Ostalo / Intervjui

helena novak penga ususret promociji

Društvene, političke, gospodarske i kulturne osobitosti Silbe na dlanu

Društvene, političke, gospodarske i kulturne osobitosti Silbe na dlanu

Jeste li znali da tlocrt otoka Silba podsjeća na grafički prikaz broja osam - beskonačnosti, a prvi zapis o Silbi nalazi se u djelu bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta iz 10. stoljeća?

Naš otok Silba uistinu je čudesan i inspirativan.

A napokon je dobio i vrijednu bibliografiju, zahvaljujući entuzijastičnim autorima Ivanu Boškoviću i Heleni Novak Penga, koji su krajem 2020. godine uz svakodnevne obveze krenuli u izazovan posao.

Iz te ljubavi i posvećenosti rodila se knjiga "Bibliografija radova o otoku Silbi", čiju naslovnicu krasi prepoznatljiva Toreta, autorski crtež izv. prof. dr. sc. Katje Marasović. 

c699593e98649108d76753291f896929.jpg?v=2Helena Novak Penga rođena je u Našicama. Muzikolog i viši knjižničar, autorica je niza stručnih radova i priloga u zbornicima i glasilima, od 2008. djelatnica Gradske knjižnice Zadar, udajom je vezana uz Silbu, a Ivan Bošković rođen je u Splitu, diplomirao je muzikologiju i glazbenu kulturu, bavi se istraživanjem kulturne povijesti Splita, Dubrovnika i Silbe, s kojom je povezan obiteljskim podrijetlom. 

- Ponosni smo što u rukama imamo ovu knjigu. Ako govorimo o bibliografijama objavljenima kao knjige (a ne članci), ovo je prva bibliografija jednog dalmatinskog otoka koja je objavljena u zadnjih pedeset godina te ujedno i prva bibliografija jednog otoka zadarskog otočja uopće, kazala nam je Helena Novak Penga ususret promociji koja će se održati u utorak, 19. listopada u 18 h u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

- Sve je započelo kada sam izrađivala bibliografiju radova o zadarskim otocima, objavljenih u Zadarskoj reviji i Zadarskoj smotri od 1952. do 2020. g. Zamijetila sam da je Silba u toj važnoj kulturnoj građi prisutna u svega deset jedinica. Čula sam da je Ivan godinama prikupljao građu o Silbi, te smo se s lakoćom dogovorili za načine zajedničkog rada. Oboje smo imali tu jednu intrinzičnu motivaciju, bili smo spremni uložiti svoja znanja i vrijeme za knjigu. 

Ono što je zanimljivo svakako je tradicionalna bibliografska metoda ''de visu'', što znači da se radilo o temeljitoj provjeri svake bibliografske jedinice odnosno njenih bilješki i popisa literature, te su nam se nove jedinice jednostavno počele same otvarati, kaže Novak Penga i dodaje kako se to pomalo ''kosi'' sa sveopćom sklonosti guglanju, te su se i oni sami kao autori kroz proces rada učili minucioznosti i strpljenju. 

- Naša knjiga sistematizira različite vrste tekstualnih izvora, namijenjena je znanstvenicima ali i širem krugu korisnika, zapravo svima koji se žele upoznati s radovima na temu Silbe. Bibliografski niz čine 544 jedinice, koje obuhvaćaju knjige i odabrana poglavlja iz knjiga, znanstvene i stručne članke, odabir iz dnevnog i drugog tiska, osvrte i prikaze knjiga, diplomske i druge ocjenske radove.

[FOTO]: Michael Ellenbogen, Eugen Motušić i prof. Sambunjak​ s autorima

Bibliografija se sastoji od dva teksta (o metodologiji i načelima izrade te općeniti tekst o prirodno-geografskim značajkama, povijesti i gospodarstvu Silbe i dr.), bibliografskog niza i četiri kazala. Predstavlja vrijednu građu o malom otoku našeg arhipelaga za svako daljnje istraživanje, pojašnjava Novak Penga. Društvene, političke, gospodarske i kulturne osobitosti Silbe - na dlanu!

Recenzenti ovog malog bisera bibliografije su doc. dr. sc. Jadranka Brkić-Vejmelka, izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić te izv. prof. dr. sc. Ivica Vigato. 

Podmirivanju troškova pripreme i objavljivanju pomogli su: Michael Ellenbogen, Redovnička družba Klanjateljica Krvi Kristove, Župni ured Porođenja Blažene Djevice Marije u Silbi, te silbenski ugostitelji: food & drink Katrida, gostionica Silba, konoba Alavija, konoba Žalić i Pansion Jurić te tvrtke: Miatrade d.o.o. i Šangulin Tours d.o.o. 
Bibliografija je zasad imala dva predstavljanja - na Silbi, te na splitskoj manifestaciji „Knjiga Mediterana“.

Predstavljanje u Zadru organiziraju Državni arhiv u Zadru i Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.


Reci što misliš!