće predložio Dramu plus za Nagradu Grada Zadra i na kojim projektima sada rade, te kako doživljava rad s mladim glumcima pet godina u kontinuitetu!

- Ne mogu reći da prije ovoga nismo bili primijećeni i podržani od strane Grada Zadra. Posebno mislim da smo dobili značajniju podršku od Grada kada je Odjel za kulturu i sport Grada Zadra preuzela pročelnica Dina Bušić. Veseli nas ova nominacija za Nagradu koja je stigla od Zadarskog plesnog ansambla i Plesne udruge Gesta. Naš rad se prati i uvažava. Brojna publika našeg grada na predstavama Drame plus nama je najveća nagrada. Publika uvijek vidi i osjeća samo premijeru. Ali njoj prethode dani, sati, minute posvećenosti i rada...

Prema tvojem iskustvu, koliko je vremena otprilike potrebno za napraviti jednu baš dobru predstavu?

- U Drami plus je uvijek radno i volimo kada se radi punom parom. Kod nas je uvijek izražena radna atmosfera. Kada se radi s profesionalnim glumcima, za postavljanje predstave na scenu imamo na raspolaganju maksimum mjesec do dva mjeseca rada, u najboljim uvjetima. Ipak, kada se radi s ljudima kojima je to hobi, razonoda i možda budući poziv (osnovnoškolcima, srednoškolcima, studentima) u samo tri puta tjedno u trajanju od sat i pol, uz nove članove koje treba voditi kroz same osnove glume, plus ritam ove pandemije, to je onda znatno dulje.

Samo ću reći da imamo tri predstave na čekanju. „Ružno pače“ nakon „premijere“ na Musapstanu čeka svoju prvu izvedbu u zatvorenom prostoru. Predstave "Mikrofikcije" i "Zvjezdano dijete" čekaju premijeru, a da ne govorim da smo nekoliko puta morali odgoditi već zakazane predstave zbog pandemije COVID-19.

Sljedeći termini naših predstava su 26. i 27. studenog, odmah nakon Dana grada Zadra, a povodom naših proteklih pet godina kontinuiranog djelovanja publiku ćemo ''počastiti'' u Kazalištu lutaka Zadar. Barem se tome nadamo! Danas je uistinu suludo bilo što planirati...

U prosincu očekujemo i hrvatsku praizvedbu predstave „Tko je ubio mog oca“ Édouarda Louisa koju radim s mladim glumcem Denijem Sankovićem.

Pet godina djelovanja Drame plus! U našem zadnjem razgovoru govorili smo o prostoru, što se događa po tom pitanju?

- Mi i dalje čekamo Centar za mlade... Prvi stojimo u redu ispred one ograde u Radićevoj ulici. Svoj prostor za probe imamo, ali u njega, nažalost, ne možemo primiti i publiku! Uglavnom, mi i dalje "čekamo našeg Godota". Sad će, svaki čas...

Drama plus iznjedrila je i brojne mlade glumce koji su nastavili uspješne projekte izvan granica Zadra i Hrvatske. Pet godina - 16 premijera. Treba to nekako ukoričiti. Vinko kaže da upravo to i planira.

- Izradili bismo monografiju, čisto radi arhiviranja ovih prvih pet godina. Puno je tu predstava i ljudi koji su prošli kroz Dramu plus. Nadamo se daljnjoj podršci Školske knjige koja je prepoznala našu "Lektiru na sceni" pa se nadamo da će prepoznati i monografiju te da će nam pripomoći u vidu pripreme i tiska. Nemojmo zaboraviti da smo jedni od rijetkih nezavisnih kazališta u Hrvatskoj čiji cilj je za dvije premijere godišnje angažirati profesionalne glumce, za koje transparentno vodimo i audicije na koje se prijavljuju brojni mladi glumci iz Hrvatske i regije.

U prvih pet godina Drama plus je neka djela po prvi put u Hrvatskoj uopće postavila na scenu poput "Kabanice", sabranih djela Miroslava Krleže te ostalih značajnijih djela hrvatske i svjetske književnosti. Bio je to zaista opsežan rad. Tako nam je 2019. godina baš bila značajna u sklopu tog kazališnog programa. Premijerno smo odigrali "Kabanicu", "Krležijanu" i "Životinjsku farmu", "Djevojčicu sa šibicama" ... 2020. je bila teška godina, ali smo uspjeli premijerno izvesti "Instrukciju", "Zločin i kaznu", "Godota" ...

Zbog pandemije COVID-19 smo, nažalost, izgubili kontinuitet repriznih izvođenja naših predstava i nažalost više nismo u mogućnosti zajedno odlaziti i gledati predstave u zagrebačkim kazalištima. Primjerice, danas ne mogu iznajmiti autobus i otići u Zagreb s četrdeset djece.

Prije korone, sjećam se, znalo nam je biti po 650 djece i mladih na našim premijerama i izvedbama u kazalištu.

Nismo u mogućnosti niti aktivirati profesore da dovedu djecu u kazalište, pa da nam nakon predstave "kukaju" kako predstave Drame plus zbog suvremenih obrada lektirnih naslova zbunjuju djecu!

To je divno, jer na taj način zapravo svi izlazimo iz svojih zona komfora.

Izvedbena umjetnost amaterske i nezavisne kulturne scene pati u pandemiji, ističe Vinko.

- Ponekad mi se učini da smo u potpunosti u blokadi zbog ove pandemije. Ova nagrada nam je na neki način posebno ohrabrujuća u ovim trenucima, u vremenima kada je svaki održani projekt zapravo - dvostruki uspjeh.


Reci što misliš!