Ostalo / Intervjui

gradske priče

Klapa Kapric: Grb Grada Zadra još je jedno vrijedno i važno priznanje za naš rad

Klapa Kapric: Grb Grada Zadra još je jedno vrijedno i važno priznanje za naš rad

Di si bia 2021.? Klapa Kapric definitivno se penjala, korak po korak, a za svoje je brojne uspjehe ova ženska klapa dobitnica je Grba grada Zadra, koji će im biti uručen 24. studenog.

Tim povodom čuli smo se sa Stjepanom Sikirić, koja nam je prenijela svoje dojmove. Ona je voditeljica i prvi sporan, a tu su još Marija Kutija, Ana Zubčić, Tea Šegić i Martina Galošić, Ana Tičić, Jelena Zore.

Spomenimo samo neke od važnih nastupa i nagrada: 

- Ovo ljeto smo imali nekoliko smotra, doduše, manji broj nego inače, jer su se morale poštivati epidemiološke mjere. Nastupale smo na festivalima. Prvi i nama jako važan bio je Omiški festival. Održana je polufinalna i finalna večer. Na polufinalu smo bile prvoplasirane, s najvišim brojem bodova. Tako smo pjevale u finalu, uz live prijenos na HRT-u. Nakon finala završile smo kao drugoplasirane, tako da smo osvojile Srebrni štit, ali svakako bi spomenula i 2013. godinu kada smo u Omišu dobile Srebrni leut - nagradu publike. Pjevale smo od Ljube Stipišića Delmate Mi ne domo ćaću, na stihove Stjepana Pulišelića, te obradu napjeva Ružice rumena, koju potpisuje naš zadarski glazbenik, Vjekoslav Šuljić.

Stjepana nam kaže kako je svaki nastup bio specifičan i emotivan, posebno u pandemijskim vremenima.

U Kaštelima su nastupile s pjesmom Odjednom ti od Massima i Meritas, jer su se na festivalu pjevale obrade popularnih skladbi.

- Bilo nam je zanimljivo čuti brojne obrade, a i nikad nismo bile na tom festivalu. Potom smo u Opatiji bile na Maškaranom maratonu, gdje smo nastupile kao naši istaknuti predstavnici na Eurosongu. Parodija! Postale smo Maja Blagdan, Tajči, Danijela Martinović, Goran Karan, Doris Dragović... Jako nam je žao da nemamo tu snimku! Osvojile smo 2. nagradu žirija i 3. nagradu publike.

No, to nije bilo sve. Klapski put odveo je naše djevojke i izvan granica Hrvatske. Na međunarodnom festivalu Polifonico u Toskani boravile su četiri dana, te su nastupile dvije večeri za redom.

5e9aa28420d66d12626e5e24345bc1f6.jpg?v=2Što za njih znači ovo priznanje?

Dojmovi su sjajni, ističe Stjepana - na temelju nastupa van županije, kao predstavnice i promotorice našeg kulturnog nasljeđa, Kapric djevojke prepoznate su od strane Grada Zadra koji im je dodijelio Grb.

- Nominirao nas je zbor Petar Zoranić, festival klapa iz Omiša i festival iz Skardina. To nam je bilo jako lijepo, sjajna je to podrška i nadamo se da ćemo uskoro ostvariti neke planove, prije svega - obnoviti naše odore. Javljamo se na razne natječaje jer svakoj klapi treba financijska podrška, mi se uglavnom financiramo same, pa ostanemo na toj nekoj pozitivnoj nuli... Ovim priznanjem imamo sada i jednu veliku preporuku, zaključuje Stjepana.

 


Reci što misliš!