kreni zdravo!
Zadarska nutricionistica Nita Šarić: Uspostavljanje pozitivnog odnosa s hranom ključno je za kvalitetan život
U Tjednu smo cjeloživotnog učenja, stoga smo iskoristili priliku i ususret predavanju mlade zadarske nutricionistice doznali mnoge važne detalje o zdravoj prehrani, načinu života, fast foodu, dijetama, maslinovom ulju, vinu... Upoznajte Nitu Šarić!
Nita je inače mlada djelatnica u PPVS Stanka Ožanića, gdje radi kao nastavnica prehrambene skupine predmeta.
Možeš li nam približiti svoju djelatnost, te na koje si područje najvise fokusirana? Koji plan prehrane osobno preferiraš, sto misliš o tzv.intuitivnoj prehrani?
- Nutricionizam je znanost o prehrani i djelovanju prehrane na ljudski organizam. Riječ je o znanosti koja je u posljednje vrijeme sve popularnija, osobito zbog toga što brojna istraživanja potvrđuju veliki utjecaj prehrane na zdravlje čovjeka. Sukladno tome, nutricionisti predstavljaju važnu kariku u educiranju opće populacije o pravilnoj prehrani i najnovijim istraživanjima iz područja nutricionizma, a sve kako bi pomogli u očuvanju zdravlja, poboljšanju određenog zdravstvenog stanja i prevenciji razvitka bolesti.
S obzirom da nutricionizam pokriva široko područje ja sam najviše fokusirana na pomoć osobama u mršavljenju i uspostavljanju dobrog odnosa s hranom. Vrlo često me za pomoć pitaju osobe koje su već isprobale mnoge dijete, ali se na kraju uvijek vraćaju na staro jer su dijete, u biti, neodržive. Ono što ja pomažem svojim klijentima jest da steknu naviku da se pravilno hrane, a pravilna prehrana uključuje sve namirnice, tj. takva prehrana je raznolika, uravnotežena i umjerena!
No, vrlo često to ljude zbuni jer su svakodnevno izloženi brojnim informacijama o tome što se smije jesti. a što ne i to im stvori zbrku u glavi. Iz tog razloga je vrlo važno slušati što kažu stručnjaci!
Također, nerijetko je u prehrani zanemarena emocionalna komponenta, koju ja volim posebno naglasiti, i zbog toga sve više u svom radu idem prema intuitivnoj prehrani te se planiram dalje educirati u tom smjeru.
Smatram da je uspostavljanje dobrog/pozitivnog odnosa s hranom ključno i neophodno za kvalitetan život. Strah od određenih namirnica, najčešće zbog brojnih dezinformacija i dijeta, predstavlja snažnu kočnicu i takve osobe su često nezadovoljne i brzo odustaju kad je riječ o prehrani. Međutim, treba slušati vlastito tijelo i uživati u hrani!
Što si pripremila za radionicu i predavanje u Finisu?
- Za radionicu u Finisu pripremila sam predavanje o važnosti pravilne prehrane. U današnje vrijeme ljudi često gube fokus s pravilne prehrane te im ubrzani način života, vrlo često, stvara izazov kad je u pitanju prehrana. Zbog toga će u predavanju naglasak biti na osnovnim postulatima pravilne prehrane, kao što su već spomenuti - raznolikost, uravnoteženost i umjerenost. Zatim ću slikovito prikazati kako bi prehrana trebala izgledati, prema modelu tanjura pravilne prehrane. Također, bit će riječ o prehrani koja predstavlja zlatni standard (nju ćemo otkriti na predavanju i spomenut ću koji su još sve faktori i navike, uz prehranu, važni za poboljšanje kvalitete života. Sve to ću učiniti još malo zabavnijim "razbijanjem" najčešćih mitova o prehrani.
Kakav je tvoj stav prema pojmu "cjeloživotno učenje"?
- U meni sam pojam "cjeloživotno učenje" budi pozitivne osjećaje jer smatram da čovjek uči svaki dan dok je živ, te vjerujem da bez toga život ne bi bio zanimljiv. Osobno se nastojim konstantno educirati, bilo formalno ili neformalno. Zbog toga svakodnevno rastem na osobnoj i profesionalnoj razini. Stoga smatram da je cjeloživotno učenje neophodno za daljnji napredak, a to nam, posebno u doba korone, olakšava i internet gdje su nam sada dostupne brojne edukacije, tečajevi, webinari i slično. Nadam se da će se uskoro sve vratiti u normalu pa da ćemo imati češće edukacije i uživo.
Kako si se odlućila bas za nutricionizam, imaš li situacije kada te prijatelji traže savjete, recepte i sl.?
- Tijekom osnovne i srednje škole uvijek sam više naginjala prirodoslovnim predmetima. Voljela sam posebno biologiju i kemiju, a s vremenom sam zavoljela i psihologiju. Možemo reći da je nutricionizam baš divan spoj svega toga. Kada sam na stranicama fakulteta pogledala sve predmete, znala sam da je to to! Stavila sam nutricionizam na prvo mjesto prilikom izbora fakulteta i bila sam jako sretna kada sam ga upisala. Uz sve to se razvila i ljubav prema kulinarstvu, tako da sam sve povezala u jednu skladnu cjelinu.
Da, jako često me prijatelji i poznanici pitaju za savjet, recepte ili da im napišem plan prehrane. Ponekad me, kad kažem da sam nutricionistica, osobe koje prvi put vidim pitaju za svakakve savjete. Međutim, teško je nekad dati neki konkretni savjet ako ne znaš sve informacije, a za to je potrebno obaviti detaljan razgovor koji traje po sat vremena ili duže. Treba postaviti puno pitanja - o prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti i slično. Također, voljela bih naglasiti da nije ni tako jednostavno napisati plan prehrane, posebno ako osoba ima određene bolesti.
Jesmo li preizloženi hrani, posebno nezdravoj? Trebamo li ponekad osjetiti glad?
- U današnje vrijeme nam je na svakom koraku trgovinu koja je prepuna brojnim namirnicama. Koliko god zbog toga možemo biti sretni, tako nam to nekad i ne ide u korist. Ne idem na u korist kada se prejedamo ili kada nam prehrana nije kvalitetna, odnosno ne težimo balansu. Zapravo, ne možemo niti dijeliti hranu na "zdravu" ili "nezdravu". Svaka namirnica koja se nalazi u trgovini je zdravstveno ispravna, samo je pitanje učestalosti konzumiranja i količine koju osoba pojede. Zato je, ponovno naglašavam, važna edukacija o prehrani! Potrebno je naučiti populaciju što se zbilja smatram pravilnom prehranom i kako kvalitetno birati namirnice!
Jednako tako, potrebno je slušati vlastito tijelo i prepoznati kada smo zbilja fizički gladni, a kada prevladava emocionalna glad. Kada je u pitanju emocionalna glad potrebno je osvijestiti zašto se ona javlja - ponekad je riječ o dosadi, a nekad smo pod velikim stresom.
[VIDEO RECEPT] Pomfrit od batata iz pećnice
Koje mediteranske namirnice vrijedi uvrstiti u prehranu?
- Mediteranska prehrana je posebno prepoznatljiva po
konzumiranju maslinovog ulja, ribe, bogatom unosu povrća i voća
te crnog vina. Rekla bih da se na našem području uglavnom koristi
maslinovo ulje kao jedno od glavnih izvora ulja, što je izvrsno.
Što se tiče ribe, ona bi se trebala konzumirati barem 2 puta
tjedno, s tim da barem jednom od ta dva puta bude plava riba s
obzirom da je ona bolji izvor omega-3 masnih kiselina od bijele
ribe. Iz iskustva, rekla bih da dosta ljudi ne jede dovoljno
povrća i voća, a njih svakako vrijedi uvrstiti u svakodnevnu
prehranu. Osim što su izvor vitamina i minerala, povrće i voće su
važan izvor vlakana. Ono što posebno veseli klijente jest
crno vino, međutim s tim ne treba pretjerivati! Preporuka za
konzumaciju vina je - 1 čaša (1-1,5 decilitar) za žene i 2 čaše
(2-3 dL) za muškarce na dan. Crno vino je izvor antioksidansa
koji imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje čovjeka.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!