Ostalo / Intervjui

avantura života

Tomica Kristić: Prešao sam tri kontinenta i 25 zemalja da bi spoznao koliko je lijepa naša zemlja

Tomica Kristić: Prešao sam tri kontinenta i 25 zemalja da bi spoznao koliko je lijepa naša zemlja
Tomica Kristic - Journey to Middle-earth

Tomica i Lucy prava su atrakcija na zadarskim ulicama, Yin i Yang, u danima kada je turista sve manje. Ali njihova priča nije klasična turistička.

U Zadar su došli kroz malu turneju - predstaviti putopis kojega je Tomica Kristić (Varaždin) objavio kao prvi dio trilogije svoje životne avanture. Volite putopise' Sve o knjizi možete doznati i na ovom linku.

Putovao je autostopom od Hrvatske do Novog Zelanda.

- Trebale su mi tri godine, 9 mjeseci, prešao sam 40 000 kilometara. Posjetio sam 25 zemalja i 3 kontinenta. Promjenio sam se psihički i fizički. Odbacio predrasude. I evo, zaljubio se i našao ženu svog života kroz couchsurfing, kaže nam Tomica. Tek sada spoznaje koliko naša Hrvatska pruža.

- Treba otići iz sigurne luke. Možda ne ovako ekstremno kao što sam to napravio ja, ali svakako kada se maknete i vratite doma, shvatite kako imamo nešto predivno, naša je Hrvatska blago.

Lucy uči Hrvatski već gotovo pola godine i kaže da nije teško jer ima volje. Nakon Zadra, par će predstaviti knjigu u Novigradu i Biogradu na moru.

Zanimalo nas je gdje je Tomica zamalo posustao. Kaže nam u Indiji, gdje je zaista doživio kulturni šok. Ogromna zemlja s najgorim javnim prijevozom na svijetu. Izazovno je bilo i penjanje na Himalaji, gdje je popio 8 litara vode, sve da se oslobodi visinske bolesti. Stopirao je i kroz pustinje, statirao u Bollywoodskoj produkciji, meditirao s monasima, a najviše su ga dojmili ljudi.. oni srdačni, poput Perzijanca koji mu se zahvalio samo zato jer je došao u njihovu zemlju.

Mnoge predrasude o zemljama poput Irana su pogrešne, spoznao je Tomica.

- Spavao sam uglavnom kod lokalaca, koji su najbolji vodiči, a zarađivao sam kroz sitne poslove i radio kao učitelj u školi za nezbrinutu djecu.

Pokazao nam je i video sa snimkom na kojoj je zabilježio i gyaling, instrument kojim su ga monasi budili u 4 sata ujutro.

A sljedeća avantura? Mladi par ima plan, ne otkriva nam još sve detalje, ali neće biti autostopiranje, već hodanje. Sretno, Tome i Lucy!
 


Reci što misliš!