Ostalo / Intervjui

zanimljive ideje

Jurica Bosna: Škver u Jazinama potencijalna je turistička ponuda grada Zadra

Jurica Bosna: Škver u Jazinama potencijalna je turistička ponuda grada Zadra
Iva Pejković

Turisti ni ne znaju da u gradu Zadru postoji jedan takav mali škver u kojem bi mogli iz prve ruke vidjeti kako se brodovi popravljaju te na taj način bolje doživjeti taj dio naše bogate nematerijalne kulturne baštine!

U subotu će rad na temu “Škver u Jazinama kao potencijalna turistička ponuda grada Zadra” izložiti doc.dr.sc. Jurica Bosna, s obzirom da će prvi koautor, izv.prof.dr.sc. Josip Miletić, koji je ujedno i idejni začetnik pisanja ovog rada biti spriječen.

Ususret konferenciji G:Rad na Novom kampusu, doznali smo nešto više o ovoj zanimljivoj temi.

- Miletić u uvali Jazine ima mali drveni brod koji popravlja u našem škveru pa je od tuda i potekla sama ideja koju sam rado prihvatio te će biti uobličena u znanstveni rad, kazao nam je Bosna.

Rad je još uvijek u postupku izrade, ali će se prezentacijom iznijeti zanimljivi rezultati provedenog terenskog istraživanja.

- Na anketni upitnik odgovorilo nam je ukupno 450 turista od kojih smo htjeli doznati znaju li što je to škver, što se to sve u škveru radi te bi li primjerice htjeli sudjelovati u samim radovima održavanja brodica. Također, pitali smo ih koji dodatni sadržaj bi pri tom još htjeli da bude u sklopu škvera. Dobili smo zanimljive rezultate i preporuke za bolju valorizaciju samog škvera od samih turista što je iznimno važno.

Prvenstveno, turisti ne znaju da u gradu Zadru postoji jedan takav mali škver u kojem bi mogli iz prve ruke vidjeti kako se brodovi popravljaju te na taj način bolje doživjeti taj dio naše bogate nematerijalne kulturne baštine. Iz tog razloga im se morala najprije objasniti naša lokalna tradicija popravljanja brodova, koje su to sve aktivnosti koje se izvode u škveru te gdje se on naposljetku i nalazi. Nakon što bi ispunili anketu, mnogi bi se odmah i uputili prema istom!

Naš mali škver nije turistički valoriziran dok u sebi skriva veliki potencijal, ističe Bosna:

- Promocijom škvera i osmišljavanjem aktivnosti možemo produžiti turističku sezonu jer se brodovi izvlače uglavnom tijekom proljeća i u jesen. Time za vrijeme pred i pos sezone turisti imaju dodatan turistički sadržaj. Provedeno istraživanje ukazuje na to da su turisti prilično zainteresirani za obilazak i razgledavanje škvera, žele doživjeti destinaciju, našu tradiciju i kulturu, žele vidjeti vještine popravljanja brodova u kojima bi čak rado i sami sudjelovali.

Modernizacijom škvera izgubio se tradicionalni doživljaj jer nemamo više istezališta brodica te time škver biva manje atraktivan za turiste, što ne znači da sadašnji škver treba zapustiti u turističkom smislu već treba poraditi da se postojeći prostor u što većoj mjeri turistički valorizira jer zanimanje za škver dolazi od samih turista. Posjetom škveru turisti mogu osjetiti ambijent Grada Zadra na jedan specifičan i autentičan način.

Bosna ujedno poziva sve da se pridruže konferenciji koja će se održati uživo na Sveučilištu u Zadru te poslušaju predavanje na temu škvera i njegove turističke valorizacije, u subotu 23.10., s početkom u 12:00 sati (učionica 125, Novi Kampus Sveučilišta u Zadru).


Reci što misliš!